Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Droomexpo: Balenciaga en Spaanse kunst

Must-see voor fashionista's en kunstliefhebbers (en het is er lekker koel!). Cristóbal Balenciaga was een van de meest invloedrijke ontwerpers van de vorige eeuw, die zich voor zijn werk vaak liet inspireren door Spaanse kunst vanaf de 16de eeuw tot de 20ste eeuw. Denk dan aan de eenvoudige, mini...

Droomexpo: Balenciaga en Spaanse kunst

Must-see voor fashionista's en kunstliefhebbers (en het is er lekker koel!).

Cristóbal Balenciaga was een van de meest invloedrijke ontwerpers van de vorige eeuw, die zich voor zijn werk vaak liet inspireren door Spaanse kunst vanaf de 16de eeuw tot de 20ste eeuw.

Denk dan aan de eenvoudige, minimalistische lijnen van een religieus habijt, maar ook aan het volume van een adellijk gewaad...

...of de stroken van een flamencojurk.

Curator Eloy Martínez de la Pera wist een collectie Spaanse schilderijen uit privébezit en musea te lenen en voor een tijdelijke, eenmalige expositie samen te voegen met belangrijke creaties van Balenciaga uit onder andere het museum van de ontwerper in Guetaria.

Sommige stukken zijn nooit eerder in het openbaar gezien, de ontwerpen staan bij de schilderijen waarop Cristóbal ze inspireerde. Mocht je van mode houden en in de buurt van Madrid op vakantie zijn, dan is het echt de moeite waard.

Cristóbal Balenciaga Eizaguirre (1895-1972) groeide op in Spaans Baskenland. Zijn vader was een eenvoudige visser die jong stierf, zijn moeder was naaister. Hij bracht veel tijd met haar door en begon op zijn twaalfde als gezel van een kleermaker. Als tiener werd de markiezin de Casa Torres, de meest vooraanstaande vrouw in zijn woonplaats, zijn beschermvrouw en klant. Zij stuurde hem naar Madrid, waar hij zijn formele opleiding tot kleermaker kreeg.

Balenciaga stond erom bekend een van de weinige couturiers te zijn die alle aspecten van het vak – creëren, patronen maken, snijden, naaien – beheerste. Hij opende winkels in San Sebastian, Madrid en Barcelona, maar de Spaanse Burgeroorlog dwong hem zijn zaken te sluiten en naar Parijs te gaan.

Daar steeg zijn ster in de jaren vijftig en zestig tot eenzame hoogte; zijn verraderlijk eenvoudige, sculpturale creaties waren zeer modern en baanbrekend, en tegelijk het toppunt van klassiek.

Christian Dior noemde hem 'de meester van ons allen', Coco Chanel vond hem "de enige couturier in de ware zin des woords, de anderen zijn simpelweg modeontwerpers."  

De expositie 'Balenciaga en Spaanse schilderkunst' is te zien in het Thyssen-Bornemisza National Museum in Madrid tot 22 september.

Foto's © BSR Agency, Museo Thyssen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in