Inspiratie – geen grap – Oezbekistan.

Het is opmerkelijk hoeveel nieuwe unisex-geuren er recentelijk zijn uitgekomen. Trend, teken van emancipatie, millennialdingetje? Vermoedelijk een beetje van alles.

Gallivant brengt er ook eentje uit: Bukhara, het negende eau de parfum in de reeks die is geïnspireerd op de reizen van eigenaar Nick Steward en zijn indrukken van steden wereldwijd. Bukhara is een oeroude stad die op de Zijderoute ligt. 

Article continues after the ad

Het parfum is gemaakt door Ralf Schwieger en het bijpassende 'verhaal' gaat over 'katoenvelden, de dorre aarde tot leven gebracht met irrigatiekanalen. Droge, afbrokkelende stadsmuren. Minaretten en madrassen (scholen), vredige binnenplaatsen. Een kaleidoscoop van gezichten: Oezbeeks, Tajiks, Turkistaans, Perzisch, Chinees, Mongools, Russisch – een smeltkroes van culturen.'

Wat mooi en aardig is, maar waar ruikt Bukhara nu precies naar? Nou, topnoten van karwij, peer, koriander en bergamot, hartnoten van iris, jasmijn, kruidnagel en abrikoos en een basis van bezoïne, saffraan, amber, hout en musk.

Het zijn ingrediënten die je niet zo vaak tegenkomt in parfums, wat van Bukhara een bijzondere geur maakt: aards en kruidig, maar de kern van iris (een van de duurste en felbegeerdste ingrediënten in de parfumwereld) geeft het ook iets geheimzinnigs en de jasmijn is een mooie ode aan de rijke Perzische cultuur ter plekke. Bukhara is vanaf half oktober verkrijgbaar, vanaf 71 euro.

Foto's (c) Gallivant 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in