Kom je ook snel naar deze boeiende parel vol natuur en cultuur?

Leiden staat bekend om haar universiteit, de sfeervolle historische binnenstad met grachten en prachtige monumentale gebouwen. Maar toch vooral om haar vele musea, waar wetenschap, cultuur en natuur op een boeiende manier in beeld worden gebracht. We lichten er drie aanraders voor je uit.  

1 Naturalis bestaat 200 jaar!

In de jubileumtentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ toont het prijswinnende museum (Naturalis is verkozen tot Europees museum van het Jaar!) 25 absolute topstukken uit de collectie. Deze bijzondere objecten zijn vaak voor het eerst te bewonderen.

De uitgestorven Kaapse leeuw bijvoorbeeld, of de originele Darwinvinken. Bijzondere portretten van bijzondere Nederlanders met hún favoriete natuurhistorische schat zijn onderdeel van de tentoonstelling. Zo ging presentatrice Merel Westrik op de foto met de prachtige orang-oetan van ter Meer...

...en zie je Chantal Janzen met de edelstenen van koning Willem I. Dus reserveer snel een ticket voor het beste museum van Europa, geniet van de schoonheid van de natuur, sta oog in oog met de uitgestorven Kaapse leeuw en tel ook nog even de tanden van T. rex Trix. 

Meer informatie: Naturalis

2 Hortus botanicus Leiden: Groen Vakmanschap

De wonderschone Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Midden in de historische binnenstad...

(c) Ralph Reniers

...tref je een groene oase van tropische kassen vol bijzondere planten aan, naast een levend museum en een zeer rijke historie.

Aanrader: tot en met 10 oktober 2021 is er een tentoonstelling over Groen Vakmanschap. De groenspecialisten vertellen over de collectie en geven tips aan de bezoekers over de verzorging van planten. Dit gebeurt ook online via de social media kanalen van de Hortus botanicus Leiden.

3 Claudy Jongstra in de Lakenhal

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor de beeldende kunst, geschiedenis, vindingrijkheid en creativiteit van Leiden. Net als de stad combineert het museum een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter. Je vindt er boeiende exposities, zoals die van Claudy Jongstra. 'Gebruiken we onze zintuigen nog wel écht?' vraagt ze zich af.

In haar werk wil Jongstra onze verbinding met de natuur aan de orde stellen. Om je zintuigen wakker te schudden gebruikt ze in haar monumentale installaties en wandwerken wol van eigen schapen en natuurlijke verfplanten met hun diepe kleuren.

Speciaal voor Museum De Lakenhal maakte Jongstra twee nieuwe werken: NINE en Cosmic Cry ↑ die samen een installatie vormen. NINE is het grootste geweven werk dat Jongstra ooit maakte en stroomt als een aards landschap door de ruimte. Jongstra plaatst hiermee een kritische noot bij de monocultuur en met zonnepanelen gevulde Nederlandse landschappen.

Nog te zien tot en met 29 augustus 2021 in Museum De Lakenhal in Leiden.

Leiden, museumstad van Nederland!

Leiden heeft 13 musea, allemaal op loopafstand van elkaar. Na een museumbezoek is een wandeling door de stad absoluut een aanrader. Ontdek de roots van Rembrandt in Leiden met een bezoek aan Young Rembrandt Studio in het Pieterskwartier...

...of ga voor groen met de Singelpark natuurwandeling. Daarmee geniet je van een kilometerslang stadspark met het water van de singels als een blauwe ader door de route. Via de app van izi.Travel vind je de Singelpark Natuurwandeling van 6,5 km of haal de kaart bij VVV Leiden. Kijk voor meer informatie op Leiden & Nouveau.

Een dagje Leiden is te kort!

Speciaal voor Nouveau is er het 2-daags Culinair arrangement Golden Tulip:

  • 1 x overnachting in een Golden Tulip comfort kamer
  • 1 x uitgebreid ontbijtbuffet
  • 1 x 3-gangen diner (niet op zondag)

Prijs is vanaf € 54,50 per persoon. Wil je liever 2 nachten verblijven in de mooie stad Leiden? Verleng dan je verblijf voor € 30 p.p. Klik hier om te boeken.

Reserveer & parkeer

Ga je met de auto naar Leiden, dan kun je vooraf een parkeerplek met korting reserveren. Je bepaalt van tevoren datum, tijdstip en lengte van jouw bezoek. Hoe langer je bezoek, hoe hoger jouw korting. Reserveer & parkeer is mogelijk bij de parkeergarages Lammermarkt, Garenmarkt en Morspoort. Ga naar leiden.nl/parkerenindestad voor meer informatie.