Door al die losse potjes en tubes is het makkelijk het overzicht te verliezen en weggooien is zonde. Of heb je ook wel eens staan balen, omdat je dé perfecte kleur lipstick bij een outfit had en op het moment suprème blijkt die lippenstift uitgedroogd. Toch jammer.

Wist je dat er op veel verpakkingen van beautyproducten een bewaardatum staat? Dat is dit icoontje.

Article continues after the ad

Ongeopend kan het langer meegaan, maar dat hangt ook af van de manier waaróp je het bewaart. Hier een paar tips:

1. Bewaar je make-up niet in de badkamer

Hoe verleidelijk ook om je make-up snel na het douchen bij de hand te hebben; het is beter je make-up níét in de badkamer te bewaren. Het is er warm en de luchtvochtigheid is hoog. Dat is niet best voor je make-upje. Goed excuus voor een mooi boudoir.

2. Niet bij de verwarming

De warmte en dus ook verwarming is funest voor je beauty-producten. Doordat je vaak met je handen in crèmes zit, zorg je met een warme temperatuur voor de perfécte omstandigheden voor bacteriën. En de volgende dag smeer je het weer op je gezicht. Brrrr. 

3. De meningen zijn verdeeld; bewaar je make-up in de koelkast?

Je leest wel eens dat je make-up het beste in de koelkast kan bewaren, maar de meningen zijn verdeeld. Gezichtscrèmes kunnen baat hebben bij een plekje in de koelkast door de eerder genoemde bacteriën. Maar make-up kan juist sneller indrogen of verdikken bij een koele temperatuur. 

4. Bewaar geen make-up in de auto

Als je make-up in je auto hebt liggen voor onderweg, kan je die beter in een tasje bewaren en meenemen naar binnen. De auto kan ’s nachts behoorlijk afkoelen en overdag juist weer broeierig zijn. Daar gaat je make-upje echt niet goed op.

5. Bewaar je make-up uit de zon

Daar verkleurt het van.

Oké dan weten we nu hoe het niet moet.

Waar bewaren we onze make-up dan wél?

Een make-up lade die niet in de badkamer, bij een raam of bij de verwarming staat.

Ook handig, want het ene beauty-product is het andere niet:

Bewaartips per make-up-product:

Scheermesjes: 5 weken. Als je het mesje elke keer droog maakt na gebruik, iets langer.

Mascara en eyeliner: 3 maanden. Hierna moet je de mascara zéker weggooien, je ogen zijn erg gevoelig voor bacteriën.

Ben jij zo iemand die meerdere mascara’s tegelijk gebruikt? Herkenbaar, maar niet zo goed. Je kan beter één mascara helemaal opmaken en dan pas met een nieuwe beginnen. Dan hopen de bacteriën zich niet op in beide.

Make-up sponsjes: Gaan ongeveer 6 maanden mee als je ze goed schoon houdt.

Crèmes: Gaan ongeveer een jaar lang mee als je ze goed bewaart. Als je je crème met een spateltje aanbrengt zelfs nog wel wat langer.

Oogpotlood: Doordat je de bacteriën verwijdert als je het potloodje slijpt, gaat dit ook wel een jaar mee.

Lippenstift: Blijft ongeveer een jaar goed. Je merkt het vanzelf wanneer het niet meer goed is, meestal is ‘ie dan droog. Tijd voor een nieuwe!

Lipgloss: Gaat minder lang mee dan lipstick, omdat het vloeibaar is.

Foundation: Gaat ongeveer anderhalf jaar mee. Let ook op of het een foundation op waterbasis of oliebasis is. De laatste blijft iets langer goed.

Deo: Kun je ongeveer twee jaar bewaren.

Nagellak: Gaat ook twee jaar mee. Als ‘ie verkleurt, zie je vanzelf dat het niet goed meer is.

En gebruik ook vooral je gezonde verstand. Bij verkleuringen of uitdroging, is het beter je make-upje weg te gooien en te vervangen nieuwe. Ook geen straf!

Bron: Proud2bme.nl en esthethichealth.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in