Koffietrend 2016: take it slow
Koffietrend

Slow, slower, slowest: neem de tijd voor koffie

Fanatieke French-pressers, kieskeurige bonenkenners en fervente filterkoffieliefhebbers opgelet! Jullie kunnen je hart ophalen, want het komende jaar heeft weer veel moois te bieden voor koffieliefhebbers. Koffiekenners voorspellen dat 2016 hét jaar wordt van de thuisbarista. Leef je uit en maak zelf - of met een beetje hulp van een handige machine - de lekkerste koffiespecialiteiten.

Hoogst persoonlijk

Dankzij blogs, social media en koffiemagazines weten we met z’n allen steeds meer over allerlei soorten koffie, verschillende zetmethodes en alle mogelijke koffievariaties. Hierdoor wint de trend van de thuisbarista steeds meer terrein. Je leert gemakkelijk je eigen voorkeuren kennen en zo wordt koffie steeds persoonlijker. Waar de één kiest voor het langzame, magische proces van slow coffee, gaat de ander toch liever voor het snelle gemak van een volautomaat – maar dan wel met z’n hoogstpersoonlijke lievelingsbonen in de machine. En waar de één absoluut fan is van een sterke, smaakvolle espresso, heeft de ander liever een caffè latte met een romige melkschuimlaag in de vorm van een sierlijk veertje. Het kan allemaal naast elkaar bestaan, want zo veel mensen, zo veel smaken.

Take it slow

Jarenlang leek 'snel, sneller, snelst' het motto voor koffiezetmethodes. Van het filterkoffiezetapparaat gingen we naar de cup- of padmachine en ook de volautomaat deed in steeds meer huishoudens zijn intrede. Maar daar is verandering in gekomen! Slow coffee is vandaag de dag minstens zo populair als de snelle automaatkoffie. We nemen weer ruim de tijd voor het zetten van een smaakvol kopje koffie. Dat deze slow coffee-trend nog lang niet op z’n hoogtepunt is, bewijst de steeds populairder wordende cold brew coffee wel. Bij deze zetmethode worden gemalen koffiebonen vermengd met koud water, dat vervolgens minimaal 12 uur moet staan om tot een optimale smaak te komen. Slow coffee move over, cold brew coffee wordt hot in 2016! Nou ja, figuurlijk dan.

Kies bewust

Gaat twaalf uur voorbereidingstijd voor een kopje koffie je toch net iets te ver? Begrijpen wij best hoor. Gelukkig zijn er ook snelle alternatieven, waarbij de kwaliteit van de koffie net zo goed volledig te personaliseren is. Volautomatische machines waarin je persoonlijke voorkeuren tot in de kleinste details kunt instellen en geavanceerde pistonmachines zijn al lang niet meer alleen voor op de bar bij die ene goede espressobar in de stad. Nee hoor, die prijkt gewoon op het aanrecht van de echte koffieliefhebber. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor zetmethodes en zijn eigen favorieten qua koffiespecialiteiten. Wat in ieder geval opvalt, is dat in koffieminnend Nederland steeds bewustere keuzes worden gemaakt. Onze gemiddelde koffiekennis reikt verder dan ooit tevoren en iedereen weet voor zichzelf het best hoe hij zijn of haar koffie het liefst drinkt. Kortom: de beste barista ben je zelf.

Zet je beste boontje voor

Ooit gehoord van een koffiebonen-abonnement? Op steeds meer plekken is het mogelijk zo’n abonnement af te sluiten, waarbij je eens in de zo veel weken verschillende soorten koffiebonen toegestuurd krijgt. Zo ontdek je steeds beter welke bonen jouw voorkeur hebben. Handig toch?

Cijfers over koffie

1.Wereldwijd drinken we met z’n allen elk jaar circa 400 miljard kopjes koffie.
2.De meeste koffie wordt gedronken in Finland. Er gaat daar gemiddeld maar liefst 12 kilo koffie per persoon per jaar doorheen!
3.In Nederland gaat er gemiddeld 8 kilo koffie per persoon per jaar doorheen, wat neerkomt op 4,4 koppen per dag. Bij 58 procent van de Nederlanders wordt het eerste kopje koffie al voor 8.00 uur 's ochtends gedronken.

Bron: Fonq

In de herfst is New York, en dan voornamelijk Manhattan, een populaire bestemming voor een midweekje weg. Tussen alle deli’s en ketens door, is het soms bést een uitdaging om een leuk restaurantje en slaapadres te vinden. Hier een paar tips.

Hier eet je het leukst in Downtown Manhattan

Lower Manhattan ofwel downtown, is heel het gebied ten zuiden van 14th Street.

Streetfood:

Natuurlijk is een hotdog van de klassieke hotdogstands op straat een must. Het streetfood der streetfoods. Maar er is tegenwoordig een heuse streetfoodcultuur in NYC met allerlei foodtrucks. Hier vind je de leukste: grubshots.com

Uitzicht:

Alleen voor het uitzicht over de Hudson al een bezoekje waard, maar ze begrijpen hier ook uitstekend wat bij het goede leven hoort. Van champagne en oesters en naar fish and chips en de beste lobster roll van de stad. Pier A Harbour House, 22 Battery Place, piera.com

Buurt:

Voor lunch of diner loop of metro je bij voorkeur naar TriBeCa (Triangle Below Canal Street). Hier struikel je bijna over de leuke tentjes, dus prober gerust iets uit.

Chic:

Eten op stand? Dat kan ook natuurlijk. En wel bij Bâtard, 239 West Broadway. Klassiek, verfijnd, met Michelin-ster. batardtribeca.com

Hip:

Foodie market Seaport Smorgasburg, 19 Fulton Street, South Street Seaport. Leuk buurtje met kasseien en pakhuizen. smorgasburg.com

Authentiek:

Nickel & Diner, 1 Howard Street. Prachtige, moderne diner met een kaart vol internationale classics. nickelanddiner.com

Eten & drinken in Uptown Manhattan

In Uptown vind je de wijk van botox and billionaires: Upper East Side, ten oosten van Central Park.

Chic:

Het restaurant van hotel The Jane, 113 Jane Street. Ook leuk hier: de Old Rose Bar, met uitzicht over de Hudson. thejanynyc.com

Hip:

Employees only, 510 Hudson Street. employeesonlynyc.com

Authentiek:

Katz’s Delicatessen, 205 East Houston Street. Legendarische deli, decor van de beroemdste scène uit When Harry Met Sally. Dus alleen daarom al een bezoekje waard. katzsdelicatessen.com

Restaurants in Brooklyn, New York

Vooral Greenpoint en Williamsburg zijn hip, maar het hele stadsdeel Brooklyn is de laatste  jaren uit de schaduw van Manhattan geklommen als bestemming.

Chic:

Restaurant Reynard bij The Wythe Hotel, een voormalige textielfabriek. 80 Wythe Ave, thewythe.com

Hip:

Sunday in Brooklyn, 348 Wythe Ave. sundayinbrooklyn.com

Authentiek:

Greenpoint Fish & Lobster Co, 114 Nassau Avenue. greenpointfish.com

Vernon’s Grille, Authentic Greek American Cuisine, 48-20 Vernon Boulevard. vernongrille.com

Slapen in Manhattan

Waar je ook bent in Manhattan, bij het fonkelnieuwe Bowery by Citizen M slaap je heerlijk voor een prima prijs.

CitizenM is dé pionier op het gebied van betaalbare luxehotels en heeft met Bowery New York een nieuwe troef op Manhattan. Het nieuwe hotel telt maar liefst 300 kamers en daar vind je een heel goede prijs-kwaliteit verhouding.

Hightech voorzieningen (in je kamer regel je alles met een iPad), goede service, comfortabele kamers, en een ruime en uitnodigende woonkamer gevuld met moderne kunst en iconische 21e-eeuwse designmeubelen van onder andere Verner Panton, Isamu Noguchi en Jasper Morrison.

Bowery New York zit in het hoogste gebouw van de buurt (ruim 75 m hoog) en aan de oudste doorgangsweg van Manhattan. Het heeft een grote cloudM rooftop bar mét buitenterras en biedt een adembenemend 360 graden-uitzicht over de stad.

Kunst: MoSA in Bowery

Het hotel is ingericht met een eclectische mix van hedendaagse kunst, fotografie en werken van lokale artiesten.

Opvallender nog, citizenM werkt samen met een bekend straatkunstcollectief om een Museum of Street Art te creëren en dat is echt de moeite waard op te bekijken.

Met de expositie The Museum of Street Art (MoSA) geeft het hotel het perfecte canvas voor graffiti artists. Daar kan je gewoon gratis naar binnen.

Kijk voor meer informatie op https://nl.citizenm.com/

Beeld: Rae Maxwell for MoSA/iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Op 25 tot 30 plekken kun je een dit weekend kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld. Daarbij snoep je natuurlijk van de bijbehorende culinaire hoogstandjes.

Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – biedt een speciaal opgesteld wijnprogramma aan.

Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek, maar wij vermoeden dat we dan al ergens zijn blijven hangen waar het ook goed toeven is.

Weten welke (wijn)bars er allemaal meedoen:  Amsterdam Wine Festival

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in