Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Expositie: de hoge luchten van de Hollandse hemel

Nederland is er vermaard om! Kunstenaars trekken naar de Côte d'Azur voor het licht en naar Nederland voor de lucht. Vrijwel altijd in beweging, van stralend blauw tot grimmig grijs – ons land is beroemd om haar Hollandse hemel vol wolkenpartijen en óók heel bijzonder licht, met dank aan een lang...

Expositie: de hoge luchten van de Hollandse hemel

Nederland is er vermaard om!

Kunstenaars trekken naar de Côte d'Azur voor het licht en naar Nederland voor de lucht. Vrijwel altijd in beweging, van stralend blauw tot grimmig grijs – ons land is beroemd om haar Hollandse hemel vol wolkenpartijen en óók heel bijzonder licht, met dank aan een lange kustlijn.

Gezicht op het Valkhof te Nijmegen, Frans de Hulst, ca. 1645 - ca. 1650 collectie Rijksmuseum

Een selectie van 40 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum vormt de kern van de prachtige tentoonstelling 'Hoge Luchten, schatten van het Rijks'. Die is nu te zien in de Hof van Heeckeren in Zutphen en het is een lust voor het oog. Prachtige vergezichten van grote meesters uit drie eeuwen, maar ook veel intieme stadsgezichten.

Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strak blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. Stadslucht maakt vrij.

Het schilderij van Nicolaas Baur is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was 200 jaar heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. Denk maar aan persvrijheid, vrijheid van godsdienst et cetera.

Gezicht op de Herengracht bij de Leidsestraat te Amsterdam, Hendrik Keun, 1774, collectie Rijksmuseum

Uiteraard zijn op de tentoonstelling prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd.

In de steden aangekomen word je bijvoorbeeld meegenomen door de straten van Harlingen, Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. Via sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden maak je een reis in de tijd, zoals met het wintergezicht van Barend Avercamp. De vele stadspoorten en -wallen garanderen de vrijheid van stedelingen.

De expositie wordt begeleid door een fraaie catalogus waarin alle schilderijen zijn afgebeeld. Hoge Luchten is de derde expositie in een serie over de elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. De expositie reist langs de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Bergen op Zoom, Gouda en Hoorn.

Hoge luchten - schatten van het Rijks is te zien tot en met 20 maart in de Hof van Heeckeren in Zutphen,

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in