Victoriaans drama vol liefde, moord, magie en wraak.

Nieuw-Zeeland is het decor van 6-delige dramaserie The Luminaries en oogt op zijn mooist en meest dramatisch. Het vormt een schril contrast met de armoede, het ongemak en de barre leefomstandigheden van de 19de eeuwse goudzoekers die er hun geluk beproeven, 'aan het einde van de wereld'.  

The Luminaries is de verfilming van de gelijknamige lijvige roman (832 pagina's!) van Eleanor Cotton die de Booker Prize won. In het Nederlands heet het boek Al wat schittert.  Het verhaal speelt zich in 1866 af in de goudvelden bij Hokitika op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland en draait in de kern om de vraag: bepalen we ons eigen lot of bepaalt het lot ons?

Article continues after the ad

In The House of Many Wishes verzamelt de mysterieuze en manipulatieve Lydia Wells (Eva Green) een aantal personages om zich heen, waaronder de heldin van het verhaal, Anna Wetherell (Eve Hawson).

Voor wie het boek niet heeft gelezen is het handig om te weten dat alle hoofdpersonages betrokken zijn bij een aantal merkwaardige gebeurtenissen én dat ze elk een teken van de dierenriem vertegenwoordigen.

The Luminaries is prachtig gefilmd en een inventief, soms rauw en soms sprookjesachtig kostuumdrama dat vanaf vanavond te zien is op BBC1 om 22:00. Wil je er de Engelse ondertiteling bij hebben: teletekst 888. 

Fotos (c) BBC

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in