De zogenoemde plooirok of rokerslijntjes: dat zijn die verticale rimpeltjes die rondom de mond zitten, vooral tussen neus en bovenlip. En dat is echt niet altijd aan roken te wijten. Ook vrouwen die nooit gerookt hebben, kunnen door die lijntjes geplaagd worden. Hoe kom je eraan? en vooral: Hoe kom je er vanaf?

Voorkomen is lastig. Ze ontstaan door de combinatie van spiersamentrekking en algehele huidveroudering, zoals verlapping en de afname van collageen en elastinevezels in de huidlagen.

Vaker een speciale lippencrème of een ‘volumegevend’ wondermiddel gebruiken, zet geen permanente zoden aan de dijk helaas. Het houdt de huid iets zachter en gladder, maar als die rimpeltjes er eenmaal zitten, laten ze zich niet zomaar wegsmeren. Bij klinieken zijn er verschillende behandelingen waardoor rimpels enkele maanden tot zelfs jaren minder aanwezig zijn.

Botox

Er zijn artsen die het aandurven om een heel klein beetje botox vlak boven de lip in te spuiten, in de kringspier van de mond. Dat heeft wel een risico. Als er een fractie teveel wordt gebruikt, kan het de mond verlammen waardoor je een aantal maanden lastig praat, drinkt en eet. Laat rokerslijntjes daarom nooit 'even meepakken' als je in een andere zone botox laat prikken en check ook even in hoeverre de arts ervaring heeft op dit gebied.

Article continues after the ad

Fillers

Gebruik van fillers ligt meer voor de hand. Injectables op basis van hyaluronzuur (Juvéderm Volbella en Ultra of Restylane) bijvoorbeeld, zowel voor het gladstrijken van de lijntjes als het vullen van de lip. 

Een volumineuze lip is in Nederland op het moment de trend. Cosmetisch arts Annemarie van Rosmalen van de Van Rosmalen Kliniek: "We zien de laatste tijd echt een toename aan vraag naar fillers. Vooral ook onder jonge vrouwen. Vaak nemen ze een foto mee van een celebrity met het verzoek: zo wil ik het ook. Maar het is natuurlijk vrijwel onmogelijk om van een 2D lip op een plaatje diezelfde lip 3D te maken. Het resultaat ziet er echt altijd anders uit dan op de foto, zeker vanaf de zijkant. Het moet ook kloppen bij de rest van je gezicht om ‘duck lips’ te voorkomen. Zoek daarom een arts die het less-is-more-principe hanteert. Liever eerst iets minder en later bijvullen, dan in één keer te veel". 

Laser

Heb je opvallend diepe rimpels rondom de mond en tekenen van zonschade (pigmentvlekken), dan kun je ook een laserbehandeling overwegen. Hier hangt wel een hoger prijskaartje aan (vanaf € 800,-). Daarnaast loop je een week met een korst onder je neus, omdat de bovenlaag van de huid verwijderd wordt. Voordeel: fractional laser geeft vaak wel een zichtbaar gladder en langdurig (jarenlang) resultaat.