Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Vernieuwing & traditie
Rijksmuseum – Amsterdam
Kunsthandel en galerie M.L. de Boer aan de Amsterdamse Keizersgracht was actief van 1945 tot 2006. Oprichter Martien de Boer richtte zich op vernieuwing, maar niet per se op de avant-garde van de Cobra-groep. Met zijn beleid van ‘vernieuwing gebaseerd op traditie’ was De Boer dé smaakmaker van de jaren vijftig, zestig en zeventig voor een publiek dat de rust zocht die het hippe Stedelijk Museum niet bood.
Info: Rijksmuseum
 
Van Gauguin tot Toorop
Museum Gouda – Gouda
Een prachtige verzameling schilderkunst van de School van Barbizon en de Haagse School, bijeengebracht door Reurt Jan Veendorp. De architect en kunstverzamelaar had oog voor kwaliteit en wist werken te verkrijgen van belangrijke kunstenaars. In zijn verzameling speelt de natuur en het gevoel dat een kunstenaar daarin legt, een belangrijke rol. Met werk van: Paul Gauguin, Odilon Redon, Mathijs Maris, Jan Toorop, Floris Verster en Jan Mankes.
Info:  Museum Gouda

Powervrouwen
Restaurant 5&33 – Amsterdam
In haar nieuwe fotoserie ‘laat haar stralen’ portretteert Sophie van der Perre met haar analoge camera’s zesentwintig powervrouwen. Het authentieke en gevarieerde eindresultaat is exclusief te zien in een pop-up expositie. MOAM selecteerde met de fotografe, de vrouwen met als uitgangspunt: diversiteit, kracht en authenticiteit. In de zeer persoonlijke portretten ‘vertellen’ de modellen hun eigen verhaal over onzekerheden, ‘good-hair-days’ en geluksmomenten. Tot en met 5 juli gratis toegankelijk voor publiek.
Info: Powervrouwen

Oase Oranjewoud
Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud - Heerenveen
Een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving in Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud. In het museumgebouw wordt aandacht besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst, met flora en fauna als onderwerp, door verschillende kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Op Landgoed Oranjewoud staan de natuuralbums centraal die de firma Verkade tussen 1905 en 1938 liet verschijnen.
Info: Museum Belvedere
 
Courbet, Redon en Israëls
Groninger Museum - Groningen
Kunstschilder Paul Arntzenius (1883-1965) bracht werken bij elkaar van onder anderen Gustave Courbet, Odilon Redon, Willem Bastiaan Tholen en Isaac Israëls. De collectie bevat hoogtepunten uit de Franse en Nederlandse schilderkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw. De kunstenaars verenigd onder de noemer School van Barbizon en Haagse School schilderden landschappen met grote wolkenpartijen, kleurrijke bloemstillevens, straatgezichten en portretten die het alledaagse leven omvatten. Eén van de blikvangers is Zonsondergang van Charles-Franҫois Daubigny (1817-1878).
Info: Groninger Museum
 
Geluidsgolven
GEM Museum voor actuele kunst – Den Haag
Componist, theatermaker en beeldend kunstenaar Dick Raaijmakers (1930 - 2013) geldt als een grote vernieuwer. Zijn veelzijdig oeuvre omvat een periode van zo'n vijftig jaar, beginnend bij de eerste elektronische popsong ooit: Song of the Second Moon uit 1957. De tentoonstelling Geluidsgolven toont werk van Raaijmakers samen met dat van een nieuwe generatie kunstenaars die geluid en beeld op verrassende wijze laten samensmelten.
Info: GEM Museum
 
Winactie: Premièrekaarten Van Gogh
Kröller-Müller Museum - Otterlo
Feestelijk Première van de Van Goghfilm op 8 juli bij het Kröller-Müller Museum. Nouveau mag 2 kaarten weggeven voor deze feestelijke première. Klik hier en wie weet ben jij de winnaar. De winactie loopt t/m 3 juli 2018.
Info: Kröller-Müller Museum

 

Het belooft nog steeds heerlijk weer te blijven aankomend weekend, dus daar gaan we optimaal gebruik van maken. Bijvoorbeeld met dit bijzondere klassieke muziekfestival.

Vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 juli kom je in 's-Graveland oren en ogen tekort als je van klassieke muziek houdt. Van de oude rotten in het vak tot de jonge honden op de bühne.

Een paar namen?

Behalve het Wonderfeel Festival Orchestra o.l.v. Johannes Leertouwe dat het festival opent en sluit, hoor je onder andere Terry Riley, Isabelle van Keulen, LUWTEN, Slagwerk Den Haag, Holland Baroque, Nederlands Blazers Ensemble, Quatuor Hermès, Nora Fischer en Bára Sigfúsdóttir. 

Super om weer eens in aanraking te komen met nieuwe artiesten en ensembles. En dat in de zomerse Hollandse zon.

De driedaagse kaarten zijn al uitverkocht, maar kamperen, gingen we toch al niet. Wees er snel bij, want voor vrijdag en zondag kan je nog terecht.

Meer informatie

Beeld: Wonderfeel, Foppe Schut

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Afgelopen week was de NAVO-top in Brussel. Politieke kopstukken uit heel de wereld streken in de Brussel neer. Met aan hun zijde natuurlijk hun ega. Tijdens al die vergadering en persconferenties hebben de dames (en één heer) een alternatief programma. En dat levert leuke foto's op.

De Luxemburgse president is samen met man en daarom stond er tijdens deze top ook een heer tussen de dames.

Traditiegetrouw staat het spouces-programme, zoals het heet, bol van de cultuur en muziek. Zo bezocht een kleine delegatie, inclusief Brigitte Macron het Royal Museum of Central Africa in Tervuren.

En verder stond er een muzikaal intermezzo op het programma. Melania en Brigitte kunnen het wel waarderen.

's avond is er een fotosessie met aansluitend een diner. Vanzelfsprekend zijn alle partners daar aanwezig.

Brigitte Macron heeft zelfs nog even de tijd voor een kleine tête-a-tête met Angela Merkel.

Netwerken en socializen dus, en dat kunnen ze als de beste.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.