Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Modest Fashion
Stedelijk Museum Schiedam
NOUVEAU is de trotse partner van het Stedelijk Museum Schiedam en de tentoonstelling Modest Fashion. Ter gelegenheid van de opening hebben we een glanzende art-glossy ontwikkeld. Kunst en mode vloeien samen op Modest Fashion, waar alle vormen van bescheiden of bedekt gekleed gaan, worden belicht. Ingetogen of juist extravagant, haute couture van Sid Mahrouf én van Chanel én van talloze andere ontwerpers. Een veelzijdig en bont internationaal modespektakel rond het begrip dat ooit door Hollywood twins Mary-Kate en Ashley Olsen werd gelanceerd. 

Leiden live
Nacht van Ontdekkingen – Leiden
Tijdens de Nacht van Ontdekkingen staat de binnenstad van Leiden niet alleen bol van kunst en wetenschap, maar ook van livemuziek. Op de laatste zomeravond kun je op idyllische plekken als de Hortus Botanicus van topartiesten, lezingen en andere acts genieten. Je kunt kiezen uit maar liefst honderd lezingen en allerlei stijlen muziek, van indierock en nederpop tot jazz, chansons en klassiek.

Meesterlijk
Den Haag
Van 19 tot en met 22 september pakt Masterly The Hague weer uit met een fraai festival. Op verschillende locaties vind je prachtige historische schilderijen, gecombineerd met speciaal hiervoor vervaardigde kunst van hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en fotografen. In vier monumentale panden gaan de deuren open voor opnieuw ontworpen stijlkamers, geïnspireerd door een zeventiende-eeuws schilderij. Een mooie symbiose van oude meesters en Dutch Design.

Kijkfeest
Westergasfabriek – Amsterdam
Unseen Amsterdam is altijd weer een feest van fotografie en andere actuele kunst. Aan tentoonstellingen kun je zien: Vortex of Infinity van Tabita Rezaire, de groepstentoonstellingen Woven Matters en Lumix Meets Beyond 2020 By Japanese Photographers # 7 en A Global Sense of Place van Felicity Hammond. Dit jaar is de Book Market nog groter, met maar liefst 85 onafhankelijke uitgevers die hun nieuwste boeken presenteren.

Gewijde muziek
Maastricht
Dit weekend vindt de 37e editie plaats van Musica Sacra. Het thema van 2019, Bidden & Smeken, keert op allerlei bijzondere manieren terug in het vierdaagse kunstenfestival, dat plaatsvindt op unieke locaties in de historische binnenstad van Maastricht en daarbuiten. Speciaal voor Musica Sacra heeft Studio Take Twee in de Hoofdwacht op het Vrijthof een ruimte voor rust en bezinning ingericht. Mensen uit verschillende religies vertellen over de betekenis van het gebed in hun leven. Hoe geven zij vorm aan het gebed? Wat betekent het voor hen? Wat is het verhaal achter hun gebed? 

Beelden van formaat
Fries Museum – Leeuwarden
Beeldhouwer Auke de Vries (Bergum, 1937), dit jaar winnaar van de Gerrit Brennerprijs voor beeldende kunst, wordt geëerd met een imposante overzichtstentoonstelling. Staande en hangende sculpturen, plus een selectie uit zijn persoonlijke beeldarchief geven je een bijzonder inzicht in zijn werkproces. De Vries is vooral bekend van zijn grote sculpturen in de openbare ruimte. Zijn werk is te vinden in heel Nederland en in steden als Barcelona, Berlijn, Bangkok en Parijs. Zo maakte hij in 1982 het iconische, bijna tweehonderd meter lange, Maasbeeld bij de Rotterdamse Willemsbrug. 

Lekker ongedwongen
Restaurant Oriole – Amsterdam
Een nieuwe hotspot in Amsterdam van chef Raoul Meuwese: Oriole. Een fijne, relaxte mediterrane sfeer in het hart van de stad. Of je nu het weekend wilt inluiden met een Negroni-cocktail of ongedwongen wilt bijpraten met vrienden bij een heerlijke risotto met inktvis, in deze bistro kan het allemaal. Niet voor niets heet de gardenbistro Oriole, naar een zangvogel die symbool staat voor positieve verandering.

Article continues after the ad