Een dagje naar de spa is jezelf echt even volop verwennen. Dat is de bedoeling althans. Zonder je druk te hoeven maken over waar je wel of juist geen kleding aan moet trekken, wat je beter vooraf kunt laten en of je tijdens een therapie mag praten of juist liever niet.

Daarom 13 handige do’s en don’ts om bij je volgende spa bezoek in je achterhoofd te houden. Zodat je echt alleen nog maar ontspant en geniet. 

1. Ban de borrel
Ga vooraf niet aan de borrel, alcohol dehydrateert je lichaam (en in sauna/stoombad verlies je ook de nodige hoeveelheid vocht). Drink liever water, maar vooraf niet zo veel dat je de rest van de dag naar de wc op en neer loopt. 

2. Maaltijd vooraf
Ga niet met een lege maag op pad, maar kies bij voorkeur voor een lichte maaltijd. Het zou zonde zijn als je maag van streek raakt bij een intensieve massage of een warme sauna. 

3. Slechte adem? 
Neem een kauwgommetje vooraf, of iets anders waar je fris van uit je mond gaat ruiken. Je masseur en mede saunagenoot zullen je er dankbaar voor zijn. 

4. Ontharen
Hoe zit het met scheren en spa bezoek? Alleen mannen dienen hun gezicht een dag eerder te scheren als ze voor een facial komen. Voor vrouwen geldt geen vaste regel, hoewel netjes bijgewerkt natuurlijk wel zo verzorgd overkomt. En doe het liever een dag of twee van tevoren, bij zoutbaden kan een pas onthaarde huid behoorlijk geïrriteerd raken. 

5. Half uur van tevoren 
Je kunt het beste zorgen dat je er ruim op tijd bent. Met een half uur speling kun je je rustig inschrijven, een korte douche nemen en omkleden, om zo relaxed als mogelijk aan je spa dag te beginnen. 

Lees ook: Dit serum is de reden dat Linda Evangelista geen botox meer gebruikt 

6. Vooraf douchen? 
Heel graag, wel zo fris om jezelf kort af te spoelen voordat je aan een spa-programma begint. Heb je een massage of andere relax-behandeling geboekt? Ga eerst even lekker in de sauna zitten, zo begin je volledig ontspannen en met een leeg hoofd aan wat nog komen gaat. Niet zo lang dat je lichaam oververhit raakt, maar net genoeg om de spieren prettig mee opgewarmd te hebben. Mocht je een wax gepland hebben staan, sla dan de sauna / het Turks bad even over; de huid kan er geïrriteerd van raken. 

7. Toiletbezoek 
Is tijdens een behandeling onhandig en verstoort de concentratie, probeer dit voor zover mogelijk te voorkomen. 

8. Kleding 
Wat moet aan, wat uit? Altijd een lastige: sommige mensen trekken graag alles uit, anderen wikkelen zich ongemakkelijk het liefst in een enorme badhanddoek. Ondergoed onder de handdoek is bij een behandeling heel normaal, maar hoeft niet. Bij sommige therapieën wordt veel olie gebruikt die lingerie wel vettig kan maken, hou dat in je achterhoofd. 

9. Ogen dicht 
Net als bij de wasbak van de kapper, twijfelen we nog wel eens of we onze ogen nu open moeten houden of juist dicht. Twijfel niet langer over wat beleefd is of niet en doe je ogen gerust lekker dicht; het ontspant je nek en je geest en met de ogen dicht kan er ook geen olie, scrub of crème in komen. 

10. Informatie 
Vertel het de behandelaar als je ergens last van hebt. Informatie over bijvoorbeeld lichamelijk letsel of (bloed)stollingsproblemen kunnen belangrijk zijn voor de behandeling. Mocht je na je spa-dagje nog plannen buiten de deur hebben, vertel het je therapeut. Vervelend als je ’s avonds met een rood gevlekt gezicht uit eten moet (omdat ze nog een rijtje gerstekorrels meenam in de behandeling bijvoorbeeld). 

11. Kletspraatjes
De spa-behandelaar is geen psychotherapeut (bewaar je relatiecrisisverhalen dus liever voor een andere plek), maar aangeven wat jij prettig vindt, is natuurlijk meer dan welkom. Vertel het als je vragen hebt, je graag andere muziek zou willen horen, je het koud of een beetje te warm hebt. Het is juist hun bedoeling het jou zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken. 

12. Voel je nooit verplicht tot aankoop van hun producten 
Ze verkopen je graag de heerlijke lotions, scrubs en oliën die ze dagelijks gebruiken, maar dat betekent niet je je er toe verplicht hoeft te voelen. Een vriendelijk maar kort ‘bedankt, ik heb even voldoende aan deze massage’ zou echt moeten volstaan. Bovendien, aan de behandeling wordt ook verdiend. 

13. Fooi
In veel landen is fooi geven in een spa wel normaal, in Nederland iets minder. Volg je hart, met een fooi geef je in ieder geval aan dat je heel erg hebt genoten. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. En voorkomt een hoop onhandige situaties, met een gespannen gevoel als resultaat. Op naar de spa dus en lekker relaxen maar!

Een gezonde drank drinken? Dan wordt (behalve water) groene thee vaak als optie genoemd. Er zouden allerlei voordelen kleven aan het drinken van de warme drank, zoals dat het drankje je kan helpen afvallen en het risico op het krijgen van ziektes verkleint. Maar hoe healthy is groene thee nu echt? We zetten vijf stellingen voor je op een rij.

Lees ook: Van deze vijf symptomen van hartinfarcten bij vrouwen moet je op de hoogte zijn

1. ‘Groene thee doet buikvet verminderen’

Helaas is dit niet het geval. Wanneer je je voorneemt gezonder te gaan eten en drinken, en je je vol op groene thee stort, kun je zeker wat extra vet kwijtraken.

Dit vet is inderdaad vaak buikvet, maar dit zou ook minder worden wanneer je een ander ‘gezonder’ drankje kiest. En goed om bij stil te staan: veel kant-en-klare groene thee-producten bevatten veel suikers. Deze klinken dus gezonder dan ze zijn.

2. ‘Groene thee kan je helpen met afvallen’

Als je doorgaans veel frisdrank, sapjes en gezoete koffie en/of thee drinkt en dan overstapt op het drinken van enkel groene thee: ja, dan ga je zeker gewicht verliezen.

Drink je al wel veel water en ongezoete dranken, dan zal het drinken van groene thee - helaas - weinig tot niets veranderen aan het getal op de weegschaal.

3. ‘Groene thee vermindert het risico op ziektes’

De anti-oxidanten in groene thee bevatten inderdaad kankerbestrijdende eigenschappen, zo is uit vele onderzoeken gebleken. Nu is het wel zo dat de meeste plantaardige voeding dergelijke eigenschappen bezit en tevens de kans op andere chronische ziektes als hartziekten en diabetes zou verkleinen.

Voldoende groenten en fruit eten, kan dan ook een soortgelijk effect hebben.

4. ‘Groene thee verlaagt je bloedsuikerspiegel’

Nogmaals: als je de ongezoete variant drinkt, is het zeker een goed drankje om je bloedsuikerspiegel mee omlaag te brengen. Hou wel scherp in de gaten dat er verder geen suikers in het groene thee-product dat je eet of drinkt, zitten.

5. ‘Groene thee is cafeïnevrij’

Dit is zeker niet de standaard bij groene thee. Een kop bevat gemiddeld tussen de 25 en 50 milligram cafeïne (ter vergelijking: een gemiddelde kop koffie bevat zo’n 100 milligram cafeïne). Er zijn overigens wel degelijk cafeïnevrije varianten verkrijgbaar, dus kijk goed op de verpakking in de winkel.

Dat groene thee een gezond drankje is, is zeker waar: het kan weinig kwaad. Maar alle gezondheidsclaims die worden gedaan, kan een kopje green tea helaas dus niet allemaal waarmaken. 

Snotteren en jeukende ogen. Die ellendige hooikoorts speelt weer op. Toch genieten op een tuinfeestje? Kies dan voor een G&T. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen uit hooikoorts meer last van de symptomen hebben als ze wijn of bier drinken. Bijna driekwart van de ondervraagden had die symptomen niet bij het drinken van een G&T. Hier lees je waarom.

Waarom? Omdat dit drankje weinig histamine en sulfiet bevatten. Stoffen die wel flink aanwezig zijn in bijvoorbeeld bier en wijn. Die stoffen kunnen juist een allergische reactie veroorzaken. Een gin-tonic is daarom een beter alternatief voor hooikoorts- en astmapatiënten.

Astma en hooikoorts

Deze gin-tonic tip komt overwaaien uit Groot-Brittanië. De Britse Astmastichting voerde een onderzoek uit naar welke drankjes de symptomen van astma versterken, en welke niet.

Want ja, astma en hooikoorts hebben overeenkomsten. Zo komt bij beide condities de stof histamine vrij bij een allergische reactie.

Santé

En wat bleek uit het onderzoek: maar liefst 64 procent gaf aan meer last van klachten te hebben bij bepaalde alcoholhoudende dranken: rode wijn, witte wijn, bier en cider. Niet bij gin-tonic. Een goede reden om er eentje te drinken op een mooie warme zomerse dag!