Koffietrend 2016: take it slow
Koffietrend
Koffietrend

Slow, slower, slowest: neem de tijd voor koffie

Fanatieke French-pressers, kieskeurige bonenkenners en fervente filterkoffieliefhebbers opgelet! Jullie kunnen je hart ophalen, want het komende jaar heeft weer veel moois te bieden voor koffieliefhebbers. Koffiekenners voorspellen dat 2016 hét jaar wordt van de thuisbarista. Leef je uit en maak zelf - of met een beetje hulp van een handige machine - de lekkerste koffiespecialiteiten.

Hoogst persoonlijk

Dankzij blogs, social media en koffiemagazines weten we met z’n allen steeds meer over allerlei soorten koffie, verschillende zetmethodes en alle mogelijke koffievariaties. Hierdoor wint de trend van de thuisbarista steeds meer terrein. Je leert gemakkelijk je eigen voorkeuren kennen en zo wordt koffie steeds persoonlijker. Waar de één kiest voor het langzame, magische proces van slow coffee, gaat de ander toch liever voor het snelle gemak van een volautomaat – maar dan wel met z’n hoogstpersoonlijke lievelingsbonen in de machine. En waar de één absoluut fan is van een sterke, smaakvolle espresso, heeft de ander liever een caffè latte met een romige melkschuimlaag in de vorm van een sierlijk veertje. Het kan allemaal naast elkaar bestaan, want zo veel mensen, zo veel smaken.

Take it slow

Jarenlang leek 'snel, sneller, snelst' het motto voor koffiezetmethodes. Van het filterkoffiezetapparaat gingen we naar de cup- of padmachine en ook de volautomaat deed in steeds meer huishoudens zijn intrede. Maar daar is verandering in gekomen! Slow coffee is vandaag de dag minstens zo populair als de snelle automaatkoffie. We nemen weer ruim de tijd voor het zetten van een smaakvol kopje koffie. Dat deze slow coffee-trend nog lang niet op z’n hoogtepunt is, bewijst de steeds populairder wordende cold brew coffee wel. Bij deze zetmethode worden gemalen koffiebonen vermengd met koud water, dat vervolgens minimaal 12 uur moet staan om tot een optimale smaak te komen. Slow coffee move over, cold brew coffee wordt hot in 2016! Nou ja, figuurlijk dan.

Kies bewust

Gaat twaalf uur voorbereidingstijd voor een kopje koffie je toch net iets te ver? Begrijpen wij best hoor. Gelukkig zijn er ook snelle alternatieven, waarbij de kwaliteit van de koffie net zo goed volledig te personaliseren is. Volautomatische machines waarin je persoonlijke voorkeuren tot in de kleinste details kunt instellen en geavanceerde pistonmachines zijn al lang niet meer alleen voor op de bar bij die ene goede espressobar in de stad. Nee hoor, die prijkt gewoon op het aanrecht van de echte koffieliefhebber. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor zetmethodes en zijn eigen favorieten qua koffiespecialiteiten. Wat in ieder geval opvalt, is dat in koffieminnend Nederland steeds bewustere keuzes worden gemaakt. Onze gemiddelde koffiekennis reikt verder dan ooit tevoren en iedereen weet voor zichzelf het best hoe hij zijn of haar koffie het liefst drinkt. Kortom: de beste barista ben je zelf.

Zet je beste boontje voor

Ooit gehoord van een koffiebonen-abonnement? Op steeds meer plekken is het mogelijk zo’n abonnement af te sluiten, waarbij je eens in de zo veel weken verschillende soorten koffiebonen toegestuurd krijgt. Zo ontdek je steeds beter welke bonen jouw voorkeur hebben. Handig toch?

Cijfers over koffie

1.Wereldwijd drinken we met z’n allen elk jaar circa 400 miljard kopjes koffie.
2.De meeste koffie wordt gedronken in Finland. Er gaat daar gemiddeld maar liefst 12 kilo koffie per persoon per jaar doorheen!
3.In Nederland gaat er gemiddeld 8 kilo koffie per persoon per jaar doorheen, wat neerkomt op 4,4 koppen per dag. Bij 58 procent van de Nederlanders wordt het eerste kopje koffie al voor 8.00 uur 's ochtends gedronken.

Bron: Fonq

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl

 

Wij zijn dol op de energie in Rotterdam. Nieuwe restaurants schieten in de Maasstad als paddenstoelen uit de grond. De een nog leuker dan de ander. Dit zijn 9 hotspots die echt de moeite waard zijn. Van fine dining tot fijne bistro.

1. Ode aan vis

Het interieur is zeeblauw  en op zondags zijn ze dicht; want dan is er geen verse vis te krijgen. Daardoor is zeker: Hier eet je de verste vis met uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Niet veel poespas, maar prachtige vis, schaal- en schelpdieren die voor zich spreken. Behalve kreeft, bouillabaisse en diverse oesters, serveren ze hier ook een warme Fruit de mer. En dat is smúllen.

www.langoust.nl

2. Okonomiyaki

Francois Geurds blijft maar nieuwe concepten uit de mouw van zijn koksbuis schudden De FG Okonomiyaki Bar is het nieuwste. Hier eet je hartige Japanse pannenkoeken met toppings als pork belly en tonijn.

Heerlijk als voedzame, maar vooral heerlijke lunch. Al vanaf een euro of vijf waan je je in het land van de rijzende zon bij de Hofbogen in Rotterdam.

fgokonomiyakibar.nl

3. All day breakfast

Heerlijk, al die nieuwe adresjes! Zoals By Jarmusch; zo’n echte, ouderwetse, Amerikaanse diner, maar dan van nu. Door klassiekers als sloppy joe, blueberry pancakes en de Philly cheese steak sandwich waan je je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Bestel de ‘eggs-any-way-you-like’ bij dit restaurant waar je van 08.00 tot 16.00 kan ontbijten, als je dat wilt. Happy Days!

www.byjarmusch.nl

4. Alles in evenwicht 

Het nieuwe Gym & Gin ligt verscholen tussen de sportvelden vlakbij de Kralingse Plas. Geen zorgen, hier geen eiwitshakes, maar verfijnd ontbijt, lunch en diner.

Denk aan tonijn met softshellcrab, verse dim sum en sushibowls met rauwe zalm. “Een evenwicht van een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten.”

Dat klinkt als muziek in de oren. Doe ons dan nog maar een gin-tonic.

www.gymandgin.nl

5. Familie aan de Maas

Vader en dochter openen samen een restaurant. Dat is toch mooi? Horecabaas Aryan Tieleman (Hotel New York, de Euromast) gaf zijn dochter Rose de kans om haar eigen tent te openen en die greep ze met beide handen aan.

Daarom eten we nu in Franse bistrosfeer in het opkomende Rotterdam Noord bij Brasserie Nieuw Noord. Klassiekers als Steak Tartare en Kroten (rode biet) op z’n Rotterdams nestelen zich gemoedelijk naast een kliekjesplank en bitterballen op de kaart. Daar houden we van.

Je kan er vanaf tien uur ’s ochtends al terecht voor een goede kop koffie en een ontbijtje. Ook leuk: moeders staat op zondag achter de bar, dan is heel de familie weer compleet.

www.brasserienieuwnoord.nl

6. Mediterrane sferen

Grieks eten maar dan echt lekker, dat kan bij Omega, het nieuwe restaurant in de Rotterdamse wijk Hillergersberg. Het interieur is fantastisch, en het personeel enorm gastvrij.

Geen bergen gyros maar verfijnde mediterrane/Griekse gerechten.

Tip: Kies niet zelf van de kaart maar laat je culinair verrassen door de Griekse eigenaar Nikolaas.  Alleen om hem wil je er meteen naar terug.

www.restaurantomega.nl

7. Cocktailkelder

We zijn dol op Hotel New York. Deze keer komen we niet voor de fijne lunch en fruits de mer. We dalen een paar traptreden af naar de NY Basement en wanen ons in vooroorlogs Manhattan.

Daryl Lieuw-On is uitgeroepen tot de beste bartender van Nederland en niet voor niets. Zijn signatuurcocktail met rum, Angostura bitter, limoensap en grapefruitsap smaakt bitterzoet en vooral naar meer.

hotelnewyork.nl/nybasement/

8. Gouden Handtekening

Restaurant Fred (**) bestaat 10 jaar! Reden voor een restyling dacht de naamgever. En die mag er zijn. Bekijk niet alleen de kunstwerkjes op het bord, maar richt je blik omhoog. Er hangt  een 4,5 meter lang kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud.

En het licht? Daarin herken je de signatuur van de Chef. Wát een oog voor detail. En dat vind je ook terug op je bord. Heerlijk.

www.restaurantfred.nl

9. One to watch...

Als een deur dicht gaat… Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. The Millèn gaat binnenkort open. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam. High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

www.restaurantthemillen.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in