Geheime valluiken en kunstwerken die aan het oog onttrokken worden of verborgen gangen achter nietszeggende deurtjes... Déze vijf geheimen kende we nog niet. En nu kijken we tóch een beetje anders rond in deze musea. Van het Guggenheim tot het Rijksmuseum...

Valdeur voor De Nachtwacht 

In de jaren dertig installeerde het Rijksmuseum een geheim ontsnappingsluik om zijn meest geliefde schat, de Nachtwacht van Rembrandt, te beschermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schilderij geëvacueerd door deze brievenbus-achtige opening in de vloer van de galerij. 

More content below the advertising

Fossielen op de trappen van Getty Center

Travertijn, een kalksteen uit de buurt van Tivoli, werd gebruikt voor de bouw van het Colosseum, de Trevi-fontein en een aantal Romeinse aquaducten.

De steen, die is bezaaid met oude fossielen die miljoenen jaren oud zijn, werd ook gebruikt om het Getty Center in Los Angeles te bouwen. Als je goed kijkt, kun je gefossiliseerde bladeren en botten in heel het museum zien.


Privédoorgang Uffizi, Florence

In 1564 gaf Cosimo de 'Medici aan Giorgio Vasari opdracht om een privédoorgang te bouwen die zou lopen van het Palazzo Vecchio (de zetel van de regering) over de rivier de Arno, naar het privéverblijf van de Medici’s: Palazzo Pitti.

De met kunst gevulde gang is vandaag nog steeds toegankelijk via een ongemarkeerde deur op de eerste verdieping van de Uffizi-galerij.

Valse muur beschermt verborgen Miró 

Niet zo gek dat een van de meest opzienbarende visuele hoogstandjes van de stad een paar verrassingen voor je heeft. Een van die pareltjes is een valse muur gebouwd in de inham van de oprit van het Guggenheim Museum in New York.

Die verbergt de keramische tegelmuur Alicia van Joan Miró, 1965-67. Het werk werd uitgevoerd als eerbetoon aan wijlen Alicia Patterson Guggenheim.

De Paus’ privé-bibliotheek (Vaticaans archief)

Meer dan 1.000 jaar pauselijke correspondentie verspreid over meer dan 85 kilometer boekenplanken is ondergebracht in deze zwaarbewaakte bunker achter de Sint-Pietersbasiliek.

Hoewel de toegang tot deze heilige codices en persoonlijke brieven enkel voorbehouden een aantal Vaticaans geleerden, heeft het Vaticaan in de afgelopen jaren de archieven geopend voor een select gezelschap journalisten.

Voor hen zijn enkele van de meest beroemde en fascinerende schatten gepresenteerd - waaronder het document van excommunicatie van Maarten Luther.

Bron: Architectural Digest. Beeld: ANP en Rijksmuseum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Het is London Fashion Week en al die modeshows kun je natuurlijk niet aflopen zonder ergens goed te eten. Dit zijn onze favoriete restaurants in episch modecentrum London.

1. Geweldige groenten en een snelle lunch: Ottolenghi

Deze kunstenaar met groenten heeft een paar verschillende (afhaal)restaurants in Londen. Lekker laagdrempelig, je kan best proberen om zonder reservering binnen te wandelen voor de lunch.

More content below the advertising

De schalen vol salades lokken je zo over de drempel en als je daar een spatzuivere witte wijn naast zet, is er weinig meer waar wij gelukkiger van worden. Je slaagt hier ook als je een leuk cadeautje zoekt voor een culi-liefhebber thuis.

ottolenghi.co.uk/

2. All time favourite: The River Café

The River Café is al jaren onze absolute aanrader als je van goed, Italiaans eten houdt. Jamie Oliver leerde er koken, nou, dan weet je het wel. Zelfgemaakte pasta’s, charcuterie, maar vergeet ook vooral de geweldige visgerechten niet.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photo by @chefmattmoran #menu #therivercafelondon

Een bericht gedeeld door The River Café (@therivercafelondon) op

The River Café (what's in a name) ligt aan de rivier en heeft daardoor ook een leuke tuin aan het water voor een apéritief of lunch. Hun kookboek The River Café Cookbook Easy is trouwens ook een aanrader als je van pure, Italiaanse recepten houdt.

Thames Wharf, Rainville Rd, Hammersmith, rivercafe.co.uk

3. Britse klasse: The Goring Dining Room

Sinds een jaar trotse drager van een Michelinster. Op de kaart vind je Britse klassiekers als folk quail (kwartel), dit Cornish visstoofje en Cotswold chicken (kip uit de Cotswolds).

 

Bestel de eggs drumkilbo (hardgekookte eieren met kreeft en garnalen), volgens overlevering een favoriet van de Queen Mother.

15 Beeston Pl, Westminster www.thegoring.com

4. Voor het uitzicht: The Boundary Project

Alleen voor de locatie al een bezoekje waard. In de kelder van een Victoriaans pakhuis vind je een klein boutiekhotel met 3 restaurants, 2 bars, een bakkerij en een deli. Stijg fluks naar The Rooftop bar en grill voor een gegrilde kreeft met een gin-tonic.

Het uitzicht over East London maakt het plaatje compleet.

2-4 Boundary Street boundary.london

5. Chic ontbijt: The Wolseley

Voor de béste Eggs Benedict van de stad, ga je naar dit classy restaurant waar celebrities en zakenmannen om een tafeltje vechten.

Ook de pannenkoekjes zijn niet te versmaden en ze maken hier een Afternoon Tea waar je dagen niet over uitgepraat raakt.

Het Art deco interieur doet het trouwens ook bijzonder goed op Instagram.

160 Piccadilly, St. James's www.thewolseley.com

6. Heerlijk hip en uniek: The Churchill Arms

Dit restaurant, waar je ook gewoon voor een pint binnen wandelt, heeft een enorm gezellige binnentuin waar ze Thaise curry's en roerbak-gerechten serveren waarvoor je terug blijft komen. Bij elk bezoek aan Londen gaan we hier in ieder geval even langs, want het bruist er van de energie en leuke mensen.

Het eten komt snel, dus ideaal als je daarna nog naar het theater gaat. Zin om een keer een echte Brit te wanen? Ga hier dan een rugby-wedstrijd kijken en bestel er een pint bier bij. Aanspraak verzekerd.

119 Kensington Church St, Kensington, www.churchillarmskensington.co.uk

7. Geheimtip: The Greenhouse

Kan een twee Michelinsterren-restaurant een geheimtip zijn? Zeker wel. In een schattig, lommerijk laantje ligt een rustig restaurantje waardoor je je in Londen bijna op het Franse platteland waant.

Arnaud Bignon kookt hier súpermooie Frans georiënteerde gerechten. Kies voor de proeverij en laat je in vervoering brengen.

27A Hay's Mews, Mayfair www.greenhouserestaurant.co.uk

Bron: Nouveau en Skyscanner

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!