Een paar weken pas op de plaats = lekker rustig de keuken in.

In de eerste lockdown was het ook mijn directe reactie om bij thuisblijven dán maar lekker veel de keuken in te duiken. Gelukkig bleek 2020 een geweldig jaar voor liefhebbers van kookboeken. Met deze top 5 van 2020 kook je heel 2021 vrolijk door. Dus die januariweken zéker.

5. BAUT – Michiel van der Eerde

Net alsof je in een restaurant zit, de thuisbordjes van chef Michiel van de Amsterdamse pop-uplegende BAUT. In het boek wordt naast over smaken ook echt goed nagedacht over het platen: voor je het weet draai je je hand niet meer om voor het maken van een jalapenocrème. En het hoofdstuk met basic-sauzen is al helemaal een lifehack op zich.

Article continues after the ad

4. Flavour – Yotam Ottolenghi

Ik ken meerdere mensen die zich al een groot deel van het jaar door de nieuwste Ottolenghi heen koken, en dat is in 2020 ook heel begrijpelijk. Ja: de recepten vallen veelal onder slow cooking. Maar onthaasten is wat we willen dit jaar, en dankzij Flavour tover je vegetarische topgerechten op tafel die je nog nóóit eerder hebt geproefd. Echt heel knap.

3. Bijzonder simpel – Alison Roman 

Op Nouveau.nl hebben we vaak over haar geschreven, en dat was ook niet zo gek: Alison Roman werd de ongekroonde queen of quarantine dit jaar en gaf ons heerlijke recepten die we zonder al te veel gesupermarkt in elkaar konden draaien. Haar pasta met een saus van sjalotten, tomatenpasta en ansjovis werd zelfs het nummer één recept van het jaar op New York Times Cooking. Haar boek is al minstens net zo fijn (en in 2021 komt er nog een!).

2. Amazing Asia – Emma de Thouars

Wie nog steeds angstig is om zelf Aziatisch te koken heeft écht Emma's boek nodig in haar leven. Het is namelijk (zoals Emma haar recepten maakt althans) een heel toegankelijke keuken. Snel ook. In een half uurtje heb je een fantastisch gerecht op tafel staan dat je uit eigen keuken niet voor mogelijk had gehouden. Van Koreaans tot Chinees en Taiwanees. En toko-shoppen kan natuurlijk gewoon online, dus wat weerhoudt je nog?

1. Home Made Basics – Yvette van Boven

Al voor ik deze kookbijbel (zó dik!) in handen kreeg wist ik: dit wordt een knaller. Want wat Yvette ook maakt, het is al-tijd een schot in de roos. Het nieuwe boek behandelt alles wat je maar kan willen, van de verschillende seizoenen tot snacks, borrelmaaltijden, eigen siropen en al het fijns wat je je zo in Yvette's Ierse keuken kunt voorstellen. Voor Nouveau mocht ik haar dit jaar interviewen, en het kostte me al mijn kracht om niet direct bij haar in te trekken. Haar nieuwe televisieprogramma is trouwens óók fijn inspiratiemateriaal. Maar dit boek, dat is er een voor eeuwig.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in