Nouveau ontzorgt je graag op genietgebied. Hieronder de leukste tips voor dit weekend.

Hoorn – Withoos meest Withoos
Fotograaf Hans Withoos, een nazaat van de 17de eeuwse fijnschilder Matthias Withoos, is al even beroemd als zijn illustere voorvader. Voor deze expositie liet Withoos zich inspireren door het werk van zijn betovergrootvader met als  resultaat veertig spannende en verrassende beeldbewerkingen. Moeiteloos overbrugt Hans Withoos zo 350 jaar.  
Info: Westfries Museum

Amsterdam – Hellenic/NostalgicDe Belgische kunstfotograaf Kim De Molenaer komt met een klassieke, tijdloze zwart-wit fotoserie met Griekenland als onderwerp. Mythologie, historie, architectuur… ze hebben alle een plaats in de beelden die de schoonheid van het Land van de Goden op bijzondere wijze weerspiegelen.
Info: Eduard Planting Gallery

Zeist – De kunst van het anders zien
In Slot Zeist wordt een speciale jubileumexpositie gehouden ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de stichting KUBES. Deze stichting heeft als doel de wereld van kunst en cultuur toegankelijk te maken voor kunstenaars met een visuele handicap. In Zeist ruim tachtig foto’s, tekeningen en schilderijen die uitdagen om eens anders te kijken naar kunst.  
Info: Slot Zeist

Utrecht - Een kleurrijke blik op de middeleeuwen
Stap in de wondere wereld van middeleeuwse miniaturen. Een magisch universum vol kleur, fantastische wezens, dieren en bloemen, verfijnd weergegeven op minuscule schilderijtjes en in handgeweven manuscripten. Een unieke collectie van hoog niveau.
Info: Catharijne Convent

Oss – We are food
Hoe vaak staan we eigenlijk stil bij wat we dagelijks eten? In deze expositie een reeks kunstwerken die de kijker op originele wijze bewust maakt van zijn band met voedsel. De werken van onder anderen Guido Geelen, Kees de Kort, Louise te Poele, Marie Cécile Thijs en Tjalf Sparnaay, zijn van relativerend tot verontrustend en komisch.  
Info: Museum Jan Cunen

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Den Haag heeft veel gezichten. Het is de historische hofstad met koninklijke allure, maar ook de enige grote stad in Nederland die aan zee ligt: met de tram sta je binnen een kwartier op de boulevard aan het strand.

Het is er prettig winkelen omdat er veel speciaalzaken zijn, maar het is ook een culturele schatkist vol verrassingen. Zo valt er bij een bezoek van alles te beleven in een rustige sfeer met een vleugje grandeur. Want het blijft natuurlijk wèl Den Haag.

Niet missen: Cultuur aan Zee

Voor wie houdt van cultuur zijn er nu vier bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch. Wat ze gemeen hebben, is dat ze laten zien welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren.

Voor de liefhebbers én de stedentrippers die net even wat meer uit hun bezoek willen halen:

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (6 okt t/m 3 mrt)
  • Storm in de 19de-eeuwse schilderkunst staat centraal in Panorama Mesdag – STORM (18 nov t/m 3 mrt)
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov)

De zindering aan zee

De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader.

Internationaal gevestigde kunstenaars met grote namen zoals Bill Viola, Nan Goldin, Jan Fabre, Mikes Poppe, Thierry De Corbier en Jan Dibbets tonen de onstuimigheid van de zee als inspiratiebron voor hun werk.

Gastconservator Johanna De Vos heeft met hedendaagse werken interventies gepleegd in de 19de-eeuwse kunstcollectie van HW Mesdag. Dat maakt het geheel zo bijzonder dat het bezoekers verleidt om werken te aanschouwen die normaal gesproken misschien niet direct hun voorliefde hebben.

Gaat dat zien!

Kijk voor meer inspiratie op www.cultuuraanzee.nl en dompel je onder in de culturele stad aan zee.