Ouder worden is geen punt meer, maar dat alles begint te kraken en te kreuken is wel een ding. De overgang zet daar nog extra vaart achter door het dalende oestrogeen- en progesteronniveau in ons lijf. Dat willen we niet. De oplossing? Hormonen slikken. Vrouwen als Lauren Hutton en Sophia Loren zweren erbij...

Dunner haar, terugtrekkend tandvlees, hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, opvliegers, vermoeidheid, een verhoogd cholesterolgehalte, botontkalking… je zit er gewoon niet op te wachten als je nog midden in het leven staat. Maar ook niet op het feit dat de huid de eerste vijf jaar van de menopauze maar liefst dertig (!) procent van zijn collageen verliest! Voor veel vrouwen klinkt hormonen slikken nog altijd negatief in de oren, maar is dat ook zo?

Nee, weet overgangsconsulente Tineke Kuipers. Met hormoonsuppletie kun je veel doen tegen overgangsklachten. Er zijn hormoonpillen als Femoston en oestrogeenpleisters, die je kunt combineren met progesteronpillen. De reden dat huisartsen die niet vaak voorschrijven, is dat ze de kans op borstkanker zouden vergroten. “Maar als je gezond leeft en geen borstkanker in de familie hebt, is de kans in de eerste vijf jaar dat je de hormonen toedient, nauwelijks groter dan voor vrouwen die niks gebruiken. De doseringen van de toegediende hormonen zijn tegenwoordig zoveel lager dan vroeger.” De kunst is wel op tijd te beginnen met slikken, zo rond je veertigste. “Dan zijn de cellen immers nog gewend om vrouwelijke geslachtshormonen te ontvangen. Zo kun je osteoporose, hart- en vaatziekten en huidveroudering mooi afremmen.”

 

In veel landen, waaronder Frankrijk, België en Amerika, wordt hormoontherapie standaard aangeboden vanaf 45 jaar. “Maar in Nederland heerst de tendens dat we het maar moeten accepteren dat onze taille verdwijnt en dat onze botten brozer worden”, aldus anti-aging arts Jeannette Heffels. “Ik ben ervan overtuigd dat we rond ons vijftigste nog helemaal niet klaar zijn voor de overgang. We staan nog midden in het leven en willen alle ballen in de lucht houden. We weten dat bewegen en gezonde voeding nodig zijn om fit te blijven, waarom dan niet de veroudering uitstellen met hormonen? Ideaal is inderdaad starten rond je veertigste, maar later kan ook, helemaal als je nog maar net in de menopauze zit. We moeten niet op zoek willen gaan naar de eeuwige jeugd, maar als je hormoonsuppletie zorgvuldig toepast, kan het helpen om je goed te voelen en je energie te behouden.”

 

De voordelen

HRT (Hormone Replacement Therapy), zoals hormoonsuppletie wordt genoemd, heeft naast vermindering van overgangsklachten ook deze plussen:

*gunstige invloed op de botdichtheid (voorkomt osteoporose)

*gunstige invloed op het cholesterolgehalte

*verlaagde kans op diabetes

*de huid veroudert minder snel

*minder last van haaruitval

Audrey Hepburn, Coco Chanel, Jackie O. en Grace Kelly; maar weinig vrouwen spreken qua stijl zó tot de verbeelding. Jacky hield zich aan deze 5 stijl-regels. Doe er je voordeel mee:

 1. Draag je wit, laat het dan ook oogverblindend wit zijn, alsof er continu een volgspot op je staat. 
 2. Wees niet bang voor felle kleuren. Bij twijfel: kies klassiek zwart-wit.
 3. Een mouwloos bloesje staat 's zomers beter dan een hemdje.
 4. Laat je nek en sleutelbeenderen zien.
 5. Draag je een jurk? Vestig de aandacht op je taille met een opvallende riem.

 

Deze week geeft Carmen Zomers tips voor een goede basismake-up in 6 stappen. Het geeft je een verzorgde en toch natuurlijke look. Perfect voor overdag. Ook fijn: het kost niet zo veel tijd.

 

 1. Breng eerst een basis van dagcrême aan.
 2. Met een sponsje verdeel je foundation goed over je gezicht (meer deppen dan vegen)
 3. Met concealer zet je de donkere gebieden van je gezicht iets aan.
 4. Matte poeder zorgt ervoor dat je huid niet zo glanst.
 5. Met een snelle mascara krijg je een open blik.
 6. Wat nude lippenstift om het af te maken.

Make-upartist Carmen Zomers geeft elke week in een video make-uptips op Margriet.nl.