Al sinds de negentiende eeuw is Parijs de inspiratiebron voor de beroemde klassieke Franse parfumhuizen en nog altijd resulteert dat in de meest verfijnde nieuwe geuren.

[sm-product-feed id="2221"]

BOUCHERON

Inmiddels zijn er op de Place Vendôme 
meerdere juwelenhuizen gevestigd, maar Boucheron was in 1893 de eerste die er de deuren opende – volgens de medewerkers van het huis zelfs ‘op de zonnigste plek’. De warmte en uitzonderlijke schittering van 
de zonnestralen daar schijnen nog altijd 
een inspiratiebron te zijn bij de ontwikkeling van de juwelen, accessoires en parfums. 
De Quatre-ring is het icoon van Maison Boucheron. Hij is opgebouwd uit vier ringen, die zijn geïnspireerd op Parijs: het motief van de Grosgrain-ring is een authentieke gouden sculptuur die de Parijse haute couture en mode-achtergrond van de Boucheron-familie symboliseert, de Clou de Paris-ring is geïnspireerd door de karakteristieke stijl van de straatstenen op de Place Vendôme, 
de Pavé Diamond-ring staat voor de kunst 
van het licht en de dubbele Gardoon-ring 
symboliseert een verliefd stel dat voor altijd met elkaar verbonden is. Als eerbetoon aan de beroemde ring is er nu ook een Quatre-parfum gecreëerd, waarbij de makers de 
elegante Parijse vrouw, die uitblinkt in effortless chic, voor ogen hadden. De roségouden kleur van de flacon en de vorm van de draaisluiting verwijzen naar de ring.

HERMÈS

In 1837 opende Thierry Hermès in hartje Parijs een werkplaats waar hij zadels maakte voor zijn rijke cliëntèle, die de allermooiste lederen accessoires voor hun paarden wilde. Eind negentiende eeuw kreeg de adel een nieuwe hobby: reizen. Hermès speelde daar goed op in door ook super-de-luxe (hut)koffers van sterk zadelleer te maken. Door dit succes werd al snel een eerste boetiek geopend op Rue du Faubourg Saint-Honoré. Vanaf de jaren twintig werd dit ook hét adres voor andere luxe accessoires, zoals de beroemde sjaals, parfums en tassen. Bij Hermès is zelfs het fenomeen it-bags ontstaan. Nadat Grace Kelly met haar favoriete handtas in krokodillenleer op de cover van een tijdschrift verscheen, werd die tas de Kelly gedoopt. Alle parfums worden sinds 2004 door Frankrijks bekendste ‘neus’ Jean Claude Ellena ontworpen, die in parfumstad Grasse is opgegroeid. Bijzonder: hij geeft niet graag zijn geurcomposities prijs, waardoor men nooit precies weet welke extracten in een Hermès-parfum verwerkt zijn.

CHANEL

Het bewogen leven van Coco Chanel vormt tot op de dag van vandaag een dankbare inspiratiebron voor de creatie van de bijzonderste parfums. In 2006 ontwikkelde huisparfumeur Jacques Polge de haute parfumerie-collectie Les Exclusifs, waarvoor hij schriften vol aantekeningen raadpleegde over de spraakmakende levensloop van Gabrielle. Het stelde hem in staat klassiekers opnieuw uit te brengen en nieuwe geuren te ontwikkelen die helemaal Chanel ademen. Met name haar roerige leven in het Parijs van de jaren twintig sprak tot de verbeelding: ze lunchte met Pablo Picasso, dineerde met Winston Churchill en deelde het bed met een neef van de Russische tsaar. Een van haar hartsvriendinnen in die tijd was Misia Sert, de muze van grote kunstenaars (Jean Cocteau) en schrijvers (Proust). De belangrijke rol die zij in het leven van Chanel heeft gespeeld, inspireerde Olivier Polge (zoon én opvolger van Jacques Polge, die er in 2013 mee stopte) dit jaar tot de vijftiende creatie in de Les Exclusifs-serie. Leuk detail: Misia Sert was een van de weinigen die Gabrielle ‘Coco’ mocht noemen.

GIVENCHY

Hubert de Givenchy vertrok op zeventienjarige leeftijd naar Parijs om te gaan werken bij de grootste namen van die tijd, zoals Robert Piguet en Elsa Schiaparelli. In 1952 opende hij zijn eigen modehuis in Parijs en werd al snel beste vrienden met hét stijlicoon van die tijd: Audrey Hepburn. Voor haar heeft hij vele couturecreaties ontworpen, wat het huis wereldwijd op de kaart zette. Zijn eerste parfum, L’Interdit, creëerde hij in 1957 exclusief voor haar. Audrey was het gezicht van de campagne, wat destijds een unicum was, omdat het nog niet gebruikelijk was dat actrices zich daarvoor leenden. Pas in 1995 ging Hubert met pensioen, waarna ontwerpers als John Galliano en Alexander McQueen volgden. Inmiddels staat Riccardo Tisci al jaren aan het roer. De geschiedenis herhaalt zich: hij is goed bevriend met Julia Roberts, die onlangs het gezicht is geworden van de mode- en accessoirecollecties.

TÉO CABANEL

Eind negentiende eeuw was Théodore Cabanel een vooraanstaand parfumeur voor de rijkere Fransen. Hij had een wachtlijst voor de ontwikkeling van huisgemaakte colognes en ‘extraits de mouchoirs’, ofwel geurwater om op een zakdoek te sprenkelen. In de loop der jaren heeft hij honderdvijftig parfumformules ontwikkeld die gelukkig zorgvuldig bewaard zijn door zijn dochter. In de jaren veertig en vijftig was zij een populaire Maître Parfumeur; ze mocht zelfs in opdracht van koningshuizen parfums ontwikkelen. Haar kleindochter, Caroline Ilacqua, heeft in 2003 het parfumhuis voortgezet. Samen met Jean-François Latty, een van de beroemdste Franse neuzen, maakt ze af en toe modernere herinterpretaties van deze parfums. En met succes, want het nichemerk staat bekend als maker van unieke parfums.

CARTIER

Cartier werd in 1847 opgericht door horlogemaker Louis-François Cartier, die al snel bekend stond om zijn uitzonderlijke aandacht voor details. Samen met zijn zoon en kleinzonen wist hij zijn horlogewerkplaats tot een internationaal imperium uit te breiden. In 1899 openden zij hun eerste winkel aan de Rue de la Paix in Parijs, waarna wereldsteden als Londen (1902), Moskou (1908) en New York (1909) volgden. Pas in de jaren zeventig besloot Cartier ook accessoires als lederwaren, pennen en sjaals te maken. De eerste geuren volgden in 1981: Must de Cartier voor vrouwen en Santos de Cartier voor heren, verwijzend naar het eerste polshorloge dat Louis ooit had ontworpen voor een beroemd piloot. De beroemdste damesgeur van Cartier, La Panthère, is geïnspireerd op de bekendste juwelencollectie van het huis: de ringen en armbanden in de vorm van een panterkop. Een vintage exemplaar uit de nalatenschap van de Hertog en Hertogin van Windsor werd enkele jaren geleden in Londen door Sotheby’s geveild voor 4,5 miljoen pond...

 

Snotteren en jeukende ogen. Die ellendige hooikoorts speelt weer op. Wat kun je eraan doen? Nou gewoon, simpelweg een gin-tonic drinken. Dat lijkt ons geen straf! Hier lees je waarom juist die G&T je van je hooikoorts af helpt.

Waarom? Omdat dit drankje weinig histamine en sulfiet bevatten. Stoffen die wel flink aanwezig zijn in bijvoorbeeld bier en wijn. Die stoffen kunnen juist een allergische reactie veroorzaken. Een gin-tonic is dus een beter alternatief voor hooikoorts- en astmapatiënten.

Astma en hooikoorts

Deze gin-tonic tip komt overwaaien uit Groot-Brittanië. De Britse Astmastichting voerde een onderzoek uit naar welke drankjes de symptomen van astma versterken, en welke niet.

Want ja, astma en hooikoorts hebben overeenkomsten. Zo komt bij beide condities de stof histamine vrij bij een allergische reactie.

Santé

En wat bleek uit het onderzoek: maar liefst 64 procent gaf aan meer last van klachten te hebben bij bepaalde alcoholhoudende dranken: rode wijn, witte wijn, bier en cider. Niet bij gin-tonic dus. Een goede reden om er eentje te drinken op een mooie warme zomerse dag!

 

Voor mooie benen moet je ze door de blikken van mannen laten masseren, aldus Marlene Dietrich. Maar ze zelf wat aandacht geven, werkt ook. Dus als het weer is om te flaneren met je prachtige benen, kijk dan eerst hier even.

Na een lange winter ingepakt te hebben gezeten, gaan we nu onze benen weer laten zien. Zijn ze glad geschoren, goed gescrubd en mooi zongebruind?

Volg deze tips en je zomer begint nu al een beetje(zeker met de temperaturen van dit weekend).

Scrubben

Scrub de benen minstens eenmaal per week van top tot teen. Zo poets je het laagje opgehoopte, dode huidcellen richting doucheput en wordt de celvernieuwing gestimuleerd.

Exfoliëren maakt de huid zachter, gladder en bevordert het effect van bodyproducten. Een mix van geurende oliën en zoutkristallen is The Body Shop Secrets of the World Brazilian Cupuaçu Scrub-in-Oil. 

        Lees ook: Handig: 7 x zo geniet je langer van gladde benen

Ontharen

Hoe je de benen ook onthaart: maak ze gerust van hiel tot heup haarvrij. Het is een fabeltje dat je de haartjes op de dijbenen niet zou mogen verwijderen omdat ze dan sterker terug groeien.

Maak de huid vooraf goed vochtig en gebruik altijd een scheerproduct, zoals een mousse of olie. Het geeft minder kans op irritaties en de huid voelt nog zachter. Als je om de drie dagen scheert, voorkom je stoppels. 

Masseren met bodycrème

Trakteer je benen elke dag van hiel tot heup op een rijke bodycrème of voedende olie. Zo’n massage hoeft maar vijf minuten te duren: strijk met vlakke handen in drukkende, opwaartse bewegingen om meteen de bloedcirculatie te stimuleren. 

Alternatief

Alleen de suggestie geven van blote benen kan ook: Wolford heeft de dunste nude zomerpanty Naked 8 denier (in 6 tinten, ook stay-ups, € 18,- via www.wolfordshop-nl).