Het is niet de bekendste geurfamilie, maar oh-la-la – wat is Chypre chic en zomers!

Chypre is een onontdekte schat, volgens Josephine Fairley, mede-oprichter van de Perfume Society en auteur van The Perfume Bible. "Het woord komt van Cyprus, niet van de cypresboom. Cyprus is het eiland waar Afrodite, de godin van de liefde, naar vernoemd is, die associatie moet je erachter zoeken."

Article continues after the ad

De geurfamilie was al bekend bij de Romeinen, volgens Fairley. "Het is een geurakkoord dat vooral veel voorkomt in 18de eeuwse parfumrecepten. Het is warm en droog, de geur wordt vrijwel altijd gebouwd rond een houtige, mossige basis met bergamot, eikenmos, patchouli en labdanum."

De geurfamilie werd rond 1920 mateloos populair, met dank aan Chypre van François Coty en Chypre en Chypre de Paris van Guerlain. "Voor mij staat Chypre voor Parijs," zegt Josephine. "Vrouwelijk, chic, complex en exclusief. Het maakt dat ik me een vrouw van de wereld voel, hogere hakken wil aantrekken, een cocktail voor mezelf wil mixen en schaamteloos wil flirten met mijn man. Chypre staat voor maatpakken en droge witte wijn. Voor een avond in de opera. En voor all things fabulous."

Ter inspiratie een paar Chypre-suggesties, zoals Dior Diorella, een vroege geur van dit label dat later ook andere chypres introduceerde zoals Diorama, Miss Dior Classic en Eau Fraîche. Diorella is citroen, basilicum en bergamot met een vleugje musk en jasmijn.

Cartier La Panthère uit 2014 is een brutale Chypre met veel bloemen die heel luchtig richting rabarber gaat. Net wat sexy'er dan de meeste geuren in deze familie.

Chanel no 19 doet denken aan een smetteloze, gesteven witte blouse. Het is een heel sprankelende geur dankzij aardig wat galbanum, die niets heeft van de zoete parfums die momenteel de markt overheersen.

Over Sisley Eau du Soir zegt Fairley: "Meer zet-je-tiara-op kan een geur niet worden. Het is vermoedelijk onmogelijk om hem met jeans te dragen, het schreeuwt om een avondje black tie in Covent Garden. Na een opening vol citrus ruik je sering, jasmijn en roos in vederlichte poedertonen en het is een geur met uithoudingsvermogen waar je lang plezier van hebt."

Guerlain Mitsouko is misschien wel de beroemdste Chypre geur die zwaar te lijden heeft gehad van de beperking van het gebruik van eikenmos (dat op zijn beurt te lijden had onder de parfumindustrie). Thierry Wasser van Guerlain kreeg een vakprijs voor zijn nieuwe formule, waarbij het eikenmos gespaard kan worden en die toch de magie van Mitsouko heeft hersteld. Het is een volwassen, sensuele geur 'die als fluweel om je heen sluit, maar wel de deur van de limousine voor je openhoudt,' aldus Fairley.  

Foto's © Magic Ketchup, The Perfume Bible, iStock, Flickr

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in