Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Vernieuwing & traditie
Rijksmuseum – Amsterdam
Kunsthandel en galerie M.L. de Boer aan de Amsterdamse Keizersgracht was actief van 1945 tot 2006. Oprichter Martien de Boer richtte zich op vernieuwing, maar niet per se op de avant-garde van de Cobra-groep. Met zijn beleid van ‘vernieuwing gebaseerd op traditie’ was De Boer dé smaakmaker van de jaren vijftig, zestig en zeventig voor een publiek dat de rust zocht die het hippe Stedelijk Museum niet bood.
Info: Rijksmuseum
 
Van Gauguin tot Toorop
Museum Gouda – Gouda
Een prachtige verzameling schilderkunst van de School van Barbizon en de Haagse School, bijeengebracht door Reurt Jan Veendorp. De architect en kunstverzamelaar had oog voor kwaliteit en wist werken te verkrijgen van belangrijke kunstenaars. In zijn verzameling speelt de natuur en het gevoel dat een kunstenaar daarin legt, een belangrijke rol. Met werk van: Paul Gauguin, Odilon Redon, Mathijs Maris, Jan Toorop, Floris Verster en Jan Mankes.
Info:  Museum Gouda

Powervrouwen
Restaurant 5&33 – Amsterdam
In haar nieuwe fotoserie ‘laat haar stralen’ portretteert Sophie van der Perre met haar analoge camera’s zesentwintig powervrouwen. Het authentieke en gevarieerde eindresultaat is exclusief te zien in een pop-up expositie. MOAM selecteerde met de fotografe, de vrouwen met als uitgangspunt: diversiteit, kracht en authenticiteit. In de zeer persoonlijke portretten ‘vertellen’ de modellen hun eigen verhaal over onzekerheden, ‘good-hair-days’ en geluksmomenten. Tot en met 5 juli gratis toegankelijk voor publiek.
Info: Powervrouwen

More content below the advertising

Oase Oranjewoud
Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud - Heerenveen
Een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving in Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud. In het museumgebouw wordt aandacht besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst, met flora en fauna als onderwerp, door verschillende kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Op Landgoed Oranjewoud staan de natuuralbums centraal die de firma Verkade tussen 1905 en 1938 liet verschijnen.
Info: Museum Belvedere
 
Courbet, Redon en Israëls
Groninger Museum - Groningen
Kunstschilder Paul Arntzenius (1883-1965) bracht werken bij elkaar van onder anderen Gustave Courbet, Odilon Redon, Willem Bastiaan Tholen en Isaac Israëls. De collectie bevat hoogtepunten uit de Franse en Nederlandse schilderkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw. De kunstenaars verenigd onder de noemer School van Barbizon en Haagse School schilderden landschappen met grote wolkenpartijen, kleurrijke bloemstillevens, straatgezichten en portretten die het alledaagse leven omvatten. Eén van de blikvangers is Zonsondergang van Charles-Franҫois Daubigny (1817-1878).
Info: Groninger Museum
 
Geluidsgolven
GEM Museum voor actuele kunst – Den Haag
Componist, theatermaker en beeldend kunstenaar Dick Raaijmakers (1930 - 2013) geldt als een grote vernieuwer. Zijn veelzijdig oeuvre omvat een periode van zo'n vijftig jaar, beginnend bij de eerste elektronische popsong ooit: Song of the Second Moon uit 1957. De tentoonstelling Geluidsgolven toont werk van Raaijmakers samen met dat van een nieuwe generatie kunstenaars die geluid en beeld op verrassende wijze laten samensmelten.
Info: GEM Museum
 
Winactie: Premièrekaarten Van Gogh
Kröller-Müller Museum - Otterlo
Feestelijk Première van de Van Goghfilm op 8 juli bij het Kröller-Müller Museum. Nouveau mag 2 kaarten weggeven voor deze feestelijke première. Klik hier en wie weet ben jij de winnaar. De winactie loopt t/m 3 juli 2018.
Info: Kröller-Müller Museum

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.