Vroeger wilde ik altijd de hele wereld rond, maar ik ben getrouwd met iemand die niet persé vier weken naar Indonesië, Thailand of Zuid-Afrika hoeft. Naar de Malediven dan weer wel, want daar is het buitenaards mooi duiken, maar meestal zoeken we ons vertier dus wat dichterbij. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf ook steeds minder zin heb om ver weg te gaan, en dan met name als het met het vliegtuig is.

Lees ook
'Eigenlijk had ik nu nieuwe borsten moeten hebben, maar het liep anders'

Travel (not so) light
Want ik wil graag mijn eigen kussen mee, heb liever een paar schoenen teveel dan te weinig bij me en ik geef nog steeds de voorkeur aan echte boeken boven m’n e-reader. Hoe makkelijk en efficiënt het ding ook mag zijn, het is gewoon niet hetzelfde. Oftewel: ik ben niet zo van het travel light-principe. En dan nog alle gedachten die er onderweg door me heen gaan:

1)     ‘Heb ik mijn telefoonlader?’
2)     ‘En mijn accupack?’
3)     ‘Heb ik de paspoorten?’
4)     ‘Heb ik de tickets?’ (in geval van vliegen en trein)
5)     ‘Heb ik ons überhaupt ingecheckt?’
6)     ‘Ik heb het warm’
7)     ‘Maar toch wil ik een cappuccino’
8)     ‘Ik moet naar de wc’ (en ik heb een intense hekel aan openbare wc’s)
9)     ‘Ligt het briefje voor onze catsitter in de keuken?’ (alsof ze alles niet net zo goed weet als ik)
10)   ‘Heb ik mijn krultang?’ (zonder krultang geen ‘dansend haar’ voor mij)
11)   ‘Hebben we nog tijd om naar de tax-free-shopping te gaan?’ (die vraag stel ik hardop, aan Lief)
12)   ‘Ik heb zin in chocola’ (want het eten in het vliegtuig is niet te haggelen)
13)   ‘En in chips’ (voor als de chocola op is)
14)   ‘Ik heb het koud’
15)   ‘Waarom zijn de internationale glossies zo idioot duur?’
16)   ‘Waarom loopt die vrouw op stilettohakken van 20 cm? Ze is op een vliegveld!’
17)   ‘Waarom heb ik niet ook gewoon mijn hakken aan eigenlijk? Het is niet alsof ik een marathon moet lopen.’
18)   ‘Die vrouw heeft een leuke koffer. Ik wil ook een nieuwe koffer’
19)   ‘Kan ik hier ergens een glas wijn krijgen?’(lékkere wijn, geen azijn)
20)   ‘Heb ik die LBD wel ingepakt?’
21)   ‘Waarom ben ik geen kilo afgevallen terwijl ik gisteren een balansdag had?!’
22)   ‘Zal ik mijn lipgloss, handcrème en mini-parfum uit mijn tas halen? Of gewoon doen of ik gek ben?’ (security check)
23)   ‘Waarom willen zoveel meisjes stewardess worden?’ Maar écht? Seriously, sta je daar met je veiligheidsriem, zuurstofmasker en zwemvest allerlei capriolen uit te halen terwijl er niémand kijkt. Iedereen zit met z'n neus in z’n boek, magazine of tablet. Behalve ik. Want ik vind het zo lullig dat ze daar voor-de-kat-z’n-viool staan. Dus kijk ik en lach ik naar haar als we oogcontact hebben. In de hoop dat het de ellende een beetje goed maakt. 
24)   ‘Zijn we er al bijna?’
25)   ‘Moet m’n horloge nog naar voor of naar achter qua tijd?’ O, één van mijn beste tips ever: zet in je telefoon áltijd in je notities: ‘Lokale vertrektijd: zo-en-zo-laat. Want je wilt niet weten hoe vaak wij al té vroeg op het station en/of vliegveld hebben gestaan. Met dank aan mij. Niet aan Lief. Dat wilde hij graag vermeld hebben in dit blog. Alsof de mensen die ons kennen überhaupt zouden denken dat hij daar verantwoordelijk voor is. Iedereen kijkt automatisch direct naar mij als er zoiets gebeurt. Heel raar. Dat is dus ook direct de reden dat als ik iets briljants doe, ik dat aan iedereen vertel. Ik bedoel, er moet wel een beetje balans in blijven natuurlijk.

Zoveel als ik wil
Terwijl ik dit stukje zit te tikken, is een deel van mijn hoofd alweer aan het nadenken over inpakken. Want morgen gaan we naar München. Met de auto. Dus ik mag zoveel inpakken als ik wil. We gaan een rondje golfen, ik heb al één restaurantreservering geregeld en ook het Hard Rock Café staat op de agenda. Voor wie daar nog nooit geweest is: gaan! Ze hebben er ook heerlijke veggie-burgers, en laat plek over voor de Oreo Cheesecake. Eén portie is voor twee mensen trouwens. Niet volgens de kaart, wel volgens mij.

Wedden?
Dus zo direct ga ik mijn koffer zoeken. Vandaag heb ik ‘toilettas-technisch’ mazzel. Vanmiddag was ik bij Douglas en de leuke blondine die me meestal helpt, heeft me een paar hele mooie miniaturen meegegeven. Hoe lief is dat! Dus ik ga zo een wedje met Lief aan: binnen 45 minuten klaar zijn. Alhoewel... Ik wed wel met mezelf. Lijkt me beter.

Alleen, stel nu dat het weerbericht toch niet klopt? Moet ik toch een jas meenemen? Bovendien moet ik voor het golfen natuurlijk andere kleding én schoenen meenemen. Plus de golfsets. Lees: dan is auto al een heel eind ‘vol’. En nee, ik ben nog nooit naar Timboektoe geweest, dus ja, er is altijd een winkel in de buurt, maar ik heb nu eenmaal het liefst mijn eigen spullen. Ik vrees dat ik bij het soort ‘beter-mee-dan-om-verlegen’ mensen hoor. Want really: hoe erg is het om een keer een andere tandpasta of shampoo te gebruiken dan je eigen merk? Ik weet dat dus niet, want ik heb altijd mijn eigen tandpasta en shampoo mee.

Herinneringen maken
Maar, eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, is het genieten. ‘Herinneringen maken’ zeggen we dan altijd. Dat ik daarbij ook ongeveer 500 foto’s maak waar ik vervolgens niks meer mee doe, hebben we het nu niet over. Dat ik al vijf keer aan een Albelli-album begonnen ben en er geen één heb afgemaakt ook niet. En dat ik zelfs een keer zo’n freubelpakket (ook wel bekend onder de naam scrapbook) heb gekocht en wat ik drie jaar later (ongeopend) weer terugvond tijdens een opruimaanval, vergeten we nu even, goed? 

Quality time
Het komt gewoon doordat we zo vaak weg zijn en ik soms domweg geen zin heb om alwéér in te pakken, uit te pakken, in te pakken en weer uit te pakken. Maar als je met het vliegtuig gaat, moet je ook nog ‘ns idioot ver voor vertrektijd al op het vliegveld zijn, loop je negen van de tien keer tegen chagrijnige beveiligingsmedewerkers op die je aankijken alsof je één of andere beruchte crimineel bent, en daarna zit je urenlang in een ruimte waar het óf koud is, óf warm. Waar je niet normaal kunt rondlopen en ik altijd het gevoel heb dat ik met m’n hoofd in een vacuüm zit. Toch kijk ik altijd uit naar de vakanties. We zijn regelmatig weg voor werk, en dan plakken we er meestal een paar dagen aan vast voor wat quality time. Daar geniet ik ontzettend van.

Terrasjes nooit genoeg
Alle terrasjes die er leuk uitzien - en ik zie altijd heel veel van dat soort terrasjes - wil ik bezoeken. Even wat drinken of een klein hapje doen. Daarom eet ik altijd maar kleine beetjes. Lief wordt daar gek van, want ‘we hebben nét ontbeten / geluncht! Hoe kun je nu alweer trek hebben?’. Dat heb ik ook helemaal niet, maar ik wil gewoon even op dat gezellige terras zitten. Een wijntje drinken. Of een cappuccino voor mijn part.

Thuiskomen
Om vervolgens weer richting huis te gaan. Geef toe: de terugreis is 10x makkelijker en sneller inpakken! En dan weer thuiskomen. Ons heerlijke huis waar ik zo graag ben, waar alles vertrouwd is. En mijn favoriete wijn al koud staat. ;)

Natúúrlijk doe je ons een plezier met een weekend Barcelona of heerlijk ontspannen in Griekenland. Maar we hebben het wel een beetje met de drukte gehad en iets anders ontdekken is ook wel eens leuk. Vandaar deze 11 bestemmingen én de beste alternatieven voor een avontuurlijke geest.

1. Milaan in plaats van Rome

Dol op kunst en design, maar ook la dolce vita? Kies dan voor Milaan in plaats van het drukkere én warmere Rome. Zeker in de zomer is het daar bijna niet uit te houden.

In Milaan is het geweldig shoppen en op een kleine twee uur rijden zit je in de adembenemende en grillige natuur van Noord Italië.

2. Namibië in plaats van Zuid Afrika

Foto: Jack Morris

Altijd al een safari willen maken, benieuwd naar uitgestrekte zandvlakten en grillige bergruggen? Dan is Namibië echt iets voor jou.

De resorts staan bekend om hun service en luxe. Het beste van twee werelden en nog niet ontdekt door het massatoerisme.

3. Faeroër Eilanden in plaats van IJsland of Noorwegen 

Deze archipel bestaat uit 18 vulkanische eilanden. Dat zorgt voor een landschap dat je nog nooit gezien hebt. Behalve als je fan bent van Game of Thrones, veel scènes werden hier opgenomen.

Het ruwe, grauw/groene landschap is zo dichtbij als dat je bij de natuur kan komen. Het is ook een goede plek om het Noorderlicht te zien als dat nog op je bucketlist staat.

4. Sri Lanka in plaats van Thailand

Prachtige witte stranden, een regenwoud en de luxe strandhutjes aan zee waar je heerlijk van een cocktail nipt terwijl de zon onder gaat. Wat wil je nog meer?

5. Cádiz in plaats van Barcelona

Foto: Natasha Lee

Zoals gezegd, wij zijn Barcelona niet snel zat, maar iets anders is ook wel eens leuk. Zuidelijker gelegen, aan de kust, vind je Cádiz.

Hier tikt Europa bijna Marokko aan en dat zorgt voor veel Moorse invloeden in de architectuur, maar ook in het eten. Heerlijk!

6. Oman in plaats van Dubai

Luxe kamperen in de woestijn, watersporten en véél minder bling dan Dubai. Het draait hier om de unieke cultuur. In de steden staan goedgevulde musea met cultuurschatten die je daar niet verwacht.

7. Montenegro in plaats van Mykonos

Foto: Lauren Bullen

De parel van het Middellandse Zeegebied. Vergeet de clubs en de drukte van Mykonos, maar kies voor dit weldadige eiland ingeklemd aan de Adriatische kust.

Meren als spiegels en stranden zover het oog reikt.

8. Hamburg in plaats van Berlijn

Oké, het nachtleven van Berlijn is onovertroffen, maar in Hamburg is ook altijd reuring. Muziek, kunst en design gaan hand en hand in deze charmante plaats. De sfeer is er relaxed en het is allemaal wat overzichtelijk. Je kan er trouwens ook verrassend goed shoppen. Dit is dé tip voor het volgende weekendje weg.

9. De Filipijnen in plaats van Bali

Foto: Jackson Groves

Oogverblindende koraalriffen, witte stranden, grillige rotspartijen en heel veel groen. De Filippijnen bestaat uit meer dan 7.000 eilanden dus je kan je lol op. Kies voor een klein, privé resort of zoek iets meer reuring op, het kan allemaal.

10. Malfa in plaats van de Amalfikust

Malfa, we dachten even dat het een tikfout was en dat het Malta ging, maar niets is minder waar.

In de zomer wordt de Amalfikust overlopen door toeristen uit Europa, Amerika en Japan. Kijk eens verder naar Malfa, een eilandje net boven de schoenpunt van Italië.

Het is er iets koeler, rustiger, maar met die Mediterrane sfeer waar je zo van houdt.

11. Seychellen in plaats van de Malediven

Foto: Ahmet Erdem

Op de Malediven wordt het steeds drukker en als je even geen zin meer hebt om te fungeren als achtergrond van de volgende trouwfoto, wijk dan uit naar de Seychellen. Perfecte witte stranden, turquoise zee en luxe resorts die hun gelijke niet kennen.

Bron: Venuereport. Beeld iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Zomaar ineens zo’n zin in het mondaine Zuid-Frankrijk? Romantisch met je partner of gezellig met vriendinnen? Dan is een kort maar krachtig weekendje Antibes een uitstekende optie. Hier vind je de Côte d’Azur op haar best. 

Je vliegt in twee uurtjes naar Nice en dan is het nog een kleine 40 minuten rijden naar dit charmante kustplaatsje. Heel goed te doen dus.

Een van de prettigste dingen van Antibes is misschien wel dat het zo compact is en vol met de juiste ingrediënten op loopafstand van elkaar: sfeer, gezelligheid, cultuur, historie, zee, luxe, winkelen. Geen keuzestress, want je kunt gewoon álles doen. Dit zijn de hoogtepunten:

1. Het oude Antibes

Het oude centrum is om te beginnen een feest om op je gemak doorheen te slenteren, zeker als het nog niet hoogseizoendruk is.

Over de stadsmuren, door de stille steegjes van het wijkje Le Safranier, waar de eeuwen vriendelijk op je neerkijken, over de dagelijkse overdekte markt vol delicatessen (buiten de zomermaanden niet op maandag), langs de tientallen smaakvolle winkels.

In dit Zuid-Franse decor raak je niet snel uitgekeken… En dan heb je de jachthaven vol prachtige, soms zelfs exorbitant luxe, jachten nog niet eens gezien!

2. Lunchen zoals alleen de Fransen dat kunnen

Als die Fransen één kunst tot in de puntjes verstaan, dan is het natuurlijk die van uitgebreid lunchen. Nou, dat kan in Antibes. Rond het middaguur stromen de terrassen en restaurants er vol.

Twee absolute aanraders: bij Christian Cottard  eet je niet alleen de beste taartjes aan de Côte d’Azur, in het aangrenzende restaurant kun je ook heerlijk lunchen.

En ook op de binnenplaats van de Salon de Thé serveren ze gerechten waardoor je ter plekke besluit voortaan rond het middaguur geen genoegen meer te nemen met een broodje kaas.

3. Kunstliefhebbers, haal je hart maar op

De Côte d’Azur inspireert kunstenaars al sinds mensenheugenis. Antibes is daarbij niet overgeslagen, zoals je zult merken.

Er is zelfs een Picasso Museum, in het prachtige, over de Middellandse Zee uittorende Château Grimaldi, waar de grote schilder himself een tijdje werkte.

In de voetsporen treden van o.a. Monet kan langs de Painters Trail, een route langs zee die met bordjes van beroemde kunstwerken laat zien vanaf welke plekken op de boulevard de schilders hun werk maakten.

4. Prachtig wandelpad

Zin om de benen serieus te strekken? Het vier kilometer lange wandelpad Sentier du Littoral langs Cap d’Antibes staat bekend als een van de mooiste langs de Zuid-Franse kust.

Het voert je in ongeveer twee uur aan de ene kant langs de azuurblauwe zee en aan de andere kant langs de tuinen van de villa’s van de ‘rich & famous’, die hier van oudsher zo graag hun optrekje hebben.

5. Á la plage 

Liever naar het strand? Loop dan op je gemak in twintig minuten naar de zeer nabijgelegen badplaats Juan-les-Pins met de fijne zandstranden en bijbehorend vertier. Ook ’s avonds is het hier gezellig druk.

Door de plezierige afwisseling doe je in Antibes in een weekend zeker genoeg joie de vivre op!

Deze reis naar Antibes is mogelijk gemaakt door reisplatform Zoover.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in