Ouder worden is geen punt meer, maar dat alles begint te kraken en te kreuken is wel een ding. De overgang zet daar nog extra vaart achter door het dalende oestrogeen- en progesteronniveau in ons lijf. Dat willen we niet. De oplossing? Hormonen slikken. Vrouwen als Lauren Hutton en Sophia Loren zweren erbij...

Dunner haar, terugtrekkend tandvlees, hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, opvliegers, vermoeidheid, een verhoogd cholesterolgehalte, botontkalking… je zit er gewoon niet op te wachten als je nog midden in het leven staat. Maar ook niet op het feit dat de huid de eerste vijf jaar van de menopauze maar liefst dertig (!) procent van zijn collageen verliest! Voor veel vrouwen klinkt hormonen slikken nog altijd negatief in de oren, maar is dat ook zo?

More content below the advertising

Nee, weet overgangsconsulente Tineke Kuipers. Met hormoonsuppletie kun je veel doen tegen overgangsklachten. Er zijn hormoonpillen als Femoston en oestrogeenpleisters, die je kunt combineren met progesteronpillen. De reden dat huisartsen die niet vaak voorschrijven, is dat ze de kans op borstkanker zouden vergroten. “Maar als je gezond leeft en geen borstkanker in de familie hebt, is de kans in de eerste vijf jaar dat je de hormonen toedient, nauwelijks groter dan voor vrouwen die niks gebruiken. De doseringen van de toegediende hormonen zijn tegenwoordig zoveel lager dan vroeger.” De kunst is wel op tijd te beginnen met slikken, zo rond je veertigste. “Dan zijn de cellen immers nog gewend om vrouwelijke geslachtshormonen te ontvangen. Zo kun je osteoporose, hart- en vaatziekten en huidveroudering mooi afremmen.”

 

In veel landen, waaronder Frankrijk, België en Amerika, wordt hormoontherapie standaard aangeboden vanaf 45 jaar. “Maar in Nederland heerst de tendens dat we het maar moeten accepteren dat onze taille verdwijnt en dat onze botten brozer worden”, aldus anti-aging arts Jeannette Heffels. “Ik ben ervan overtuigd dat we rond ons vijftigste nog helemaal niet klaar zijn voor de overgang. We staan nog midden in het leven en willen alle ballen in de lucht houden. We weten dat bewegen en gezonde voeding nodig zijn om fit te blijven, waarom dan niet de veroudering uitstellen met hormonen? Ideaal is inderdaad starten rond je veertigste, maar later kan ook, helemaal als je nog maar net in de menopauze zit. We moeten niet op zoek willen gaan naar de eeuwige jeugd, maar als je hormoonsuppletie zorgvuldig toepast, kan het helpen om je goed te voelen en je energie te behouden.”

 

De voordelen

HRT (Hormone Replacement Therapy), zoals hormoonsuppletie wordt genoemd, heeft naast vermindering van overgangsklachten ook deze plussen:

*gunstige invloed op de botdichtheid (voorkomt osteoporose)

*gunstige invloed op het cholesterolgehalte

*verlaagde kans op diabetes

*de huid veroudert minder snel

*minder last van haaruitval

Hij is terug van weggeweest: de pony. Beauty-expert Carmen Zomers vertelt aan Nouveau hoe je hem draagt.

Zacht en vrouwelijk is volgens Carmen dit jaar dé haarlook. “Het mag korter, zoals een lob of zelfs korte bob, maar dan niet in laagjes met strakke, harde lijnen, maar zachte contouren.

More content below the advertising

Ook de pony is terug in het modebeeld: van een vollere Brigitte Bardot-pony tot zogenoemde baby bangs: een heel kort geknipte pony.” Wij zien weer kans voor een Mireille Mathieu-revival.

‘Toetjeshaar’
Een andere look die je dit jaar veel gaat zien en die zeker ook – ver – na je veertigste nog prima kan is ‘toetjeshaar’, zo weet haarstylist Floor Kleyne. 

“Haarkleuren geïnspireerd op eten zijn een hit op Pinterest. In 2018 zagen we vooral gekke trends als water melon of peanut butter; de komende tijd zijn bruine en beige nuances van lekkernijen als brownies, fudge, pecan pie, pompoen en kaneel populair.

Voor een subtiele kleurupgrade is het bijvoorbeeld mooi om je hele haar subtiel te laten highlighten met allerlei verschillende tinten bruin. Dat kost weliswaar wat tijd, maar dan heb je wel een vakkundig meesterwerk op je hoofd.”

Benieuwd naar dé 10 beautytrends van nu? Lees ze in de nieuwste editie van Nouveau.

Bronnen: DPA en AFP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Veel mensen zijn (of gaan) nog op wintersport. Heerlijk die kou in combinatie met zon. Je huid houdt er alleen niet zo van. Door de weersinvloeden wordt je gezicht vaak droog. 

Gelukkig zijn er tips om je droge huid te wapenen tegen winterse ongemakken.

More content below the advertising

Olie

Jorrit Ghijsels, opleidingsmanager bij Estée Lauder, deelt ze graag met ons. Geen huid is hetzelfde. Daarom is het belangrijk de juiste verzorgingsproducten te kiezen. Een droge huid heeft vet nodig, kies daarom voor producten met rijke crème- of olieachtige texturen. Maar gebruik geen olie, want daar wordt je huid juist droger van.

Water

Verder helpt hydrateren heel erg. Het klinkt simpel, maar veel water drinken doet wonderen voor een droge huid. Probeer elke dag minimaal 1,5 liter water te drinken.

Cleanser

Kies ook de juiste cleanser, juist in de winter. Je huid kan trekkerig aanvoelen, vooral een cleanser die behoorlijk schuimt of veel zeep bevat laat de huid uitdrogen. Gebruik er daarom eentje op basis van olie. Vermijd verder producten op basis van alcohol, dit haal namelijk het vocht uit de huid. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk. 

Bron: Feeling Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in