We weten het: december is al zo'n drukke maand. Maar dan is het des te beter om jezelf toch wat rust te gunnen tijdens een sfeervol lichtfestival, speciale winterfair of een topfilm van modeontwerper en filmregisseur Tom Ford. Wij selecteerden de fijnste verwenmomenten.

Amsterdam Light Festival
Wat is het toch genieten, en voor het vijfde jaar alweer! Van donderdag 1 december tot en met zondag 22 januari vindt de vijfde editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het festival bestaat uit twee onderdelen: de vaarroute Water Colors langs 20 indrukwekkende lichtkunstwerken in de historische binnenstad en de wandelroute Illuminade met 18 innovatieve kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt. Amsterdam Light Festival toont werk van gevestigde en talentvolle nationale en internationale kunstenaars. Het thema van Water Colors is 'A view on Amsterdam' en de Illuminade staat in het teken van 'Biomimicry'. Klik hier voor meer informatie.
 


Madeleine Peyroux in Paradiso

Voor wie haar (nog) niet kent: gaat dat zien. En vooral horen. Want wat een heerlijke stem, à la Billie Holiday, heeft deze Frans-Amerikaanse zangeres. Of eigenlijk is ze helemaal Amerikaans, maar spreekt en zingt ze, naast Engels, ook vloeiend Frans (omdat ze in Frankrijk is opgegroeid), van die fijne 'zondagochtendmuziek'. Krantje, kop koffie en Madeleine Peyroux uit de speakers, dat idee. Op 2 december schittert ze in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Houd je van een mix van jazz, blues en singer-songwriter? Vraag dan bijvoorbeeld de heerlijke cd Half the perfect world van 'Sinta' of Santa. Kijk hier voor meer informatie over Madeleine.

Article continues after the ad

Expositie 'Rembrandts eerste schilderijen: de vier zintuigen'
Van 1 december 2016 tot en met 12 februari 2017 zijn in Museum Het Rembrandthuis de vroegst bekende schilderijen van Rembrandt te zien: De vier zintuigen. Het is een reeks van vier schilderijen die het zicht, het gehoor, de reuk en het gevoel verbeelden. Rembrandt schilderde de werken zeer waarschijnlijk als een volledige serie van de vijf zintuigen, maar van 'De smaak' ontbreekt tot op heden elk spoor. Lange tijd waren slechts drie paneeltjes uit de reeks bekend. Vorig jaar dook 'De reuk' op bij een veiling in New Jersey. De Franse kunsthandelaar die het ontdekte, verkocht het door aan de New Yorkse verzamelaar Thomas Kaplan. Na restauratie werd deze spectaculaire vondst tijdens de afgelopen editie van TEFAF in Maastricht gepresenteerd. Het is de eerste keer dat de vier kleine panelen in Nederland bij elkaar worden gebracht, en wel in het voormalige woonhuis van Rembrandt. Hier lees je er meer over.


Naar de bioscoop voor 'Nocturnal Animals'

Na A Single Man komt designer Tom Ford met zijn tweede film die al lovende kritieken heeft gekregen, Nocturnal Animals. Het verhaal smaakt naar meer, wat ons betreft: 'Vijftien jaar geleden verliet Susan Morrow haar eerste echtgenoot, een ongepubliceerde schrijver genaamd Edward Sheffield. Inmiddels is ze de vrouw van een arts en leidt ze een doodnormaal leven in een buitenwijk, maar op een dag ontvangt ze een pakketje met daarin het manuscript van de eerste roman van haar ex-man. Laatstgenoemde wil dat Susan het als eerste leest, aangezien zij altijd zijn beste criticus is geweest. Susan wordt opgezogen in het fictieve leven van Tony Hastings, een wiskundedocent die met zijn familie naar hun zomerhuisje in Maine afreist. Terwijl we met haar meelezen, verliezen ook wij ons in Sheffields thriller. Het doodnormale leven van de familie Hastings krijgt op een gegeven moment een vreselijke en gewelddadige wending, waarna Susan plots in het verleden terechtkomt.' Met in de hoofdrollen o.a. Amy Adams en Jake Gyllenhaal.


Winterfair in Dickensstijl

In de Beeldentuin in Garderen (Gelderland) ga je terug naar het Engeland van 1850. Op 1, 2 en 3 én op 7, 8, 9 en 10 december kunnen bezoekers genieten van de leukste kramen, producten en allerlei personages uit de boeken van Charles Dickens. Dit jaar wordt de Winterfair alweer voor de achtste keer georganiseerd en met ruim 70 standhouders grootser dan ooit. Luister naar de verschillende koren, bekijk oude ambachten die worden gedemonstreerd en ruik die heerlijke geur afkomstig van vuurkorven en gepofte kastanjes. En schrijf een wens voor een ander en hang je kaart op in de grote en vrolijk verlichte wensboom! Wellicht komt de wens wel uit. Voor meer informatie klik je hier.