In 1967 is het schilderij voor nog geen 5 euro verkocht.

De werken van Vincent van Gogh – arm, getormenteerd, mentaal niet in orde, dood op zijn 37ste – breken voortdurend records in de kunstwereld. Het komt steeds minder vaak voor dat er eentje te koop is, wat het extra bijzonder maakt dat 'Boerenvrouw voor een boerderij' uit 1885 volgende maand wordt aangeboden op de European Fine Art Fair in Maastricht door een Britse kunsthandelaar. 

Het schilderij is bijna 135 jaar oud en zou het eerste schilderij zijn dat ooit van hem verkocht is. Het zwierf een tijdje door Europa, kunstkenner Martin Bailey heeft de geschiedenis kunnen terughalen tot 1929. Het werd toen gebruikt als betaling aan John Holme, iemand die boerderijen bevoorraadde in Billington, Staffordshire. Het hing bij de Holme'jes op de kinderkamer voor de familie er genoeg van kreeg en het op zolder opborg.

Article continues after the ad

 

In 1967 werd het voor omgerekend krap 5 euro (!) verkocht op een lokale veiling, later door het op in een rommelwinkel in Noord-Londen waar Luigi Grasso, een Italiaan die voor de BBC werkte, het voor 53 euro kocht.  In 2001 is het voor het laatst verkocht: een onbekende Amerikaanse verzamelaar betaalde er toen ongeveer 2 miljoen euro voor. De verwachting is dat het nu minimaal 14 miljoen euro zal opbrengen en vermoedelijk nog wel meer.

Het schilderij is geïnspireerd op het werk van Jean-François Millet. Van Gogh tekende het als Vincent, het schilderij is pas eind jaren zestig erkend als echte Van Gogh toen een röntgenfoto onthulde dat er onder de afbeelding nog een tekening zat van een man die met ossen aan het ploegen was. Die tekening was gerelateerd aan ander werk van Vincent. Hij schilderde het naar alle waarschijnlijkheid toen hij bij zijn ouders in Nuenen woonde, het is een Brabantse afbeelding met een plaatselijke boerin. 

Foto's (c) Wikimedia Commons

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in