Russische influencers zijn woedend en doen hun beklag.

Je hebt bedrijven die met nobele woorden schermen, maar dralen om daadwerkelijk iets te doen. En je hebt Chanel, waar ze de rug recht houden, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Chanel sloot – net als veel andere bedrijven – eerder al alle winkels in Rusland. Maar het Franse bedrijf legt nu ook de verkoop van producten aan Russische staatsburgers aan banden, naar eigen zeggen als gevolg van Europese sancties.

"De nieuwste beperkingen opgelegd door de Europese Unie verbieden de verkoop, direct of indirect, van luxeproducten aan alle personen of bedrijven in de Russische Federatie, of voor gebruik in de Russische Federatie", meldt men in een persbericht.

Article continues after the ad

Russische klanten die producten van Chanel willen kopen in een winkel buiten Rusland, wordt dan ook gevraagd "om te bevestigen dat ze de gekochte producten niet zullen gebruiken in Rusland", aldus Chanel.

'Ze wilden me een handtas niet verkopen omdat ik (opgelet!) uit Rusland kom!!!'

Die verklaring kan op weinig begrip rekenen bij de talrijke Russische influencers, die graag pronken met het dure, Franse merk. "Ik ging naar een boetiek van Chanel in Dubai", doet interieurarchitecte Liza Litvin bijvoorbeeld haar beklag. "Ze wilden me een handtas niet verkopen omdat ik (opgelet!) uit Rusland kom!!!"

Ook zangeres en tv-presentatrice Anna Kalashnikova kon geen oorbellen en handtas kopen bij Chanel in Dubai. "De manager zei: We weten dat u een Russische beroemdheid bent. We weten dat u deze aankopen mee zal nemen naar Rusland, dus kunnen we u de producten niet verkopen. Toen bedacht ik dat Coco Chanel niet alleen de maîtresse van een naziofficier was, maar een geheim agente voor de Duitse inlichtingendienst", aldus Kalashnikova. Zij kondigde dan ook aan dat ze Chanel voortaan zou boycotten. "Het is zo laag om fascisme en Russofobie te steunen."

Kortom, een haute fittie van jewelste. Het mode-icoon had inderdaad een wat shady rol in WOII, maar werd nooit aangeklaagd voor haar betrokkenheid bij de nazi's.

Foto (c) Getty Images, met dank aan Het Nieuwsblad

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in