'Ik ontdek heel nieuwe kanten aan Coco.'

Virginie Viard koos de Carrières de Lumières groeve van Les Baux-de-Provence als decor voor de Chanel Cruise 2022 collectie.

Voor Chanel had deze plek speciale betekenis: het was het decor voor de film Testament of Orpheus (1960) van dichter en schrijver Jean Cocteau, huisvriend van Coco en als zodanig innig verbonden met het label.

In de film zijn Pablo Picasso, acteur Yul Brynner en Cocteau zelf te zien, het is een incrowdpareltje.

Article continues after the ad

Cocteau en Coco

Cocteau en Chanel deelden een fascinatie voor al dan niet mythologische dieren: griffioenen en centaurs voor hem, leeuwen,  herten en sfinxen voor haar. Hoewel Viard al meer dan dertig jaar voor Chanel werkt, geeft ze toe dat ze sinds het overlijden van Karl Lagerfeld met andere ogen naar de archieven kijkt. "Bij Karl richtte ik me meer op luisteren naar hem. Nu ontdek ik heel andere kanten aan Chanel. Ik had haar brieven aan Cocteau wel eens bekeken, maar nu ik ze echt heb gelezen, raken ze me veel meer."

Een handjevol ambassadeurs was getuige van de presentatie: Charlotte Casiraghi (ze zong een stukje mee), haar moeder Caroline van Monaco, Vanessa Paradis, Alma Jodorowsky en Caroline de Maigret.

De collectie zelf was à la Chanel: veel zeer chic zwartwit met hooguit een vleugje pastel, maar ook opvallend veel punkelementen...

...zoals studs...

.. een (faux?) lippiercing met het logo...

... rokjes met leren franje en grove netkousen.

Een en ander kwam weer in balans met vloeiend vallende jurken, kaftans...

...en palazzobroeken om in stijl mee langs de Rivièra te flaneren.

En Viard overtroefde de concurrentie door nóg een nieuwe plek te vinden om een mal mini-tasje te dragen. 

In de prints is een kalligrafische versie van de camellia verwerkt, de lievelingsbloem van Coco.

Verder nog wat? Nou, de versierde taille – in de jaren tachtig groot gemaakt door Madonna – is weer helemaal terug,

En gouden schoenen zijn al bij veel luxe labels gespot, ook Chanel heeft ze in de collectie. Mocht je betaalbare gouden schoenen of laarzen zien, sla toe – het worden hot items!  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in