Prinses Elisabeth geeft even een voorzet.

Ook al zit je niet op de universiteit, de preppy college-look is een klassieker die in het najaar altijd weer even helemaal meedoet.

De stijl komt voort uit de tijd dat er op universiteiten nog uniforms werden gedragen.

Article continues after the ad

Preppy beleefde hoogtijdagen in de jaren tachtig, toen elke zichzelf respecterende 'kakker' zich in blauwe plooirok dan wel broek met een lichtgele trui (om de hals geknoopt!) en een gestreepte sjaal het pand verliet.

Zo van-top-tot-teen wordt de look niet meer gedragen. Wie er wat mee wil, kan met een of twee stukken een heel eind komen om de stijl neer te zetten, zonder dat het een kostuum gaat lijken.

1 Neutrale tussenjas

Liefst van camel, omdat die kleur zo makkelijk kan worden gecombineerd. Niet te warm, niet te dik, veel flatterender dan een jack of een puffer.

Draag 'm niet met een donkerblauwe broek, maar op een jeans, voor effortless chic à la prinses Elisabeth van België in Oxford. 

Of zo, met een paar countrylaarzen eronder. Deze jas is van Everlane, laarzen: de Melissa Knot van Frye. 

2 Zonnig geel

Geel duikt slechts zelden op in najaarscollecties, maar deze herfst is de kleur overal te spotten. Zoals in deze twinset van Ines de la Fressange x Uniqlo.

Je ziet ook veel twinsets met borduursels en motieven, voor een ultrahippe look hou je het zo eenvoudig en strak mogelijk, zoals hier.

3 Witte blouse

De Peter Pan-kraag (groot, opvallend, kant) is echt heel 2020. Je draagt een witte blouse nu heel simpel onder een mooie grijze, donkerblauwe of donkerrode trui.

Een bescheiden stevige kraag (deze combi is van Ralph Lauren, ook bekend als de koning van de college-look) maakt het af en manchetten mogen dit jaar weer opzichtig aanwezig zijn.

4 Ruitjes

Op een of andere manier is de look van Clueless weer helemaal hot. Is all-over Cher je teveel van het goede, denk dan aan een geruite blazer (deze is van Veronica Beard) of alleen een baret...

...en een geruite blazer op jeans biedt ook altijd mooie balans. 

5. Plooirok 2.0 

De nieuwe plooirok is van luchtige stof met niet al te strenge plisses en heeft een beetje glans, voor een glasual effect. Je draagt 'm met een lekkere trui of vest. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in