De Queen deelt het Windsors recept van deze klassieker.

Bij een Engelse kerst – Dickens, crackers, ruitjes en spruitjes – hoort ook een Christmas Pudding, een wat misleidende naam voor een machtige cake. Die is het lekkerst als ie ruim van te voren wordt klaargemaakt, zodat alle ingrediënten goed intrekken (en de schier industriële hoeveelheid drank die erin gaat zijn werk kan doen).

Article continues after the ad

Op Stir-up Sunday, de laatste zondag voor de adventstijd (dat was gisteren) wordt er traditioneel mee begonnen. De Queen liet de royal koks het recept van de koninklijke variant delen. Die bevat onder meer rozijnen, bier, bruine rum en brandy. Maar de pudding kan ook zonder alcohol worden bereid. Volgens de koks zijn sinaasappelsap of koude thee de beste alternatieven.

De Christmas Pudding wordt op Eerste Kerstdag weer opgewarmd en in bescheiden stukjes als dessert geserveerd, bij voorkeur met brandy butter. Want er kan altijd nóg meer drank bij.

Dit is het recept

  • 250 g rozijnen
  • 250 g krenten
  • 185 g sultana rozijnen
  • 150 g gedroogde sinaasappel- en citroenschil
  • 250 g niervet of vegetarisch vet
  • 250 g broodkruim
  • 90 g bloem
  • 12 g gemengde specerijen (koekkruiden)
  • 2 eieren
  • 180 g basterdsuiker
  • 275 ml bier
  • 40 ml bruine rum
  • 40 ml brandy

Dit is een basisrecept, je kunt er ook nog sukade, noten en gedroogd fruit in kleine stukjes aan toevoegen. En veel Britten morgen in de adventsperiode graag eens per week nog wat extra brandy over de cake gooien, om hem nog lekkerder te maken. Op Eerste Kerstdag verwarm je de Christmas pudding au bain-marie op gedurende 3-4 uur. Stort de pudding uit de vorm op een bord met behulp van een rond mes. Garneren of flamberen, serveren met brandewijnsaus en/of room. En dan? Koninklijk uitbuiken 😉 !

Foto's (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in