Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Vernieuwing & traditie
Rijksmuseum – Amsterdam
Kunsthandel en galerie M.L. de Boer aan de Amsterdamse Keizersgracht was actief van 1945 tot 2006. Oprichter Martien de Boer richtte zich op vernieuwing, maar niet per se op de avant-garde van de Cobra-groep. Met zijn beleid van ‘vernieuwing gebaseerd op traditie’ was De Boer dé smaakmaker van de jaren vijftig, zestig en zeventig voor een publiek dat de rust zocht die het hippe Stedelijk Museum niet bood.
Info: Rijksmuseum
 
Van Gauguin tot Toorop
Museum Gouda – Gouda
Een prachtige verzameling schilderkunst van de School van Barbizon en de Haagse School, bijeengebracht door Reurt Jan Veendorp. De architect en kunstverzamelaar had oog voor kwaliteit en wist werken te verkrijgen van belangrijke kunstenaars. In zijn verzameling speelt de natuur en het gevoel dat een kunstenaar daarin legt, een belangrijke rol. Met werk van: Paul Gauguin, Odilon Redon, Mathijs Maris, Jan Toorop, Floris Verster en Jan Mankes.
Info:  Museum Gouda

Powervrouwen
Restaurant 5&33 – Amsterdam
In haar nieuwe fotoserie ‘laat haar stralen’ portretteert Sophie van der Perre met haar analoge camera’s zesentwintig powervrouwen. Het authentieke en gevarieerde eindresultaat is exclusief te zien in een pop-up expositie. MOAM selecteerde met de fotografe, de vrouwen met als uitgangspunt: diversiteit, kracht en authenticiteit. In de zeer persoonlijke portretten ‘vertellen’ de modellen hun eigen verhaal over onzekerheden, ‘good-hair-days’ en geluksmomenten. Tot en met 5 juli gratis toegankelijk voor publiek.
Info: Powervrouwen

Article continues after the ad

Oase Oranjewoud
Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud - Heerenveen
Een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving in Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud. In het museumgebouw wordt aandacht besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst, met flora en fauna als onderwerp, door verschillende kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Op Landgoed Oranjewoud staan de natuuralbums centraal die de firma Verkade tussen 1905 en 1938 liet verschijnen.
Info: Museum Belvedere
 
Courbet, Redon en Israëls
Groninger Museum - Groningen
Kunstschilder Paul Arntzenius (1883-1965) bracht werken bij elkaar van onder anderen Gustave Courbet, Odilon Redon, Willem Bastiaan Tholen en Isaac Israëls. De collectie bevat hoogtepunten uit de Franse en Nederlandse schilderkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw. De kunstenaars verenigd onder de noemer School van Barbizon en Haagse School schilderden landschappen met grote wolkenpartijen, kleurrijke bloemstillevens, straatgezichten en portretten die het alledaagse leven omvatten. Eén van de blikvangers is Zonsondergang van Charles-Franҫois Daubigny (1817-1878).
Info: Groninger Museum
 
Geluidsgolven
GEM Museum voor actuele kunst – Den Haag
Componist, theatermaker en beeldend kunstenaar Dick Raaijmakers (1930 - 2013) geldt als een grote vernieuwer. Zijn veelzijdig oeuvre omvat een periode van zo'n vijftig jaar, beginnend bij de eerste elektronische popsong ooit: Song of the Second Moon uit 1957. De tentoonstelling Geluidsgolven toont werk van Raaijmakers samen met dat van een nieuwe generatie kunstenaars die geluid en beeld op verrassende wijze laten samensmelten.
Info: GEM Museum
 
Winactie: Premièrekaarten Van Gogh
Kröller-Müller Museum - Otterlo
Feestelijk Première van de Van Goghfilm op 8 juli bij het Kröller-Müller Museum. Nouveau mag 2 kaarten weggeven voor deze feestelijke première. Klik hier en wie weet ben jij de winnaar. De winactie loopt t/m 3 juli 2018.
Info: Kröller-Müller Museum