'Ouder worden is het probleem niet, dat er zoveel anderen om je heen jóng zijn - dát is het probleem', wordt wel eens gezegd. Nou, wij hoeven niet eeuwig jong te zijn hoor, ouder worden heeft ook genoeg voordelen!

En we zouden zó 100 voordelen kunnen opnoemen, maar we moeten ergens een grens trekken, nietwaar?

1. De kinderen zijn groot en dat betekent: je kunt weer voor een habbekrats op vakantie, want die belachelijk dure schoolvakanties zijn verleden tijd. Wat.een.feest. En dat vieren we graag in Thailand (luxe rondreis, anyone?), in Canada-met-camper, Ibiza in het voorseizoen, Sardinië.... heerlijk.

2. Je geeft er zó veel minder (of zelfs niets) om wat anderen denken. Denk lekker, maar jij ligt er geen seconde wakker van. Je weet wat je waard bent, hebt een leuk leven, plus vrienden die je door en door kennen - en nog steeds van je houden. Niets meer aan doen. 

3. Hoe ouder, hoe krachtiger. Je ziet de dingen meer in perspectief, bedenkt sneller oplossingen (of weet wanneer stressen zinloos is) en doet elk jaar meer levenswijsheid op - waarmee je jezelf, maar ook anderen kunt helpen als het even tegenzit.

Lees ook: 5 x deze beroemde mannen zijn nog altijd verliefd op hun oudere echtgenote

4. Onafhankelijkheid. "Ik ben zo blij dat ik me niet langer 'verontschuldig' voor de manier waarop ik leef. Vroeger was ik vaak bezorgd en vergeleek ik mijn leven - en de manier waarop ik mijn kinderen grootbracht - continu met anderen. Nu kies ik ervoor om niet langer mee te gaan met de massa - en wat blijkt: niemand die daar kritiek op heeft." Auteur Janice Elliott-Howard

5. Terwijl je groeit, leer je. Ouder worden draait niet om 'aftakelen' maar om groei. 

6. "Als ik terugkijk, blijkt dat ik het leven pas echt doorhad vanaf mijn vijftigste." Schrijfster en regisseur Nora Ephron

7. Grenzen stellen wordt met het jaar makkelijker. 'Ja', maar vooral ook 'nee' zeggen: wat een zegen dat dat steeds soepeler gaat. Heerlijk overzichtelijk, het ruimt zo lekker op in je hoofd.

Carmen Dell'Orefice
Carmen Dell'Orefice

8. Alle tijd om te sporten. Meer vrije tijd, wil ook zeggen: meer tijd om te bewegen. Nog lekkerder in je vel te zitten. Want je kunt natuurlijk ook stunning zijn als lady op leeftijd. Kijk maar naar de onweerstaanbare Carmen Dell'Orefice. 86 lentes and still going strong.  

9. "Ik heb me nooit eerder zo zelfverzekerd gevoeld, en zo helder over wie ik ben als vrouw." Michelle Obama over het moment dat ze 50 jaar werd

10. Compassie. Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf in de schoenen plaatst van een ander. Begripvoller wordt. Dat maakt niet alleen de wereld een beetje mooier, je waardeert ook je eigen leven meer door alles van verschillende kanten te bekijken.

11. Ervaring. "Noemde je me nu net oud? Ik geef de voorkeur aan het woord 'ervaren'." Acteur Morgan Freeman

12. En je wordt nog sexyer ook. "Je wordt met de jaren beter in de dingen die je doet. Vrienden van mij die ouder zijn dan ik - en dat zijn de meesten - zijn scherper dan ze waren. Ze kwamen pas echt tot bloei na hun veertigste. Alles wordt een beetje sexyer als je ouder wordt. Je wordt verleidelijker. Zelfverzekerder. Je kunt doen wat je wilt." Comédienne en schrijfster Chelsea Handler in Harper's Bazaar

13. Laat het los. "Mensen worden vaak een beetje gekker als ze ouder worden", vindt actrice Candice Bergen. "Ik kan gewoon raar doen wanneer ik wil en het interesseert me geen bal wat anderen daarvan denken."

14. Je durft te falen. Heerlijk dat de wereld aan je voeten ligt als twintiger, maar je bent vaak ook onzeker. Nu kom je op het punt waarop je denkt: 'Ja, ik kan de mist ingaan. Nou én?' Alleen al dat besef, dat is rijkdom. 

15. "Ik voel me beter dan ooit", zegt het 53-jarige voormalig topmodel Elle Macpherson. "Als ik foto's van mezelf als jonge meid zie, denk  ik: 'ik was prachtig, maar dat zag ik toen niet'. Of ik denk: 'wow, ik zie er nu veel beter uit'. Ik was onnozel, onzeker staat op mijn voorhoofd geschreven, ik probeerde iemand te zijn die ik niet was - terwijl ik dacht dat ik cool was..."

16. Je wordt milder. En daar is helemaal niets mis mee. Maak je geen zorgen als je niet langer gigantisch piekt of diepe dalen kent. Als je denkt: 'Als ik morgen mijn baan kwijtraak, vergaat de wereld niet." Want je weet inmiddels dat er ergens anders wel weer een deur opengaat. 

17. Je (her)neemt de controle over je leven. "Op een zekere leeftijd realiseer je je dat je niet alleen een echtgenote, moeder of zus bent, maar de hoofdpersoon in je eigen verhaal. Je hebt een kans om dat verhaal te herschrijven en om dingen te doen die je altijd al wilde doen - maar te bang was om ze uit te voeren. Toen ik 59 was verliet ik mijn man en begon opnieuw.
Het was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan, maar nu ben ik zo blij met mijn leven. En ik heb een partner gevonden die mij liefheeft zoals ik ben. Het is heel sexy om een 'nieuw vriendje' te hebben op je 63ste!" Communicatie-consultant Jill Weaver

18. Onbevreesdheid. Hoe ouder je wordt, hoe minder er is om bang voor te zijn.

19. "Ik wil geen dertig meer zijn - jij wel? Natuurlijk, ik denk soms dat ik eruit zou willen zien zoals op mijn dertigste, en ik wil me best zo jong voelen - maar ouder worden heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel baat bij alle inzichten en ervaringen, dat ik die voor geen goud zou willen missen." Jo Ann Jenkins, CEO van AARP, een non-profit organisatie die zich inzet voor 50-plussers in Amerika 

20. Diepgang. In het leven is het eerste deel altijd spannend (met al die 'eerste keren'), maar het tweede deel van je leven, daarin ga je pas echt de diepte in.

21. Daaaag migraine. Ja, echt: deze bonkende hoofdpijn - waarbij je niets kunt verdragen - wordt minder met de jaren! Dokter Carl Dahlof, oprichter van de Zweedse Göteborg Migraine Clinic analyseerde 374 migrainepatiënten. Hij volgde deze mensen gedurende twaalf jaar, van 1994 tot 2006. In het begin hadden de patiënten gemiddeld één tot zes migraine-aanvallen per maand. Toen Dahlof ze weer testte in 2006, had minstens 30% geen aanval meer gehad in de laatste twee jaar. Bovendien had 80% minder vaak migraine, bij 55% van de patiënten duurde de aanval korter en 66% meldde dat de pijn minder heftig was. Dat lijkt ons zeker iets om naar uit te kijken! 

Kortom, ouder worden, je doet er niets aan, maar je kunt het wel positief bekijken én er je voordeel mee doen.

Bron beeld: iStockphoto, e.a.

En meer leuke weetjes op de Internationale Dag van de Slaap!

Die feiten en weetjes komen uit een onderzoek van het Finse Polar, wereldmarktleider in sporthorloges en fitnesstrackers. Door de slaapanalyses die bepaalde Polar-modellen kunnen doen, konden zes miljoen slaapuren uit 28 landen, inclusief Nederland, worden gemeten. En dat levert zoal het volgende op:

7.22 uur

*Gemiddeld slaapt de mens 7 uur en 22 minuten. In Estland pakken ze 14 minuten meer en daarmee slapen ze het langst. Japanners slapen het kortst, met slechts met 6 uur en 33 minuten.
*Wereldwijd slapen vrouwen met 7 uur en 35 minuten gemiddeld 22 minuten langer dan mannen.
* De leeftijdsgroep 18-29 jaar slaapt met de minste slaaponderbrekingen en komt op een goede 7 uur per nacht. 40-64-jarigen slapen het minst met 6 uur en 50 minuten.

Nederlandse gewoontes

*In Nederland gaan vrouwen doorgaans iets eerder naar bed, waardoor ze 21 minuten langer slapen dan de Hollandse man: 7 uur en 41 minuten versus 7 uur en 20 minuten.
*In de werkweek gaan Nederlanders gemiddeld om 23.41 naar bed en staan ze om 7.03 op. In het weekend gaan we wat later, om 0.17 uur, maar blijven we ook lekker langer liggen en staan we om 8.07 op. Dat levert toch mooi 26 minuten extra slaap op.

Verraderlijk

Er is zoiets als de slaaptijd en de slaapcontinuïteit. Ofwel: hoeveel slaaponderbrekingen zijn er in een nacht. De Nederlander heeft gemiddeld 22,8 korte onderbrekingen en 5,2 lange. Met die onderbrekingen erbij verandert de gemiddelde slaap van 7 uur en 3 minuten in 6 uur en 59 minuten.

Bron: Polar

 

 

Die griepepidemie houdt maar aan. Vroeger kregen we dan een kop bouillon met soepstengels om de geïrriteerde maag een beetje te vullen. Nouveau.nl vroeg 4 bekende food-journalisten/kookboekenschrijfsters naar hun beste hopelijk-is-dit-snel-voorbij-recept. Zijn er overeenkomsten? Jazeker. Maar toch maakt iedereen het weer op haar eigen manier. Hier zijn ze:

Francesca maakt een pittige Thaise tom kha kai om verstopte bronchiën open te blazen

Op haar blog Francesca kookt geeft Francesca aan de lopende band recepten die lekker én goed zijn voor haar en haar gezin. Behalve dat, heeft ze ook een succesvol Instagram-account én enorm veel liefhebbers van haar lekkere, maakbare recepten.

"Ik ben toevallig extreem ziek geweest door de griep in februari en publiceerde speciaal daarvoor mijn recept voor Thaise tom kha kai. Voor mij is kippensoep namelijk de remedie voor griep.

In ieder geval voel ik me er beter door (of het echt werkt, geen idee, maar ik geloof graag in de helende werking ervan) en van wat extra pit voel ik me ook altijd beter."

Hier vind je het recept

Janneke Vreugdenhil gaat voor een troostrijke kippensoep

Janneke vult al jaren de culinaire katern in het NRC. Daarnaast is ze kookboekenschrijfster. Haar column Eten Enzo is een aaneenschakeling van rijke recepten met een originele twist.

"Kippensoep; zodra ik ook maar iets mankeer, of het nu een griepje is of liefdesverdriet, wil ik niets liever dan dat. Een goede soep is meer dan de som der bestanddelen.

Wat er precies gebeurt wanneer je een paar wortels, een prei en een stuk vlees in een plas water gooit en er een vuurtje onder stookt, is niets minder dan een mysterie. Wat ik wel weet is dat deze soep helpt tegen alles!"

Een abrupt beëindigd huwelijk, keerde zij tot iets positiefs met haar kookboek: Solo Food, 72 x koken voor jezelf. Uit dat boek komt dit troostrijke recept.

Naar het recept 

Pauline maakt een hartverwarmende drank als ze zich niet lekker voelt

Pauline Weuring schrijft op haar succesvolle kookblog Uit Paulines Keuken heel veel lekkere en gezonde recepten.

Een echt eet-recept tegen de griep heeft  ze niet, ze zweert juist liever bij warme dranken. Wel zo prettig als je maag even niet zo veel verdraagt. 

"Ik zweer tegenwoordig bij citroen gember thee. Niet echt een recept te noemen maar het helpt wel om mij weer fit te voelen. Ook fijn is golden milk, een lekkere warme kruidige drank met kurkuma. Dat laatste zou ontstekingsremmend werken, ik weet niet of dat zo is, maar ik voel me er wel goed bij."

Bekijk het recept van Pauline's Golden Milk

Janneke Philippi maakt een kippensoep bárstensvol gezonde groenten tegen de griep

Janneke woont met manlief en tweeling (13) in het prachtige Maastricht. In hun kookstudio Studio Philippi toveren ze de lekkerste gerechten te voorschijn.

De mooiste daarvan vind je terug in hun kookboeken, zoals Heerlijk simpel en toonaangevende culinaire magazines. Gevraagd naar haar anti-grieprecept hoefde Janneke niet lang na te denken:

"Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vaak een beschuitje met suiker kreeg als ik ziek was... maar dat krijgt mijn tweeling niet meer, haha. Hartige kippensoep met spek en spinazie is tegenwoordig mijn grieprecept.

Daar kan ik enorm naar verlangen, ook als ik niet ziek ben trouwens. Een kom rustgevende kippensoep met gerookt spek en dan lekker veel groenten op elke lepel."

Hier vind je het recept van deze heldere krachtbouillon