'Ouder worden is het probleem niet, dat er zoveel anderen om je heen jóng zijn - dát is het probleem', wordt wel eens gezegd. Nou, wij hoeven niet eeuwig jong te zijn hoor, ouder worden heeft ook genoeg voordelen!

En we zouden zó 100 voordelen kunnen opnoemen, maar we moeten ergens een grens trekken, nietwaar?

1. De kinderen zijn groot en dat betekent: je kunt weer voor een habbekrats op vakantie, want die belachelijk dure schoolvakanties zijn verleden tijd. Wat.een.feest.

En dat vieren we graag in Thailand (luxe rondreis, anyone?), in Canada-met-camper, Ibiza in het voorseizoen, Sardinië.... heerlijk.

2. Je geeft er zó veel minder (of zelfs niets) om wat anderen denken. Denk lekker, maar jij ligt er geen seconde wakker van. Je weet wat je waard bent, hebt een leuk leven, plus vrienden die je door en door kennen - en nog steeds van je houden.

Niets meer aan doen. 

3. Hoe ouder, hoe krachtiger. Je ziet de dingen meer in perspectief, bedenkt sneller oplossingen (of weet wanneer stressen zinloos is) en doet elk jaar meer levenswijsheid op - waarmee je jezelf, maar ook anderen kunt helpen als het even tegenzit.

Lees ook: 5 x deze beroemde mannen zijn nog altijd verliefd op hun oudere echtgenote

4. Onafhankelijkheid. "Ik ben zo blij dat ik me niet langer 'verontschuldig' voor de manier waarop ik leef. Vroeger was ik vaak bezorgd en vergeleek ik mijn leven - en de manier waarop ik mijn kinderen grootbracht - continu met anderen.

Nu kies ik ervoor om niet langer mee te gaan met de massa - en wat blijkt: niemand die daar kritiek op heeft." Auteur Janice Elliott-Howard


5. Terwijl je groeit, leer je. Ouder worden draait niet om 'aftakelen' maar om groei. 

6. "Als ik terugkijk, blijkt dat ik het leven pas echt doorhad vanaf mijn vijftigste." Schrijfster en regisseur Nora Ephron

7. Grenzen stellen wordt met het jaar makkelijker. 'Ja', maar vooral ook 'nee' zeggen: wat een zegen dat dat steeds soepeler gaat. Heerlijk overzichtelijk, het ruimt zo lekker op in je hoofd.

Carmen Dell'Orefice

8. Alle tijd om te sporten. Meer vrije tijd, wil ook zeggen: meer tijd om te bewegen. Nog lekkerder in je vel te zitten. Want je kunt natuurlijk ook stunning zijn als lady op leeftijd.

Kijk maar naar de onweerstaanbare Carmen Dell'Orefice. 86 lentes and still going strong.  

9. "Ik heb me nooit eerder zo zelfverzekerd gevoeld, en zo helder over wie ik ben als vrouw." Michelle Obama over het moment dat ze 50 jaar werd

10. Compassie. Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf in de schoenen plaatst van een ander. Begripvoller wordt.

Dat maakt niet alleen de wereld een beetje mooier, je waardeert ook je eigen leven meer door alles van verschillende kanten te bekijken.

11. Ervaring. "Noemde je me nu net oud? Ik geef de voorkeur aan het woord 'ervaren'." Acteur Morgan Freeman

12. En je wordt nog sexyer ook. "Je wordt met de jaren beter in de dingen die je doet. Vrienden van mij die ouder zijn dan ik - en dat zijn de meesten - zijn scherper dan ze waren.

Ze kwamen pas echt tot bloei na hun veertigste. Alles wordt een beetje sexyer als je ouder wordt. Je wordt verleidelijker. Zelfverzekerder. Je kunt doen wat je wilt." Comédienne en schrijfster Chelsea Handler in Harper's Bazaar

13. Laat het los. "Mensen worden vaak een beetje gekker als ze ouder worden", vindt actrice Candice Bergen. "Ik kan gewoon raar doen wanneer ik wil en het interesseert me geen bal wat anderen daarvan denken."

14. Je durft te falen. Heerlijk dat de wereld aan je voeten ligt als twintiger, maar je bent vaak ook onzeker. Nu kom je op het punt waarop je denkt: 'Ja, ik kan de mist ingaan. Nou én?' Alleen al dat besef, dat is rijkdom. 

15. "Ik voel me beter dan ooit", zegt het 53-jarige voormalig topmodel Elle Macpherson. "Als ik foto's van mezelf als jonge meid zie, denk  ik: 'ik was prachtig, maar dat zag ik toen niet'. Of ik denk: 'wow, ik zie er nu veel beter uit'.

Ik was onnozel, onzeker staat op mijn voorhoofd geschreven, ik probeerde iemand te zijn die ik niet was - terwijl ik dacht dat ik cool was..."

16. Je wordt milder. En daar is helemaal niets mis mee. Maak je geen zorgen als je niet langer gigantisch piekt of diepe dalen kent.

Als je denkt: 'Als ik morgen mijn baan kwijtraak, vergaat de wereld niet." Want je weet inmiddels dat er ergens anders wel weer een deur opengaat. 

17. Je (her)neemt de controle over je leven. "Op een zekere leeftijd realiseer je je dat je niet alleen een echtgenote, moeder of zus bent, maar de hoofdpersoon in je eigen verhaal.

Je hebt een kans om dat verhaal te herschrijven en om dingen te doen die je altijd al wilde doen - maar te bang was om ze uit te voeren. Toen ik 59 was verliet ik mijn man en begon opnieuw.

Het was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan, maar nu ben ik zo blij met mijn leven. En ik heb een partner gevonden die mij liefheeft zoals ik ben. Het is heel sexy om een 'nieuw vriendje' te hebben op je 63ste!" Communicatie-consultant Jill Weaver

18. Onbevreesdheid. Hoe ouder je wordt, hoe minder er is om bang voor te zijn.

19. "Ik wil geen dertig meer zijn - jij wel? Natuurlijk, ik denk soms dat ik eruit zou willen zien zoals op mijn dertigste, en ik wil me best zo jong voelen - maar ouder worden heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel baat bij alle inzichten en ervaringen, dat ik die voor geen goud zou willen missen." Jo Ann Jenkins, CEO van AARP, een non-profit organisatie die zich inzet voor 50-plussers in Amerika 

20. Diepgang. In het leven is het eerste deel altijd spannend (met al die 'eerste keren'), maar het tweede deel van je leven, daarin ga je pas echt de diepte in.

21. Daaaag migraine. Ja, echt: deze bonkende hoofdpijn - waarbij je niets kunt verdragen - wordt minder met de jaren! Dokter Carl Dahlof, oprichter van de Zweedse Göteborg Migraine Clinic analyseerde 374 migrainepatiënten.

Hij volgde deze mensen gedurende twaalf jaar, van 1994 tot 2006. In het begin hadden de patiënten gemiddeld één tot zes migraine-aanvallen per maand. 

Toen Dahlof ze weer testte in 2006, had minstens 30% geen aanval meer gehad in de laatste twee jaar. Bovendien had 80% minder vaak migraine, bij 55% van de patiënten duurde de aanval korter en 66% meldde dat de pijn minder heftig was. Dat lijkt ons zeker iets om naar uit te kijken! 

Kortom, ouder worden, je doet er niets aan, maar je kunt het wel positief bekijken én er je voordeel mee doen.

Bron beeld: iStockphoto, e.a.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.