Yves en Farah Diba, keizerin van Perzië, in 1959
Yves en Farah Diba, keizerin van Perzië, in 1959

Dus hieraan ging de modekoning van de 20ste eeuw ten onder...

Ik las over de trauma’s, de angst en de eenzaamheid die Yves Saint Laurent in een heel nieuw licht plaatsen.

De belangrijkste fashiondesigner van de vorige eeuw kende ik van zijn revolutionaire ontwerpen en van zijn iconische parfums als Opium en Paris.

Article continues after the ad

Maar ik had me nooit gerealiseerd dat hij zijn leven lang werd geplaagd door depressiviteit en angst en dat hij ten onder ging aan zijn verslavingen.

Redder van Frankrijk
In Little Book of Yves Saint Laurent zet Emma Baxter-Wright het nog even op een rij.

Om te beginnen zijn zorgeloze jeugdjaren in Algerije, als enige zoon in een rijk gezin. Yves zit op de tweede rij, tweede van rechts.

Hij was een lange, dunne, bleke jongen met een ferme bril die altijd zijn handelsmerk zou blijven.

Zijn talent was al vroeg onmiskenbaar. Zijn eerste ontwerpen zijn voor zijn chique moeder en elegante zussen, maar al snel kwam hij terecht in Parijs...

... waar hij het onder de hoede van de grote Christian Dior van jongste bediende tot opvolger van de meester schopte en al snel zijn eigen label kreeg.

Ze noemden hem na de dood van Dior, die jong sterft, 'De redder van Frankrijk', maar hij is meer dan dat.

Androgyn
Yves Saint Laurent die vanaf 1957 simpelweg met YSL tekent, is de bevrijder van de vrouw. Hij redt vrouwen – letterlijk – van het keurslijf waar ze nog altijd inzitten. Hij maakt kleren waarin ze kunnen bewegen.

Hij maakt klassiek geworden broekpakken waar sterren als Brigitte Bardot en Catherine Deneuve mee dweepten. Zijn smokingjasje voor vrouwen werd een hit...

... evenals zijn Mondriaanjurken en zijn matrozenbroeken. Steeds androgyner werden zijn ontwerpen.

Drank en drugs
Maar terwijl zijn ster als een komeet omhoog steeg, verzonk hij zelf in peilloze dieptes.

Al als jongen had hij last van neerslachtige gevoelens, die met de jaren ernstiger en langduriger werden.

Met zijn rijkdom, zijn luxe huizen, zijn chateau in Frankrijk en zijn villa in Marrakesh, kwamen de drugs, de drank overgoten clubnachten met Andy Warhol en Rudolf Noerejev.

Zijn levenspartner en zaakbehartiger Pierre Berge beschermde hem, maar kon hem niet redden van de verslavingen en de ondergang. 

Hersentumor
De man die moderevoluties ontketende en door miljoenen mannen en vrouwen werd aanbeden, was diep ongelukkig en eenzaam.

In 2002 kondigde hij zijn pensioen aan. Op zijn 71ste, zes jaar na zijn afscheid, bezweek hij aan de gevolgen van een hersentumor.

The Little Book of Yves Saint Laurent bevat mooie beelden, ook van zijn jeugdjaren en van de talloze sterren die hij kleedde, van Diana Ross en Bianca Jagger tot Claudia Schiffer en Jerry Hall. Onthutsend om te lezen hoe groot succes en diepe ellende samenkomen in een en hetzelfde leven. Uitgave Kosmos, 12 euro.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in