More content below the advertising
Toon Michiels

Toon Michiels : American Neon Signs by Day & Night

Met de tentoonstelling American Neon Signs by Day & Night brengt het Nederlands Fotomuseum een hommage aan de kunstenaar Toon Michiels (1950 – 2015). Tijdens zijn road trips door de Verenigde Staten midden jaren zeventig raakte Michiels gefascineerd door de neon signs die hotels en restaurants hadden geplaatst om de voorbijrijdende automobilist te verleiden tot een stop. Voor hem symboliseerden deze neons de typische Amerikaanse on the road cultuur. Hij fotografeerde de neon signs systematisch, eenmaal overdag en eenmaal ’s nacht, waaruit een reeks fraaie tweeluiken ontstond. Meer dan 35 jaar later wordt zijn werk herontdekt en op waarde geschat en voor het eerst in Nederland en daarbuiten
getoond.

Roadtrips door het Amerikaanse westen

Midden jaren zeventig maakte Toon Michiels enkele reizen naar de Verenigde Staten, waar hij met een huurauto roadtrips maakte langs steden als Reno en Las Vegas. Als snel raakte hij gefascineerd door de neon signs die hotels en restaurants langs de weg hadden geplaatst om voorbijrijdende automobilisten te verleiden tot een korte of lange stop. Zoiets bestond in Europa niet. In de ogen van de Europeaan symboliseerden zij een typisch
Amerikaans gevoel van vrijheid, de autocultuur en ‘het onderweg zijn’ in het open en uitgestrekte landschap van het Amerikaanse westen. Hun grote letters en speelse ontwerp interesseerden Michiels mede door zijn professionele achtergrond als grafisch ontwerper. Vaak leken de neons futuristische bouwsels, meestal gemaakt tijdens de hoogtijdagen van de Amerikaanse ruimtevaart. Zij maakten een vrolijke en vrije indruk en verwezen
naar talloze begrippen uit de populaire cultuur van het Amerikaanse westen, zoals palmbomen, cactussen en cowboys.

Neon signs als tweeluiken

’s Nachts waren de neon signs nog spectaculairder, toen ze stralend tegen een donkere hemel grote bakens van licht vormden. Michiels besloot om ze systematisch te fotograferen, eenmaal overdag en eenmaal ’s nachts, frontaal en vanuit hetzelfde standpunt. Zo ontstond een reeks fraaie tweeluiken. Een selectie daaruit werd in 1980 gepubliceerd in American Neon Signs by Day & Night.
Het werk van Toon Michiels is uniek in de geschiedenis van de fotografie terwijl het allerlei interessante dwarsverbanden met dat van andere kunstenaars en fotografen uit de jaren zeventig combineert: de systematiek van de conceptuele kunst en de minimal art, de vroege artistieke kleurenfotografie en de belangstelling voor populaire cultuur in onder meer de architectuur en stedenbouw. Meer dan 35 jaar later wordt het werk van
Michiels herontdekt en op waarde geschat en voor het eerst in Nederland en daarbuiten getoond.

Toon Michiels

Toon Michiels werd in 1950 geboren in Boxtel en studeerde af als grafisch ontwerper en fotograaf aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Hij verwierf bekendheid met het fotoboek Zeldzame mensen (1974) waarin hij een hoogbejaard boerenechtpaar, wonend nabij het Brabants Liempde, vastlegde. Hierna reisde hij vele keren af naar de Verenigde Staten waar hij lange roadtrips maakte en werkte aan zijn fotoserie American Neon Signs by Day & Night (1980). Deze serie gaf hem 35 jaar later internationale erkenning, met onder andere een presentatie op het internationale fotofestival Les Rencontres d’Arles. In de jaren tachtig ontwikkelde hij zich tot een gedreven landschapsfotograaf waarbij zijn fascinatie voor het fotograferen van gevonden teksten in het landschap wederom tot uiting kwam.

Waar: Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag 11 tot 17 uur
Website: www.nederlandsfotomuseum.nl

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Genieten met een schoon geweten is dé reistrend voor 2019  – en nog ver daarna. Wat is er mooier dan wegdromen in  ongerepte natuur terwijl je weet dat je daarmee ook de lokale  bewoners of bedreigde dieren helpt? Nouveau wijst de weg.

Het nieuwe reizen: 5 x duurzaam wegdromen

1. Koro River Camp, Botswana

Gelegen in Botswana, vol luxe en comfort, draagt deze accommodatie ook bij aan de bescherming van de luipaard en aan het her-integreren van de zwarte neushoorn.

More content below the advertising

Alle opbrengsten gaan naar de Timbo Foundation, die zich richt op het verbeteren van de wildlife-migratie en educatie over het onderwerp aan lokale jongeren. Als gast slaap je er in een sfeervol ingerichte safaritent, mét privézwembad.

2. Réva Monforte, Italië

Noord-Italië is sowieso een prachtige regio voor wijnliefhebbers, maar op deze fijne bestemming kijk je vanuit je kamer zelfs uit op de wijngaarden. Het hotel begon namelijk ooit als wijnhuis en voegde steeds nieuwe voorzieningen toe, zoals een wellness en golfbaan.

Alle energie wordt natuurlijk opgewekt en het eten - met de lekkerste hazelnoten ooit - is door locals geproduceerd.

3. Danpaati River Lodge, Suriname

Een bijzonder project in Suriname: je slaapt er in een huisje middenin de ongerepte natuur. Voor gasten is het een onvergetelijke ervaring, voor de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug.

Het zorgproject van de Lodge richt zich op de twaalf omliggende dorpen, ondersteund door Nederlandse organisaties. Ze hebben crèches opgericht en bieden bewoners trainingen en banen bij de Lodge.

4. Malawi Conservation Experience

Malawi gaat al tijden gebukt onder stroperij, ontbossing en andere natuurcriminaliteit.

Daarom zijn er nu de Malawi Conservation Experience-reizen, bedoeld om toeristen te laten meewerken aan het herstel en behoud van de wilde dieren, flora en fauna.

Twee weken lang duik je als avonturier in het natuurreservaat, dat olifanten en apen behandelt en weer terugbrengt naar de eigen leefomgeving. De reis wordt afgesloten met een paar dagen Kanda Beach, om bij te komen van alle indrukken. 

5. QO-hotel

Dit hotel in Amsterdam is opgebouwd uit louter gerecyclede en lokale materialen; er is onder andere een oude Shell-toren in verwerkt. Het is voorzien van aluminium panelen, om energieverspilling tegen te gaan en op het dak worden groenten en fruit gekweekt.

Checklist duurzaam reizen:

1. Eco-friendly

Zoek een hotel dat energie gebruikt die uit natuurlijke bronnen is gewonnen, bijvoorbeeld zon en wind. Ruil het reizen per kerosine slurpend vliegtuig of cruiseschip in voor een comfortabele tocht met de trein. 

2. Local-friendly

Koop de producten die je op vakantie nodig hebt, ter plekke. Schakel voor diensten en klussen locals in.

3. Destination-friendly

Is eigenlijk ook eco-friendly, want iedereen begrijpt dat het milieu minder belast wordt door een fietsvakantie naar de Ardennen dan door een reis naar Australië.

Maar een destination-friendly vakantie is er vooral een, waarbij je je bestemming weloverwogen kiest en rekening houdt met de risico’s van overtourism. 

4. Consuming-friendly

Vermijd verspilling waar je kunt. Laat dus niet de handdoeken automatisch dagelijks verversen in je hotel en neem grote verpakkingen shampoo mee in plaats van mini-flesjes. 

Nu in Nouveau

In de nieuwe Nouveau lees je deze maand nog veel meer over duurzaam reizen. Op de cover staat powervrouw Susan Visser, de actrice die laat zien wat veerkracht is, een lans breekt voor positiviteit, en altijd – hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn – het leven wil vieren.

Verder natuurlijk weer glanzende reportages en watertandend mooie mode & beauty. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in