Wij zijn dol op de energie in Rotterdam. Nieuwe restaurants schieten in de Maasstad als paddenstoelen uit de grond. De een nog leuker dan de ander. Dit zijn 10 hotspots die echt de moeite waard zijn. Van fine dining tot fijne bistro.

1. Japans-Frans dineren bij Amarone

Er waait een nieuwe wind door het Rotterdamse Amarone (1 Michelinster) sinds Jan van Dobben volledig eigenaar is. Zijn liefde voor de Japanse keuken geeft een subtiele twist aan zijn Franse gerechten. Spannend! 

De wijnen die zijn Japanse vrouw Yoshiko erbij schenkt, combineren subliem. In 2015 was ze nog wijn-spijsspecialist van het jaar, dus ze weet van wanten. Een nieuwe kennismaking waard!

restaurantamarone.nl

2. Langoust: Ode aan vis

Het interieur is zeeblauw  en op zondags zijn ze dicht; want dan is er geen verse vis te krijgen. Daardoor is zeker: Hier eet je de verste vis met uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Niet veel poespas, maar prachtige vis, schaal- en schelpdieren die voor zich spreken. Behalve kreeft, bouillabaisse en diverse oesters, serveren ze hier ook een warme Fruit de mer. En dat is smúllen.

www.langoust.nl

3. Trendy streetfood: Okonomiyaki

Francois Geurds blijft maar nieuwe concepten uit de mouw van zijn koksbuis schudden De FG Okonomiyaki Bar is het nieuwste. Hier eet je hartige Japanse pannenkoeken met toppings als pork belly en tonijn.

Heerlijk als voedzame, maar vooral heerlijke lunch. Al vanaf een euro of vijf waan je je in het land van de rijzende zon bij de Hofbogen in Rotterdam.

fgokonomiyakibar.nl

4. All day breakfast By Jarmusch

Heerlijk, al die nieuwe adresjes! Zoals By Jarmusch; zo’n echte, ouderwetse, Amerikaanse diner, maar dan van nu. Door klassiekers als sloppy joe, blueberry pancakes en de Philly cheese steak sandwich waan je je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Bestel de ‘eggs-any-way-you-like’ bij dit restaurant waar je van 08.00 tot 16.00 kan ontbijten, als je dat wilt. Happy Days!

www.byjarmusch.nl

5. Gym & Gin: Alles in evenwicht 

Het nieuwe Gym & Gin ligt verscholen tussen de sportvelden vlakbij de Kralingse Plas. Geen zorgen, hier geen eiwitshakes, maar verfijnd ontbijt, lunch en diner. Dat leverde G&G meteen een Bib Gourmand op in hun openingsjaar.

Denk aan tonijn met softshellcrab, verse dim sum en sushibowls met rauwe zalm. “Een evenwicht van een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten.”

Dat klinkt als muziek in de oren. Doe ons dan nog maar een gin-tonic.

www.gymandgin.nl

6. Familie aan de Maas: Brasserie Nieuw Noord

Vader en dochter openen samen een restaurant. Dat is toch mooi? Horecabaas Aryan Tieleman (Hotel New York, de Euromast) gaf zijn dochter Rose de kans om haar eigen tent te openen en die greep ze met beide handen aan.

Daarom eten we nu in Franse bistrosfeer in het opkomende Rotterdam Noord bij Brasserie Nieuw Noord. Klassiekers als Steak Tartare en Kroten (rode biet) op z’n Rotterdams nestelen zich gemoedelijk naast een kliekjesplank en bitterballen op de kaart. Daar houden we van.

Je kan er vanaf tien uur ’s ochtends al terecht voor een goede kop koffie en een ontbijtje. Ook leuk: moeders staat op zondag achter de bar, dan is heel de familie weer compleet.

www.brasserienieuwnoord.nl

7. Mediterrane sferen bij Omega

Grieks eten maar dan echt lekker, dat kan bij Omega, het nieuwe restaurant in de Rotterdamse wijk Hillergersberg. Het interieur is fantastisch, en het personeel enorm gastvrij.

Geen bergen gyros maar verfijnde mediterrane/Griekse gerechten.

Tip: Kies niet zelf van de kaart maar laat je culinair verrassen door de Griekse eigenaar Nikolaas.  Alleen om hem wil je er meteen naar terug.

www.restaurantomega.nl

8. De Cocktailkelder van Hotel New York

We zijn dol op Hotel New York. Deze keer komen we niet voor de fijne lunch en fruits de mer. We dalen een paar traptreden af naar de NY Basement en wanen ons in vooroorlogs Manhattan.

Daryl Lieuw-On is uitgeroepen tot de beste bartender van Nederland en niet voor niets. Zijn signatuurcocktail met rum, Angostura bitter, limoensap en grapefruitsap smaakt bitterzoet en vooral naar meer.

hotelnewyork.nl/nybasement/

9. Gouden Handtekening bij restaurant Fred

Restaurant Fred (**) bestaat 10 jaar! Reden voor een restyling dacht de naamgever. En die mag er zijn. Bekijk niet alleen de kunstwerkjes op het bord, maar richt je blik omhoog. Er hangt  een 4,5 meter lang kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud.

En het licht? Daarin herken je de signatuur van de Chef. Wát een oog voor detail. En dat vind je ook terug op je bord. Heerlijk.

www.restaurantfred.nl

10. One to watch: The Millèn

Als een deur dicht gaat… Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. Bij The Millèn is de verf nét droog. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam, is de locatie onovertroffen. High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

www.restaurantthemillen.nl

Beeld: Gym & Gin

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Afgelopen week kwam de nieuwe Gault Millau gids voor 2019 uit. Na de Michelingids één van de meest betrouwbare restaurantgidsen. Déze 9 restaurants zijn nieuwkomers in de lijst en gaan met stip op ons lijstje - als we er al niet geweest zijn.

Gault Millau werkt met een puntensysteem. Ter illustratie, Neerlands' beste restaurants De Librije en Manoir Restaurant Inter Scaldes hebben allebei 19,5 punten. 

De leukste nieuwkomers in de gids:

Smink: 16,5 punten, Grutsk fan Friesland in Wolvega

In september opende Jan Smink zijn fonkelnieuwe restaurant in Wolvega: Smink. De liefde voor de geboortegrond van de Friese boerenzoon belooft van de borden te spatten.

Ook bijzonder; hij gebruikt voor een paar gerechten een heuse 3D-printer. En dat zorgt voor kunststukjes op je bord.

In de agenda!

Jansmink.com

6&24: 16 punten, Ambitie in Den Haag

Als je bakermat bij De Librije ligt, weet je dat de ogen op je gericht zijn als je zelf een restaurant opent. Dat weerhield Saskia de Kuijer en Rik van de Laar niet. Integendeel. Met 6&24 zetten zij een restaurant neer met ambitie en dat merk je aan alles.

Het enthousiasme en de gastvrijheid druipen er vanaf. Sfeervol, natuurlijk en elegant met een stoere touch en een keuken met veel lokale producten en niet te veel poespas. Den Haag heeft er een hotspot bij

www.restaurant6en24.nl

Olivijn: 16 punten, Heerlijks in Haarlem

Met de verhuizing van restaurant ML kwam het prachtige oude pand in de Kleine Houtstraat vrij. Koren op de molen van Menno Post. De voormalige chef van De Bokkedoorns** was wel toe aan een nieuwe uitdaging.

Je bent welkom in een fris geverfd Olivijn mét een galerie op de eerste verdieping. Kunst aan de muur en ook op het bord.

www.olivijn.nl

Graphite 16 punten, Verborgen parel in Amsterdam

Achter de simpele deur van een oude diamantslijperij gaat een wereld voor je open bij Graphite in Amsterdam. Slechts 20 gasten per avond krijgen een culinaire beleving met spannende plot-twists.

Amuses en gangen wisselen elkaar in rap tempo af en je zintuigen worden voortdurend op de proef gesteld in dit restaurant zonder ramen. Je voelt je uitverkoren bij deze verborgen parel.

Peter Gast en Jacqueline van Liere sloten ’t Schulten Hues* in Zutphen om deze uitdaging aan te gaan en daar kunnen wij in de Randstad alleen maar enorm blij om zijn.

graphite.amsterdam

Orangerie de Pol 14 punten, Toplocatie in Doetinchem

In de bossen bij Doetinchem (richting Gaanderen) zit sinds mei dit jaar Orangerie De Pol. En wij zijn fan. Want de kas biedt op heldere dagen een glazen dak onder de sterrenhemel. Práchtig.

En zoals het de Achterhoek betaamt, weten ze met wild van wanten. We kunnen er niet teveel over zeggen, want je eet hier een verrassingsmenu, maar als je met het beste uit het seizoen kookt, is dat nu natuurlijk wild. Dat komt zéker langs in het menu.

En, heel bijzonder: Ze brouwden zelf een prachtig Doetinchems Donker biertje. Perfect voor een goede bier-spijs-combi. Dus die verrassing kunnen we ook verklappen. Maar verder wil je het écht zelf beleven. Wát een mooie plek!

Orangeriedepol.nl

WT Urban Kitchen 13 punten, Op grote hoogte in Utrecht

De renovatie duurde vijf jaar, maar dan heb je ook wat. Boven in de oude watertoren van Utrecht zit nu WT Urban Kitchen en dat is echt de moeite waard. Mooie klassieke gerechten met een moderne twist en een uitzicht om van te smullen.

www.wturbankitchen.nl

Oonivoo 13,5 punten, Duizend wijnen op de kaart in Uden

Oonivoo in Uden heeft maar liefst duizend wijnen op de kaart. Dúizend! Gelukkig zijn daar sommelier Sven Heijkoop en Marleen Jans om te helpen kiezen. Samen met de keukenbrigade zorgen zij voor een symfonie aan smaken.

www.oonivoo.nl

Kale & De Bril 12 punten, Comfort in Goes

Het laat zich raden hoe restaurant Kale & de Bril in Goes aan zijn naam is gekomen! Wat kun je er verwachten? Comfortabel dineren op niveau.

Je voelt je meteen thuis en leunt lekker achterover in je leren stoel, terwijl de gerechten met veelal Zeeuwse ingrediënten elkaar opvolgen. Heerlijk ongedwongen. 

www.kalebril.nl

Koksmutsen

De koksmutsen worden door Gault Millau ook in Nederland geïntroduceerd. Restaurants krijgen naast punten voortaan ook een beoordeling in koksmutsen variërend van 0 tot 5 mutsen. De Franse en Belgische gids werken al zo.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Zet het maar vast in je agenda: 6 december. Dan opent Chanel een pop-up store in Amsterdam. Hij is precies één  maand geopend. Wij plannen, tussen al het kerstshoppen door, zéker een bezoekje in.

De bijzondere rode limited edition van Chanel No.5 is er natuurlijk ook verkrijgbaar. Om dat te vieren én omdat het een feestmaand is, staat de 'fragrance & beauty ephemeral boutique' een maand lang in Amsterdamse 9 straatjes.

De boutique op Runstraat 22 herken je aan de enorme verlichte Chanel No.5 Red in de etalage. Een pláátje!

Er lopen Chanel experts rond om de perfecte parfum voor je te vinden en je kan er make-up en huidverzorgingsadvies krijgen. Verder worden cadeautjes (voor iemand anders óf jezelf natuurlijk) práchtig en stijlvol ingepakt.

Gaat dat zien!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in