Een eetcafé+, zo zouden we een culinair café willen omschrijven. Geen smoezelige saté of een biefstuk die te ver wordt doorgebakken (of juist niet), maar een goede kaart, fijne wijnen, bijzondere biertjes en het gevoel dat je thuiskomt. Deze 5 Amsterdamse culinaire café's, in willekeurige volgorde, zijn altijd goed!

1. 4850 in Oost

Article continues after the ad

4850 in Amsterdam-Oost is een klein jaartje open en stelt nooit teleur. Je loopt tegen vieren binnen voor koffie en zit dan om vijf uur aan de bubbels met charcuterie.

Eigenaren Daniel en Rikard zijn zelf liefhebbers en dat merk je. Kies voor de steak tartare met zalmeitjes of de foie gras. Wat een combi!

4850.nl

2. Café Caron in De Pijp

Je voelt je direct thuis als je de drempel van Café Caron op de Frans Halsstraat overstapt. Hier weten ze het ontspannen, familiaire gevoel goed te vangen. Dat én hun steeds wisselende menu met Frans getinte gerechten, is de reden waarom we hier steeds weer terugkeren.

De zoons van eigenaar Alain Caron hebben inmiddels een nieuwe zaak geopend die ook al zo fijn is: Petit Caron.

Cafecaron.nl

3. Eetbar Wilde Zwijnen in Oost

Nog meer heerlijks in Oost. We waren al dol op Wilde Zwijnen, maar de naastgelegen Eetbar Wilde Zwijnen is ook een aanrader. Hier deel je middelgrote gerechtjes of je kiest er lekker een paar voor jezelf. Het lijkt wel snoepen!

Iets laagdrempeliger dan de grote broer op Javaplein 23. Dus bij het reserveren wel even opletten dat je de goede pakt. Aan de andere kant, beide restaurants zijn top, dus één van de twee is altijd goed.

Wildezwijnen.com

4. Café De Klepel in de Jordaan

Jarenlang was dit een ‘bruine kroeg’ en dat voel je overal in dit gemoedelijke restaurant. Van de 300 flessen verkrijgbare wijnen hebben ze er dagelijks zo’n 30 per glas, die ook nog eens rouleren. Kijk, dan kunnen we naar hartenlust iets nieuws proberen.

De kaart is verder in Franse bistrostijl en wij werden nimmer teleurgesteld door hun confit de canard en service. Fijn!

Cafedeklepel.nl

5. Brut de mèr in de Pijp

Zoals de naam doet vermoeden, kom je hier goed aan je trekken als visliefhebber. Voor de bisque van Brut de mèr zouden wij best de grenzen van het betamelijke willen overtreden. Goddelijk.

Verder is de sfeer van dit stoere visrestaurant alsof je in een havenstadje zit. Kom, we laten nog wat oesters openwrikken en kiezen daar een fijne wijn bij.

Brutdemer.nl

Nieuwe Shortlist Amsterdam

Wij zijn helemaal verslingerd aan de nieuwe Shortlist Amsterdam. De zusjes Van Praag schreven eerder al een boek over de beste restaurants van de hoofdstad mét recepten van hun signature dishes.

Dat boek heeft nu een opvolger en een béétje culinair liefhebber heeft dat op zijn/haar verlanglijst.

Het is echt een kook- en koffietafelboek met mooie fotografie van Petrovsky & Ramone én dankzij dit boek hebben wij ook weer een paar páreltjes in Amsterdam ontdekt, de 5 bovenstaande bijvoorbeeld!

Hoofdbeeld: Café de Klepel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in