Renaissance met een vleugje vrouwenpower.

Chanels Métiers d’Art collection 2020-2021 is weer een sterk staaltje 'vakmanschap is meesterschap'. Het is de collectie waarin het modehuis de vaardigheden van de naaisters en borduursters in haar ateliers in het zonnetje zet.

Creative director Virginie Viard presenteerde al het moois in Château de Chenonceau, de parel van alle Loirekastelen, in de Cher.

Article continues after the ad

Ooit was het 't stulpje van royal vrouwen als Diane de Poitiers, de royal maîtresse van Henri II.

Na Henri's dood liet zijn vrouw Catherine de’ Medici Diane uit het kasteel zetten en ging er lekker zelf wonen.

Een derde aristocrate die in het 'Château des Dames' woonde was Louisa van Lotharingen die er rouwde om haar overleden echtgenoot Henri III en dat deed in een volledig zwarte kamer, met een stel religieuze types als entourage. As you do.

"Madame Chanel was gefascineerd door Renaissance vrouwen," zegt Viard over haar inspiratie.

In 1936 schreef Coco: 'Ik word altijd geraakt door een vreemd gevoel van sympathie en bewondering voor de vrouwen die leefden van François I tot Louis XIII, misschien omdat ik ze allemaal groots vind, met magnifieke eenvoud en majesteit, doordrenkt met vervelende plichten."

Die woorden leidden tot de Métiers d’Art collectie 2020-2021...

...een opulente range Renaissance kleding waar de Franse royals zó in zouden kunnen rondlopen, als er een tijdmachine zou bestaan.

Catherine de’ Medici's besluit om na de dood van haar man alle kleur te vermijden leverde een reeks zwarte japonnen op in fluweel, kant en zijde. Dit zou wel eens de meest Coco Chanellerigste jurk ooit kunnen zijn.

De beroemde Chanel tweeds zijn zo geweven...

...dat ze op de gobelins aan de wanden van het kasteel lijken.

De geborduurde bloemen zijn geïnspireerd op die uit de kasteeltuin.

Het gouden verguldsel verwijst naar de gouden versieringen van het kasteel...

...en wie goed kijkt, ziet het exterieur van het kasteel in kralen terugkomen op tassen, accessoires en riemen.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in