Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Laat je inner Wild Thing los, de luipaardlook is hot!

Geen motief is zo'n uiting van emancipatie als de luipaardprint. Al bijna honderd jaar is de luipaardprint de rode lipstick van fashion. Het motief pept meteen een hele look op, straalt zelfverzekerdheid en kracht uit, ziet er goed uit bij alles en is het geheime wapen van elke fashionista die ha...

Laat je inner Wild Thing los, de luipaardlook is hot!

Geen motief is zo'n uiting van emancipatie als de luipaardprint.

Al bijna honderd jaar is de luipaardprint de rode lipstick van fashion. Het motief pept meteen een hele look op, straalt zelfverzekerdheid en kracht uit, ziet er goed uit bij alles en is het geheime wapen van elke fashionista die haar klassiekers kent.

Lola Todd

Aangezien je er momenteel zo'n beetje over struikelt duiken we even in de achtergrond van dit beroemde motief! 

Statussymbool wordt fashion statement

Voor dierenprints in de mode raakten, waren ze – in de vorm van het daadwerkelijke vel – een statussymbool. Vorsten gebruikten huiden als tapijt om hun rijkdom mee te onderstrepen. En jagers meenden dat ze, door bijvoorbeeld de huid van een jachtluipaard te dragen, iets van de snelle en krachtige eigenschappen van het dier overnamen.

'Degene die in de jaren dertig van luipaard een populair modemotief maakte was Jane van Tarzan,' zegt Alexis Walker die 'A brief history of animal prints' schreef. '

Chili Williams

Actrice Maureen O'Sullivan zwierde in zo'n print door de jungle achter Johnny Weismuller als Tarzan aan en opeens zag het publiek luipaardmotieven als avontuurlijk, opwindend en aantrekkelijk.'

Hollywood gaf het goede voorbeeld

De look sloeg aan bij werkende vrouwen die zich er een vleugje glamour mee gaven. Wie wilde meetellen, had minimaal een blouse of een sjaal met zo'n print. En wie heel rijk was, droeg er een jas van de daadwerkelijke vacht.

Zsa Zsa Gabor en  Joan Crawford droegen hun luipaardjas ook bij dertig graden in Los Angeles, Barbara Stanwyck showde haar mof te pas en te onpas en Bette Davis had wel vier luipaardjassen waarin ze transpirerend door Hollywood flaneerde.

En Ava Gardner kon er ook nooit genoeg van krijgen. 

Als influencers van hun tijd inspireerden zij en ook Elizabeth Taylor) vrouwen om ook zo'n pittig printje aan te schaffen: het motief was niet aan te slepen.

En Liz had er ook een hoedje van.

Print met emancipatoir tintje

Het bleek geen rage te zijn, luipaardprint bleef ook in de jaren veertig in trek, met dank aan grote namen als model Bettie Page, een van de bekendste pin-ups van die tijd, die 'Jungle Bettie' speelde in een mini-jurk met luipaardprint.

Gene Tierney

'Vrouwen namen gedurende WOII een deel van het werk over van de mannen die naar het front waren vertrokken,' zegt Walker. 'Het was een periode van vrouwelijk empowerment en groeiende onafhankelijkheid. De look was krachtig en uitdagend, precies wat de vrouwen die niet naar een terugkeer naar het aanrecht verlangden wilden uitstralen.'

Met dank aan Dior

In de jaren vijftig ontpopte Christian Dior zich als de grote aanjager van de look. Of beter gezegd: zijn rechterhand, adviseur en muze Mitzah Bricard.