MatteoMatteo van der Grijn (1981) speelt na Soldaat van Oranje, De Musical in 3D Musical Sky. Hij is getrouwd met Marije, met wie hij een dochter van 5, en een zoon van 3 heeft. Vanaf 15 augustus is hij te zien in Indecent Proposal.

Vertel eens iets over je rol in de musical
“Ik speel de vader van hoofdpersoon Sky, een 16-jarig meisje dat alle problemen heeft die bij haar leeftijd horen. Ze zet zich af tegen haar moeder, wordt gepest op school en ze is verliefd… In haar droomwereld komt ze mij, haar overleden vader, tegen en die probeert haar de goede kant op te sturen.”

Helpt het feit dat je zelf twee kinderen hebt bij het invoelen van deze rol?
“Mijn kinderen zijn nog erg klein, maar het helpt in de zin dat je je realiseert dat je kind je alles is, hoe klein of groot ze ook zijn, dat verandert nooit.”

Article continues after the ad

Hoe is je leven veranderd sinds Soldaat van Oranje, de musical?
“Er zijn meer dingen gaan lopen, maar het blijft theater en het is dus helaas nog niet zo dat de grote filmrollen voor het opscheppen liggen.” Lachend: “Maar het gaat de goede kant op.”

Heb je grote voorbeelden in het vak?
“Jeroen Willems is een van mijn grote voorbeelden, hij was geweldig. Zo’n talent waar je de vinger niet op kunt leggen, iets ongrijpbaars.”

Is er voor jou een artistieke droom?
“Ik zou wel graag een stap willen maken naar de film, dat lijkt me geweldig.”

Wat is je grote kracht?
“Dat ik altijd open op het toneel sta en altijd in het moment probeer te reageren op mijn medespelers, wat er ook gebeurt.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Dat was op de Toneelschool. Durf lelijk te zijn, durf fouten te maken. Dat was echt een eyeopener voor mij. Weg met de gêne, weg met de ijdelheid.”

Je komt uit een acteursnest, ouders Diane Lensink en Wim van der Grijn, grootouders Ton Lensink en Henny Orri, hoe was dat?
“Fascinerend. Ik vond het een fantastische wereld waarin zij leefden. Ik heb een ontzettend leuke jeugd gehad. Ik ben deels opgegroeid in Italië, van mijn negende tot mijn twintigste, maar voor die tijd werd ik in Nederland meegesleurd naar kleedkamers en theaters. Vanuit de coulissen kijken naar papa en mama.”

Was het vanzelfsprekend dat je het theater in ging?
“Nee, ik wilde heel lang kok worden, maar het ging toch kriebelen.”

Wat is je beste eigenschap?
“Mijn oprechtheid, al is het moeilijk zoiets van jezelf te zeggen.”

En je slechtste?
“Ik zou wel wat attenter mogen zijn als het gaat om het onderhouden van mijn sociale contacten. Als ik lange tijd achtereen alleen maar werk, vergeet ik te bellen of te sms’en. Ik vergeet het gewoon.”

Wat is voor jou het toppunt van luxe?
“Dat ik in Italië het huisje van mijn moeder heb en dat ik daar heen kan wanneer ik wil. Dat is een grote luxe.”

Waar kun je niet buiten?
“Mijn gezin.”

Heb je een levensmotto?
“Geniet! Je weet niet hoe lang het leven duurt.”

Was er een keerpunt in je leven?
“Het jaar waarin mijn moeder ziek werd en mijn eerste kind werd geboren. Het viel samen met de première van Soldaat en ik was volkomen in de war door al die emoties. Het gemis van mijn moeder was heftig, ze was echt mijn maatje, ik kon alles met haar bespreken. Door het vaderschap veranderde mijn complete ritme. Ik ben in die periode in één klap een heel stuk volwassener geworden.”

Heeft de roem iets met je gedaan?
“Nee, aandacht is leuk, maar ik ben er niet zo mee bezig. Ik vind het alleen belangrijk omdat het nodig is om grotere rollen te krijgen. Verder wil ik gewoon spelen en sta ik met beide benen op de grond. Ik laat me niet zo snel meeslepen door dingen.”

Voor de speellijst van de musical SKY: www.theateramsterdam.nl

Lezersaanbieding:
De Musical Club van Nouveau biedt je een aantrekkelijke korting op musicals. Bestel nu je kaartjes voor SKY de Musical in 3D op www.nouveau.nl/sky en profiteer van € 10,- korting per ticket.