Geheime valluiken en kunstwerken die aan het oog onttrokken worden of verborgen gangen achter nietszeggende deurtjes... Déze vijf geheimen kende we nog niet. En nu kijken we tóch een beetje anders rond in deze musea. Van het Guggenheim tot het Rijksmuseum...

Valdeur voor De Nachtwacht 

In de jaren dertig installeerde het Rijksmuseum een geheim ontsnappingsluik om zijn meest geliefde schat, de Nachtwacht van Rembrandt, te beschermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schilderij geëvacueerd door deze brievenbus-achtige opening in de vloer van de galerij. 

Fossielen op de trappen van Getty Center

Travertijn, een kalksteen uit de buurt van Tivoli, werd gebruikt voor de bouw van het Colosseum, de Trevi-fontein en een aantal Romeinse aquaducten.

De steen, die is bezaaid met oude fossielen die miljoenen jaren oud zijn, werd ook gebruikt om het Getty Center in Los Angeles te bouwen. Als je goed kijkt, kun je gefossiliseerde bladeren en botten in heel het museum zien.


Privédoorgang Uffizi, Florence

In 1564 gaf Cosimo de 'Medici aan Giorgio Vasari opdracht om een privédoorgang te bouwen die zou lopen van het Palazzo Vecchio (de zetel van de regering) over de rivier de Arno, naar het privéverblijf van de Medici’s: Palazzo Pitti.

De met kunst gevulde gang is vandaag nog steeds toegankelijk via een ongemarkeerde deur op de eerste verdieping van de Uffizi-galerij.

Valse muur beschermt verborgen Miró 

Niet zo gek dat een van de meest opzienbarende visuele hoogstandjes van de stad een paar verrassingen voor je heeft. Een van die pareltjes is een valse muur gebouwd in de inham van de oprit van het Guggenheim Museum in New York.

Die verbergt de keramische tegelmuur Alicia van Joan Miró, 1965-67. Het werk werd uitgevoerd als eerbetoon aan wijlen Alicia Patterson Guggenheim.

De Paus’ privé-bibliotheek (Vaticaans archief)

Meer dan 1.000 jaar pauselijke correspondentie verspreid over meer dan 85 kilometer boekenplanken is ondergebracht in deze zwaarbewaakte bunker achter de Sint-Pietersbasiliek.

Hoewel de toegang tot deze heilige codices en persoonlijke brieven enkel voorbehouden een aantal Vaticaans geleerden, heeft het Vaticaan in de afgelopen jaren de archieven geopend voor een select gezelschap journalisten.

Voor hen zijn enkele van de meest beroemde en fascinerende schatten gepresenteerd - waaronder het document van excommunicatie van Maarten Luther.

Bron: Architectural Digest. Beeld: ANP en Rijksmuseum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Al meer dan dertig jaar wordt in het Park bij de Euromast in Rotterdam één keer per jaar de romantiek gevierd. De Dag van de Romantische Muziek is aankomende zondag 19 augustus 2018.

In het park bij de Euromast kan je je heel de dag laven aan romantische muziek uit alle windstreken. Van Balkan tot Braziliaanse invloeden. Natuurlijk is aan de innerlijke mens ook gedacht; bij de verschillende mobiele keukens kun je terecht voor allerlei lekkers.

Het weer helpt ook een handje mee, dus het belooft een heerlijke dag in het park te worden.

Luistertips

Dominic Seldis van het Batavierhuis en Club Classique is een aanrader. Je kent hem misschien wel van  het televisieprogramma ‘Maestro’. Hij speelt zijn ‘Stand up bass’-voorstelling, waarin hij prachtige muziek afwisselt met hilarische anekdotes over de contrabas.

Club Classique presenteert een unieke voorstelling waarin beelden uit de gloednieuwe YouTube-serie ‘Roadtrip La Bohème’, over operacomponist Giacomo Puccini, gecombineerd worden met livemuziek. Bijzonder!

Praktisch

Let op; je kan geen eigen eten en drinken meenemen op het festivalterrein, maar bij de ingang is wel een speciale picknickplek.

Het festival is in principe gratis, maar de organisatie vraagt wel om een kleine bijdrage (vanaf € 2,-) om uit de kosten te komen.

Meer informatie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Gisteren overleed de legendarische soulzangeres Aretha Franklin. Tot februari trad het podiumdier nog op met hits als RESPECT, Think en You make me feel like a natural woman. Vanuit heel de wereld regende het anekdotes en herinneringen. Deze wilden we je niet onthouden.

Michelle Obama memoreerde meerdere optredens van The Queen of Soul en deelde deze bijzondere foto:

Generatiegenote Barbra Streisand, zelf ook 76, stond stil bij de maatschappelijke betrokkenheid van Franklin.

Aretha was een aantal keer te gast bij de Oprah Winfrey show. Oprah deelde een mooi overzicht van die bezoeken:

 

No matter how many great singers and voices there will always be 1 Queen. #ArethaQueenForever

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah) op

Het respect druipt van de woorden van Lenny Kravitz:

Barack Obama vertelde iets meer over het verleden van de legendarische zangeres.

 

America has no royalty. But we do have a chance to earn something more enduring. Born in Memphis and raised in Detroit, Aretha Franklin grew up performing gospel songs in her father’s congregation. For more than six decades since, every time she sang, we were all graced with a glimpse of the divine. Through her compositions and unmatched musicianship, Aretha helped define the American experience. In her voice, we could feel our history, all of it and in every shade—our power and our pain, our darkness and our light, our quest for redemption and our hard-won respect. She helped us feel more connected to each other, more hopeful, more human. And sometimes she helped us just forget about everything else and dance. Aretha may have passed on to a better place, but the gift of her music remains to inspire us all. May the Queen of Soul rest in eternal peace. Michelle and I send our prayers and warmest sympathies to her family and all those moved by her song.

Een bericht gedeeld door Barack Obama (@barackobama) op

De absolute wereldster is 76 geworden en leed sinds 2010 aan alvleesklierkanker. Eerder deze week verschenen al berichten in de media over de zorgwekkende gezondheid van de zangeres.

Beeld: ANP