Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 exposities om je culturele dorst mee te lessen!

Schilderijen, fototentoonstelling én beeldhouwwerk: dit is er nú te zien.  Wat zijn de mooiste tentoonstellingen en boeiendste exposities die deze week zijn geopend? De redactie Nouveau heeft een selectie voor je gemaakt! Painting Otherwise – Beppie Gielkens   Het voorjaarsprogramma van cultureel...

5 exposities om je culturele dorst mee te lessen!

Schilderijen, fototentoonstelling én beeldhouwwerk: dit is er nú te zien. 

Wat zijn de mooiste tentoonstellingen en boeiendste exposities die deze week zijn geopend? De redactie Nouveau heeft een selectie voor je gemaakt!

Painting Otherwise – Beppie Gielkens  

Het voorjaarsprogramma van cultureel centrum en non-profit galerie The Merchant House (TMH) in Amsterdam start met een expositie van de Nederlandse kunstenaar Beppie Gielkens. Tot vrijdag 6 mei toont TMH het meest recente werk van deze bevlogen colorist onder de titel Painting Otherwise: een verwijzing naar haar eigenzinnige werkwijze.

Gielkens' nieuwe schilderijen (eitempera op katoen) laten zich het beste definiëren als een superieure verkenning van de fysieke en schilderkunstige eigenschappen van kleur. Met behulp van lijn en kleur creëert zij een krachtige verhaalstructuur die uitnodigt tot steeds nieuwe manieren van lezen.

The Merchant House

National Geographic – Solar Portraits

Voor de bewoners van plekken op aarde zonder aansluiting op het stroomnet kan zonne-energie een enorm verschil maken. Dat laat Rubén Salgado Escudero zien in deze National Geographic fototentoonstelling Solar Portraits.

Op alle plekken waar hij fotografeert, stelt hij dezelfde vraag, niet als journalist maar als kunstenaar: hoe heeft zonne-energie jullie leven veranderd? Het antwoord legt hij vast in haast magisch-realistische beelden met zonnepanelen, stroomdraden en ledlampen op onverwachte plaatsen als terugkerende elementen.

Dit fotoproject toont onze afhankelijkheid van stroom en de impact van ons energiegebruik op de aarde. De eerste beelden schoot Rubén Salgado Escudero in 2014, in Myanmar. Sindsdien reisde hij de hele wereld over om mensen in beeld te brengen die niet over elektriciteit beschikken en voor wie draagbare zonnecellen uitkomst bieden, als de duisternis invalt. Dankzij deze verlichting kunnen ze verder werken of studeren en zo hun inkomsten of toekomstperspectief verbeteren.

Museon Den Haag, tot en met 8 januari 2023

De kleintjes van Kleijn

Expositie van meer dan 70 werken van klein formaat in realistische stijl van hedendaagse kunstenaars uit de collectie van Willem Kleijn. Hij was bijzonder gefascineerd door het ambachtelijk meesterschap en de accuratesse waarmee de werkelijkheid weergeven wordt in deze schilderijen, zelfs wanneer ze van geringe afmeting zijn.

Museum Jan Heestershuis – Schijndel tot en met 26 juni 2022

Jeroen Hofman - Eiland

“Er is een specifieke plek boven de grond waarop je de mensen beneden niet meer kunt verstaan en de vogels boven je net niet kunt grijpen. Deze volledige isolatie verscherpt mijn zintuigen.”

Fotograaf Jeroen Hofman werkt altijd vanaf een kraan op ongeveer 20 meter hoogte. Hofman heeft deze werkwijze ontwikkeld om zijn fascinatie voor gelaagdheid in landschappen in beeld te kunnen brengen. Hij toont niet alleen de oever van een rivier, maar de manier waarop deze hele rivierbedding door het landschap meandert. Hij ontstijgt hiermee letterlijk dat wat het menselijk oog doorgaans ziet.

Het resultaat zijn foto’s waarop voor- en achtergrond versmelten, als moderne diorama’s. De afgelopen jaren reisde Hofman meerdere keren naar de waddeneilanden en stelde door weer en wind zijn kraan op. In het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ toont Fotomuseum Den Haag in Eiland voor het eerst Hofmans nieuwe werk over dit bijzondere stukje Nederland.

Fotomuseum Den Haag tot en met 19 juni 2022

Jaco van der Vaart

Het leven is verre van perfect. Dat wordt helaas keer op keer bewezen. Niettemin is het leven ook fascinerend en vol mysterie. Alles in het leven is aan verandering onderhevig. Levende wezens, dingen, omstandigheden, ze veranderen – afgezien door kapot maken – door slijtage, vermenigvuldiging, slordigheid of simpel door het vergeten.

De sculpturen en tekeningen van Jaco van der Vaart laten vooral het veranderingsproces zien, maar dan verbeeld in concrete vormen uit het dagelijks leven. Hij laat het onvermijdelijke maar ook bijzondere verbond zien tussen de dingen, de veranderingsprocessen en het menselijke beschouwen en denken.

Daarbij streeft hij steeds naar een zo perfect mogelijke weergave. In feite dus het perfecte van datgene wat juist niet perfect is. Dat resulteert in raadselachtige werken die voortdurend in wording lijken te zijn.

Kadmium Delft, tot en met 8 april 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in