Maison Amsterdam: 250 mode en (on)vrijheid.

Heb je een jasje van Fong Leng in de kast of een lievelingsjurk van Puck en Hans? Dan wil het Amsterdam Museum die graag een paar maanden van je lenen voor de modetentoonstelling 'Maison Amsterdam: de stad, de mode en de vrijheid', die vanaf september in de Nieuwe Kerk te zien zal zijn, ijs en corona dienende.

Puck en Hans (c) Nouveau

Article continues after the ad

Het wordt een nog niet eerder vertoond overzicht van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context. Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van het Amsterdam Museum, ontwerpers en andere bruikleengevers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En over de unieke modestad die Amsterdam daardoor werd.

Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden. Van iconische haute couture en vernieuwende designs tot diverse modestijlen die voortkwamen uit viering en protest – zoals hippie en punk. Maar ook zwierige japonnen en statige kostuums uit de achttiende en negentiende eeuw, revolutionaire fietskleding voor vrouwen en de androgyne look uit de roaring twenties.

(c) Ontwerper Mary Quant geeft advies aan Nederlandse vrouw over minirok, 1967. Foto: Pictorial Press, Alamy Stock Photo;

Maar, mode is van én voor iedereen. Daarom willen de makers van de tentoonstelling ook een breed publiek vragen om mee te doen. Zij doen een oproep om specifieke kledingstukken uit te lenen die te zien zullen zijn in de tentoonstelling. Gezocht wordt er naar de iconische minirok van Mary Quant, die in de jaren zestig en zeventig veel in Nederland werd gedragen.

Damrak, Amsterdam (1983) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Of een complete eighties look waarin jeans’ hotpants de hoofdrol spelen. Ook zoeken ze bijzondere sarongs en kebaya’s van migranten uit Indonesië en een kleurrijke dashiki van een festivalganger. Aan de kledingstukken moet een persoonlijk verhaal zitten, het liefst met een Amsterdams tintje. En als die er is, ontvangen we ook graag een foto waarop het kledingstuk gedragen wordt. Inzenden van foto’s kan tot en met vrijdag 15 mei, kijk voor alle informatie op Maison Amsterdam.

(c) ANP

Creaties van een groot aantal ontwerpers met diverse achtergronden zijn straks te zien. Gevestigde namen zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau, maar ook aanstormend talent. Ruim vier maanden lang is de eeuwenoude kerk aan de Dam straks omgetoverd tot toonaangevend modehuis. Maison Amsterdam is gepland vanaf zaterdag 19 september 2020 tot en met zondag 31 januari 2021 in De Nieuwe Kerk.


Openingsfoto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in