Die kuchende dame links achterin de zaal of die man met de zwakke blaas die voor de derde keer naar het toilet gaat… Het kan een avondje theater of concert voor de musici én het publiek behoorlijk beïnvloeden. Maar hoe ‘heurt’ het eigenlijk? Onze collega’s van NU.nl vroegen het aan de experts.

Reinildis van Ditzhuyzen, Beatrijs Ritsema en Jan Jaap van Weering zijn experts op het gebied van etiquette.

Article continues after the ad

Regel 1: Kom op tijd

Over een ding is het drietal het roerend eens: kom niet te laat. "Niets is vervelender dan dat een hele rij op moet staan omdat jij te laat bent", reageert Van Weering stellig.

Bovendien zijn de zaaldeuren vaak gesloten voor laatkomers, zegt Ritsema. Als je toch nog naar binnen wilt, zit er niets anders op dan te wachten tot de pauze

Mocht er een pauze zijn, dan kunnen de verlate bezoekers tijdens dat moment alsnog naar binnen.

Regel 2: Dress to the occasion

In vroeger tijden was een avond concert of theater het perfecte excuus om je beste jurk uit de kast te trekken. Dat is tegenwoordig wel anders.

Van Ditzhuyzen raadt bezoekers aan om zich te kleden naar wat er op het programma staat. "Is dat opera dan kleed je je netjes, ga je naar toneel dan mag het meer casual."

Van Weering gaat steevast 'jasje dasje' naar het theater. "Uit respect en waardering voor de mensen op het podium."

Regel 3: Géén snacks

Het meebrengen van snacks naar de theaterzaal is verboden, en bovendien afleidend van het optreden, stelt Ritsema. "Dat geknaag om je heen en die ritselende papiertjes: het stoort enorm. Dat geldt ook voor bioscopen, al is eten daar wel toegestaan." 

Regel 4: Zet je telefoon uit

Door het licht dat je telefoon geeft op het moment dat je toch dat ene appje nog even stuurt, kunnen andere bezoekers behoorlijk afgeleid raken. En jijzelf trouwens ook.

In het buitenland hebben ze maatregelen getroffen om dit soort incidenten te voorkomen, zegt Van Weering. "In veel buitenlandse theater- en concertzalen lever je je telefoon in bij binnenkomst."

Regel 5: Bij hoest, blijf thuis

Zeker bij klassieke concerten is de muziek vaak een stuk minder hard dan bij concerten. Als daar dan iemand doorheen zit te kuchen, kan dat echt ten koste gaan van het luisterplezier.

Moet je zo iemand dan de deur wijzen? Dat is de vraag, maar je kan ook zelf besluiten niet naar een concert te gaan als je last hebt van een kriebelhoestje.

Van Weering adviseert zieken om thuis te blijven. "Doe het de rest, maar ook jezelf niet aan om naar een theater- of concertzaal te gaan met kriebelhoest."

Zo, dan weten we weer even hoe het hoort. Fijne voorstelling!

Bron: NU.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in