Laat die langer winteravonden maar komen!

Er is een indrukwekkende database van het werk van Vincent van Gogh op komst. Van Gogh Worldwide wordt een digitaal platform voor alle wetenschappelijke kennis en informatie over het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Het wordt een kwalitatief hoogstaand platform voor wetenschappelijke doelgroepen, waar je ook als kunstliefhebber je hart aan kunt ophalen.

Article continues after the ad


Van Gogh Worldwide is een gemeenschappelijk initiatief van drie founding partners: het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Alle drie beschikken over diepgaande kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van Van Gogh.

Op het platform worden de gegevens getoond van de schilderijen, tekeningen en prenten zoals die zijn gepubliceerd in de oeuvrecatalogus van Jacob Baart de la Faille uit 1970. Ook de sindsdien aan Van Gogh toegeschreven kunstwerken zijn terug te vinden. Van deze werken zijn de objectgegevens, briefverwijzingen, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens en materiaaltechnische informatie te raadplegen.

Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe Van Gogh het betreffende werk zelf beschreef. De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals achterkant en strijklicht) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Iedere afbeelding kan tot in detail onderzocht worden. Het platform streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten over de kunstwerken worden weergegeven en gelinkt aan de bronnen.

Het project richt zich in de eerste fase op alle werken van Vincent van Gogh in Nederland: ruim 300 schilderijen en zo'n 900 werken op papier. Daarna worden ook de werken uit de rest van de wereld aan het platform toegevoegd: in totaal zijn er zo'n 2.000 kunstwerken van Van Gogh bekend.

Foto's (c) Van Gogh Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in