Expositie Magnetisch Noorden nu te zien in de Kunsthal.

De betovering van het noorderlicht, idyllische landschappen en majestueuze vergezichten op het noordpoolgebied: ruim tachtig magistrale schilderijen en schetsen tonen een mythisch en denkbeeldig Canada.

In 'Magnetisch Noorden' staat de Canadese modernistische schilderkunst van kunstenaars rond de Group of Seven centraal, een kunstenaarscollectief dat nog altijd ongekend populair is in Canada.

Article continues after the ad

In het hart van de tentoonstelling bieden audiovisuele werken van de Algonquin-Franse kunstenaar Caroline Monnet en Anishinaabe filmmaker Lisa Jackson, een kritisch perspectief op de schilderijen. Deze films van vrouwen uit de cultuur van de oorspronkelijke bewoners zorgen ervoor dat je met een andere blik naar de landschappen van de Group of Seven kijkt.

In de periode tussen 1910 tot 1940 gaan kunstenaars die horen bij de Group of Seven op zoek naar een nieuwe, Canadese visuele taal.

Gedreven door een verlangen naar het creatieve experiment verlaten kunstenaars als Tom Thomson, Lawren S. Harris, A.Y. Jackson, Franklin Carmichael, F.H. Varley, Emily Carr en J.E.H. MacDonald de steden om diep het Canadese landschap in te trekken.

Hun werken kenmerken zich door gewaagde composities, expressieve penseelstreken en krachtig kleurenpalet, en zijn baanbrekend voor de verdere ontwikkeling van de Canadese schilderkunst. 

Magnetisch Noorden is nog te zien tot 9 januari 2022 in de Kunsthal in Rotterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in