Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Vernieuwing & traditie
Rijksmuseum – Amsterdam
Kunsthandel en galerie M.L. de Boer aan de Amsterdamse Keizersgracht was actief van 1945 tot 2006. Oprichter Martien de Boer richtte zich op vernieuwing, maar niet per se op de avant-garde van de Cobra-groep. Met zijn beleid van ‘vernieuwing gebaseerd op traditie’ was De Boer dé smaakmaker van de jaren vijftig, zestig en zeventig voor een publiek dat de rust zocht die het hippe Stedelijk Museum niet bood.
Info: Rijksmuseum
 
Van Gauguin tot Toorop
Museum Gouda – Gouda
Een prachtige verzameling schilderkunst van de School van Barbizon en de Haagse School, bijeengebracht door Reurt Jan Veendorp. De architect en kunstverzamelaar had oog voor kwaliteit en wist werken te verkrijgen van belangrijke kunstenaars. In zijn verzameling speelt de natuur en het gevoel dat een kunstenaar daarin legt, een belangrijke rol. Met werk van: Paul Gauguin, Odilon Redon, Mathijs Maris, Jan Toorop, Floris Verster en Jan Mankes.
Info:  Museum Gouda

Powervrouwen
Restaurant 5&33 – Amsterdam
In haar nieuwe fotoserie ‘laat haar stralen’ portretteert Sophie van der Perre met haar analoge camera’s zesentwintig powervrouwen. Het authentieke en gevarieerde eindresultaat is exclusief te zien in een pop-up expositie. MOAM selecteerde met de fotografe, de vrouwen met als uitgangspunt: diversiteit, kracht en authenticiteit. In de zeer persoonlijke portretten ‘vertellen’ de modellen hun eigen verhaal over onzekerheden, ‘good-hair-days’ en geluksmomenten. Tot en met 5 juli gratis toegankelijk voor publiek.
Info: Powervrouwen

Oase Oranjewoud
Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud - Heerenveen
Een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving in Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud. In het museumgebouw wordt aandacht besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst, met flora en fauna als onderwerp, door verschillende kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Op Landgoed Oranjewoud staan de natuuralbums centraal die de firma Verkade tussen 1905 en 1938 liet verschijnen.
Info: Museum Belvedere
 
Courbet, Redon en Israëls
Groninger Museum - Groningen
Kunstschilder Paul Arntzenius (1883-1965) bracht werken bij elkaar van onder anderen Gustave Courbet, Odilon Redon, Willem Bastiaan Tholen en Isaac Israëls. De collectie bevat hoogtepunten uit de Franse en Nederlandse schilderkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw. De kunstenaars verenigd onder de noemer School van Barbizon en Haagse School schilderden landschappen met grote wolkenpartijen, kleurrijke bloemstillevens, straatgezichten en portretten die het alledaagse leven omvatten. Eén van de blikvangers is Zonsondergang van Charles-Franҫois Daubigny (1817-1878).
Info: Groninger Museum
 
Geluidsgolven
GEM Museum voor actuele kunst – Den Haag
Componist, theatermaker en beeldend kunstenaar Dick Raaijmakers (1930 - 2013) geldt als een grote vernieuwer. Zijn veelzijdig oeuvre omvat een periode van zo'n vijftig jaar, beginnend bij de eerste elektronische popsong ooit: Song of the Second Moon uit 1957. De tentoonstelling Geluidsgolven toont werk van Raaijmakers samen met dat van een nieuwe generatie kunstenaars die geluid en beeld op verrassende wijze laten samensmelten.
Info: GEM Museum
 
Winactie: Premièrekaarten Van Gogh
Kröller-Müller Museum - Otterlo
Feestelijk Première van de Van Goghfilm op 8 juli bij het Kröller-Müller Museum. Nouveau mag 2 kaarten weggeven voor deze feestelijke première. Klik hier en wie weet ben jij de winnaar. De winactie loopt t/m 3 juli 2018.
Info: Kröller-Müller Museum

 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in