De zogenoemde plooirok of rokerslijntjes: dat zijn die verticale rimpeltjes die rondom de mond zitten, vooral tussen neus en bovenlip. En dat is echt niet altijd aan roken te wijten. Ook vrouwen die nooit gerookt hebben, kunnen door die lijntjes geplaagd worden. Hoe kom je eraan? en vooral: Hoe kom je er vanaf?

Voorkomen is lastig. Ze ontstaan door de combinatie van spiersamentrekking en algehele huidveroudering, zoals verlapping en de afname van collageen en elastinevezels in de huidlagen.

Vaker een speciale lippencrème of een ‘volumegevend’ wondermiddel gebruiken, zet geen permanente zoden aan de dijk helaas. Het houdt de huid iets zachter en gladder, maar als die rimpeltjes er eenmaal zitten, laten ze zich niet zomaar wegsmeren. Bij klinieken zijn er verschillende behandelingen waardoor rimpels enkele maanden tot zelfs jaren minder aanwezig zijn.

Botox

Er zijn artsen die het aandurven om een heel klein beetje botox vlak boven de lip in te spuiten, in de kringspier van de mond. Dat heeft wel een risico. Als er een fractie teveel wordt gebruikt, kan het de mond verlammen waardoor je een aantal maanden lastig praat, drinkt en eet. Laat rokerslijntjes daarom nooit 'even meepakken' als je in een andere zone botox laat prikken en check ook even in hoeverre de arts ervaring heeft op dit gebied.

Fillers

Gebruik van fillers ligt meer voor de hand. Injectables op basis van hyaluronzuur (Juvéderm Volbella en Ultra of Restylane) bijvoorbeeld, zowel voor het gladstrijken van de lijntjes als het vullen van de lip. 

Een volumineuze lip is in Nederland op het moment de trend. Cosmetisch arts Annemarie van Rosmalen van de Van Rosmalen Kliniek: "We zien de laatste tijd echt een toename aan vraag naar fillers. Vooral ook onder jonge vrouwen. Vaak nemen ze een foto mee van een celebrity met het verzoek: zo wil ik het ook. Maar het is natuurlijk vrijwel onmogelijk om van een 2D lip op een plaatje diezelfde lip 3D te maken. Het resultaat ziet er echt altijd anders uit dan op de foto, zeker vanaf de zijkant. Het moet ook kloppen bij de rest van je gezicht om ‘duck lips’ te voorkomen. Zoek daarom een arts die het less-is-more-principe hanteert. Liever eerst iets minder en later bijvullen, dan in één keer te veel". 

Laser

Heb je opvallend diepe rimpels rondom de mond en tekenen van zonschade (pigmentvlekken), dan kun je ook een laserbehandeling overwegen. Hier hangt wel een hoger prijskaartje aan (vanaf € 800,-). Daarnaast loop je een week met een korst onder je neus, omdat de bovenlaag van de huid verwijderd wordt. Voordeel: fractional laser geeft vaak wel een zichtbaar gladder en langdurig (jarenlang) resultaat.

 

Make-up kan flink wat jaren wegwerken. Maar jonger en frisser ogen vraagt wel om de nodige tips en trucs. Gelukkig krijgen wij die van de meester zelf: Hair- en make-up artist Leco van Zadelhoff.

1. De basis

“Een goede ondergrond is het halve werk, zeker als het over make-up gaat. Begin met een goede reiniger en werk daarna de volgende punten af. Dat lijkt een behoorlijke klus, maar is het niet. Bovendien is het zó de moeite waard.

  • Gebruik dagelijks een milde peeling of exfoliator. Het houdt de huid stralend en het zorgt ervoor dat serums en crèmes beter werken.
  • Breng een serum op om doelgericht huidzorgen als pigmentvlekjes of roodheid aan te pakken.
  • Dagcrème.
  • SPF. 

’s Avonds sluit je dit ritueel eventueel af met een paar druppels gezichtsolie. Die sealt de hydraterende ingrediënten in de huid. Een à twee keer per week een gezichtsmasker maakt bovendien echt verschil. Is de huid erg droog, dan zijn zogeheten sheetmaskers een aanrader. Te vinden in het assortiment van Estée Lauder, StarSkin, Origins en La Mer.” 

2. Primer

“Voor zowel oogleden, lippen als huid geldt: altijd doen. Het is als shapewear voor het gezicht en kan echt jonger doen lijken. Een primer vult als het ware fijne lijntjes en maakt de huid glad, zodat make-up mooi op de huid kan blijven liggen.

Daarnaast zorgt de juiste primer er ook voor dat de huid gelift wordt en meer gaat stralen. Primers bevatten vaak lichtreflecterende deeltjes, die het licht dat op de huid valt, zodanig weerkaatsen dat de huid jonger, gladder en compacter lijkt.”

3. Foundation 

“Less is absoluut more bij een oudere huid. Te veel foundation en concealer trekken de aandacht naar fijne lijntjes. Dus breng het alleen daar aan waar het nodig is. Het fijne van foundation is, dat je er kleur en diepte in de huid mee kunt terugbrengen, waardoor de huid minder dof lijkt. 

Omdat een oudere huid vaak ook wat droger is, wat te wijten is aan de vermindering van oestrogeen, ga je het liefst op zoek naar foundations die de huid niet alleen verfraaien, maar ook hydrateren. Meestal verklapt de naam van de foundation al met welke soort je te maken hebt.

Foundations met de woorden ‘matte’, ‘velvet’ en ‘long-wearing’ zijn vaak wat zwaarder en vooral geschikt voor een vette – of piepjonge - huid. Foundations die ‘light’, ‘glow’, ‘hydrating’ en ‘luminizing’ op de verpakking vermelden, zijn wat transparanter en geven het meest stralende effect.

Mijd poeder-, zware en matterende foundations. Meng een drupje olie met je foundation om die transparanter te maken. Daardoor oogt hij natuurlijker en is de huid meteen goed gehydrateerd.” 

Tip: “Let ook goed op de ondertoon van je foundation. Is die te roze, dan benadrukt hij roodheid en gesprongen adertjes. Foundations met een warme, gouden of gele ondertoon maken het meest stralend.”

4. Glow boost

“Een zware foundation is voor de oudere huid een no-no. Sterker nog, vooral in het voorjaar is hij vaak niet eens nodig. Een te matte, doffe huid oogt ouder, dus gebruik bronzer in plaats van poeder om de huid stralender te maken.

Je kunt ook met highlights spelen, om lichtpunten op je gezicht te creëren. Breng het alleen nooit op rimpels aan; dat accentueert de rimpel juist. Een goede make-uptruc met een liftend effect: breng een highlight aan in de zone die vanaf je jukbeen langs je buitenste ooghoek richting je slaap loopt.

Door deze zone te ‘verlichten’, creëer je een instant lifting effect. Je jukbeenderen en ogen lijken hoger.”

5. Concealer

“Concealers zijn ideaal om schaduwen onder ogen en neusvleugels weg te werken en om vlekjes te camoufleren, maar ook hiervoor geldt: gebruik niet te veel. Je kunt nog beter niks gebruiken dan te veel.

Net als foundation gaat concealer al snel in de lijntjes zitten. Voor blauwachtige kringen onder de ogen gebruik je een camouflageproduct met een perzikachtige of oranjeachtige ondertoon.

Voor roodachtige kringen kies je een product met een gele of beige ondertoon. Een concealer met een crèmestructuur die net een tint lichter is dan je huid, werkt het best.”

6. Wimpers & wenkbrauwen

“Volumemascara klinkt goed, maar zijn de wimperharen wat dunner en brozer geworden, dan werken zogeheten leng­thening, curling, of defining mascara’s beter. Volumemascara’s zijn voor deze haartjes te zwaar, waardoor ze gaan klonteren en gaan hangen.

Krul de wimperhaartjes eerst met een verwarmde wimperkruller voor een wow-effect en een mooie, open blik. Smalle wenkbrauwen maken ouder, dus epileer ze niet te veel. Hoewel volle wenkbrauwen absoluut de trend zijn, kunnen ze de blik ook ver­zwaren.

Gebruik een wenkbrauwpoeder – geen potlood - voor het zachtste effect. Dat maakt mooi jeugdig.”

Lees ook: Video: met dit slimme trucje krijg je de perfect gelakte nagels

7. Oogmake-up

“Hoe ouder je wordt, hoe meer je in licht moet denken. Donkere make-uptinten als zwart en grijs maken bedrukt. Kies liever voor brons-, goud-, en perziktinten voor meer licht in het gezicht. Met die tinten kunnen bovendien prachtige smokey eyes worden gemaakt. Kies liever voor mat. Tenminste, als het om oogschaduw gaat.

Glitters en glinsters ogen feestelijk, maar hopen makkelijk op in de plooitjes. Matte oogschaduw werkt beter, maar breng wel een lichtpuntje aan in de ooghoeken, bijvoorbeeld met een crème-oogschaduw in goud of champagne, om de ogen te openen. Mijd harde lijnen en vloeibare eyeliners. Vervaag make-up iets door, na het aan­brengen, cirkelvormige bewegingen over de huid te maken met een make-upkwastje, een blender brush.”

8. Zachte blosjes

“Volumeverlies in het gezicht heeft ook voordelen. Jukbeenderen worden namelijk een stuk beter zichtbaar. Buit dat uit door de blush niet op de appeltjes van de wangen, maar op de jukbeenderen zelf aan te brengen.

Eigenlijk zoals je in de jaren tachtig al deed. Kies ditmaal echter voor een zachte crèmeblush in koraal- of roze tinten, in plaats van voor poeder en vervaag die naar buiten toe, opdat er geen harde lijnen achterblijven.” 

9. Lippen

“Gebruik ook voor het aanbrengen van lippen­stift een primer. Dat voorkomt uit­lopen en zorgt ervoor dat het product langer blijft zitten. Een vervaagde liplijn accen­tueer je met lippotlood, dat je iets vervaagt. Ga voor crèmeachtige of glossy lippen in frisse lichte kleuren.

Vermijd matte of metallic lippenstift. Eventueel kun je ook een lipgloss met satijnglans over een matte lipstick gebruiken. Lichte kleuren laten je lippen voller lijken, donkere kleuren maken ouder en laten je lippen dunner lijken.

Dat wil niet zeggen dat je geen felle kleuren kunt gebruiken. De beste keuze is een kleur die twee tinten donkerder is dan je eigen kleur.  Let op: kleuren met een oranje of gele ondertoon laten je tanden geler lijken. Door kleuren met een blauwe of paarse ondertoon lijken je tanden witter.”

10. Nagels

“Ouder wordende handen kunnen iets heel charmants hebben. Weet bovendien dat nagellak in diepe tinten afleiden van rimpels en adertjes. Lak je de nagels zelf, breng dan altijd een topcoat aan met effect van gellak. Dat geeft de nagels een professionele glans. Bovendien blijft nagellak met een beetje geluk zo minstens een week echt mooi zitten.

Blijf weg van vuurrode en metallic nagellak, nepnagels, te lange puntige nagels; die maken je alleen maar ouder. Met lichte tinten als nude, beige en pasteltinten zit je altijd goed.” 

Dit is een onderzoek waar we blij van worden: je rimpels verdwijnen door rode wijn en chocola.

Engelse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat die twee favorieten van ons oude cellen doen verjongen, en niet alleen in uiterlijk, maar ook in ‘gedrag’.

Naarmate onze jaren verstrijken, worden de zogenaamde telomeren van ons dna steeds korter en gaan ze rafelen als een veter die z’n plastic uiteinde mist, waarmee veroudering optreedt.

Het onderzoeksteam voegde een chemische samenstelling toe aan de cellen – die van nature in rode wijn, donkere chocola, rode druiven en blauwe bessen zit en rijk is aan flavonoïden, die vol antioxidanten zitten. Binnen een paar uur na die behandeling deelden de oude cellen zich weer, werden de telomeren langer en waren de cellen duidelijk verjongd.

Een doorbraak die kan leiden tot fantastische anti-anging behandelingen op het gebied van uiterlijk, maar ook op gezondheid. Wat ons te doen staat tot dit wondermiddel op de markt verschijnt? Proost!