Pure horror of helemaal het einde? Zeg het maar!

Schoenen blijven een uitdaging voor ontwerpers, omdat je met de vorm van een voet nu eenmaal niet zo heel veel kunt variëren.

Article continues after the ad

Toch zijn er designers die hun best hebben gedaan. Maison Margiela kwam met de Tabi, voor de een 'n iconisch design, voor de ander een camel toe, maar dan lager. Gezien het feit dat ze niet massaal in het straatbeeld opdoken was de kreet 'crime againt shoemanity' vermoedelijk leidend.

De Tabi startte een culttrend van 'ugly shoes', lelijke schoenen. Die van Ben van Berkel zijn eigenlijk best mooi, maar erop lopen is nogal een work-out…

…en de Nike-met-naaldhakken van Ancuta Sarca waren alleen een succes bij pijnlijk hippe fashionista's.  

Ook de orthopedische schoen van Christopher Kane werd niet juichend ontvangen.

Dit zijn de Fluff Momma Mongolian pantoffels van Ugg, voor de Verschrikkelijke Sneeuwman look én struikelpartijen à € 321.

En laten we niet vergeten dat Balenciaga ooit een croc met een naaldhak uitbracht.

Qua teenschoenen is er één model dat wel wél een succes werd: de Vibram, die enorm aansloeg bij hardlopers, die ermee liepen als op blote voeten, maar dan toch met een beetje bescherming. In 2007 riep Time Magazine het ontwerp uit tot de beste gezondheidsuitvinding van dat jaar, waarna vele kopietjes volgden.

Dit najaar gaat de teenschoen van hardlopen naar haute dankzij een model van Balanciaga, met een teenschoen die inspeelt op de behoefte aan comfort die veel mensen hebben in coronatijd. Hij zou qua gemak te vergelijken zijn met de Vibram, maar dan dus duur en design, en is volgens Demna 'een investering in klimaatverandering'. Het geeft 'rode laarsjes, voor de regen' meteen een heel andere vibe, nietwaar?  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in