Nieuwe theatershow met zijn mooiste liedjes.

Vanmorgen vloog ze nog, Kalverliefde, Flink zijn – als je de liedjes hoort, zing je in je hoofd al mee, zeker als je in de jaren tachtig een puber was.

Dit najaar is het vijftien jaar geleden dat Robert Long (1943-2006)  overleed. Hij was een alleskunner die zong, schreef, componeert, cabaret bracht en programma's presenteerde.

Article continues after the ad

Hij was ook iemand die met duivels genoegen heilige huisjes omtrapte...

...en als homoseksueel met vlijmscherp sarcasme de kerk, de paus en andere instituten die zijn liefde veroordeelden onder de bus gooide.

Long kon zowel heel scherp als heel teder zijn in zijn liedjes en verraste later vriend en vijand met de prachtige musical Tsjechov. In 2005 werd hij getroffen door een hartinfarct waar hij van herstelde.

In 2006 bezweek hij alsnog, aan buikvlieskanker. Daarna bleef het lang stil, pas in 2015 kwam er een musical over zijn leven, een jaar later volgde een oeuvrebox. En nu, zowaar, een theaterprogramma.

Maaike Widdershoven, Sjors van der Panne, Julia Herfst, Wil van der Meer en Job Bovelander brengen een ode aan Robert Long. Tijdens 'De dag dat ik Robert Long ontmoette' voeren ze zijn mooiste nummers op en vertellen ze over hun eigen ontmoeting met de zanger.

De voorstelling heeft de zegen van Longs weduwnaar Kristof Rutsaert (49), hier met Robert in 2004. "Het werk van Robert moet voortleven, veel meer nog dan zijn stem," zegt hij in de Telegraaf. "Kort na Roberts dood stond ik er nog anders in, omdat ik merkte dat veel mensen een graantje van zijn succes wilden meepikken."

'Robert had gewild dat mensen naar zijn muziek kunnen blijven luisteren'

"Ik stond daardoor zelfs op het punt om uit (auteursrechtenorganisatie, red.) Buma/Stemra te stappen en zijn werk voor altijd achter slot en grendel te zetten. Gelukkig ben ik tot inkeer gekomen, want dat zou een behoorlijk egocentrisch besluit zijn geweest. Robert had gewild dat mensen naar zijn muziek kunnen blijven luisteren."

Voor de speellijst en kaarten kijk op Robert Long

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in