Koffietrend 2016: take it slowKoffietrend

Slow, slower, slowest: neem de tijd voor koffie

Fanatieke French-pressers, kieskeurige bonenkenners en fervente filterkoffieliefhebbers opgelet! Jullie kunnen je hart ophalen, want het komende jaar heeft weer veel moois te bieden voor koffieliefhebbers. Koffiekenners voorspellen dat 2016 hét jaar wordt van de thuisbarista. Leef je uit en maak zelf - of met een beetje hulp van een handige machine - de lekkerste koffiespecialiteiten.

Hoogst persoonlijk

Dankzij blogs, social media en koffiemagazines weten we met z’n allen steeds meer over allerlei soorten koffie, verschillende zetmethodes en alle mogelijke koffievariaties. Hierdoor wint de trend van de thuisbarista steeds meer terrein. Je leert gemakkelijk je eigen voorkeuren kennen en zo wordt koffie steeds persoonlijker. Waar de één kiest voor het langzame, magische proces van slow coffee, gaat de ander toch liever voor het snelle gemak van een volautomaat – maar dan wel met z’n hoogstpersoonlijke lievelingsbonen in de machine. En waar de één absoluut fan is van een sterke, smaakvolle espresso, heeft de ander liever een caffè latte met een romige melkschuimlaag in de vorm van een sierlijk veertje. Het kan allemaal naast elkaar bestaan, want zo veel mensen, zo veel smaken.

Take it slow

Jarenlang leek 'snel, sneller, snelst' het motto voor koffiezetmethodes. Van het filterkoffiezetapparaat gingen we naar de cup- of padmachine en ook de volautomaat deed in steeds meer huishoudens zijn intrede. Maar daar is verandering in gekomen! Slow coffee is vandaag de dag minstens zo populair als de snelle automaatkoffie. We nemen weer ruim de tijd voor het zetten van een smaakvol kopje koffie. Dat deze slow coffee-trend nog lang niet op z’n hoogtepunt is, bewijst de steeds populairder wordende cold brew coffee wel. Bij deze zetmethode worden gemalen koffiebonen vermengd met koud water, dat vervolgens minimaal 12 uur moet staan om tot een optimale smaak te komen. Slow coffee move over, cold brew coffee wordt hot in 2016! Nou ja, figuurlijk dan.

Article continues after the ad

Kies bewust

Gaat twaalf uur voorbereidingstijd voor een kopje koffie je toch net iets te ver? Begrijpen wij best hoor. Gelukkig zijn er ook snelle alternatieven, waarbij de kwaliteit van de koffie net zo goed volledig te personaliseren is. Volautomatische machines waarin je persoonlijke voorkeuren tot in de kleinste details kunt instellen en geavanceerde pistonmachines zijn al lang niet meer alleen voor op de bar bij die ene goede espressobar in de stad. Nee hoor, die prijkt gewoon op het aanrecht van de echte koffieliefhebber. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor zetmethodes en zijn eigen favorieten qua koffiespecialiteiten. Wat in ieder geval opvalt, is dat in koffieminnend Nederland steeds bewustere keuzes worden gemaakt. Onze gemiddelde koffiekennis reikt verder dan ooit tevoren en iedereen weet voor zichzelf het best hoe hij zijn of haar koffie het liefst drinkt. Kortom: de beste barista ben je zelf.

Zet je beste boontje voor

Ooit gehoord van een koffiebonen-abonnement? Op steeds meer plekken is het mogelijk zo’n abonnement af te sluiten, waarbij je eens in de zo veel weken verschillende soorten koffiebonen toegestuurd krijgt. Zo ontdek je steeds beter welke bonen jouw voorkeur hebben. Handig toch?

Cijfers over koffie

1.Wereldwijd drinken we met z’n allen elk jaar circa 400 miljard kopjes koffie.
2.De meeste koffie wordt gedronken in Finland. Er gaat daar gemiddeld maar liefst 12 kilo koffie per persoon per jaar doorheen!
3.In Nederland gaat er gemiddeld 8 kilo koffie per persoon per jaar doorheen, wat neerkomt op 4,4 koppen per dag. Bij 58 procent van de Nederlanders wordt het eerste kopje koffie al voor 8.00 uur 's ochtends gedronken.

Bron: Fonq