Een veelbelovend experiment over je grijze haar omarmen.

Nouveau's Wies Verbeek, zelf beginnend grijs, ging op onderzoek uit: zou ze dan tóch grijs gaan?

Grijs haar is steeds meer in opkomst.  Waar je vroeger nog alleen grijze oma-kapsels zag, zie je nu de ene geweldige grijze coupe na de andere. Variërend van lang parelwit haar tot kort staalgrijs. Veel vrouwen hebben het gehad met het verven en waarom zouden ze überhaupt nog hun ‘ware ik’ moeten verhullen? Je kunt toch ook prachtig zijn met grijs haar?

Net zo aantrekkelijk

Article continues after the ad

Omdat zoveel vrouwen worstelen met het dilemma ‘wel of niet grijs gaan’, vroeg ik mij af of de vooroordelen die we hebben, nog wel kloppen. Worden we inderdaad ouder geschat met grijs haar en zo ja hoeveel dan? En ben je minder aantrekkelijk met grijs haar? Om daarachter te komen, heb ik via een onderzoeksbureau onderzoek gedaan onder 500 Nederlanders, mannen en vrouwen tussen de 30 en 70 jaar. 

De respondenten kregen foto's van vrouwen met hun eigen haarkleur én grijs haar te zien en kregen vervolgens vragen als: ‘Hoe oud denk je dat deze persoon is?’ en: ‘Als je de mate van aantrekkelijkheid in een cijfer moest uitdrukken, welk cijfer zou je dan geven?’ Op die manier kon ik goed zien hoe de mensen met hun gekleurde haar enerzijds en die met grijs haar anderzijds beoordeeld werden. En wat kwam eruit?

Ja, vrouwen - maar ook mannen - worden inderdaad ouder geschat met grijs haar. Gemiddeld met drie jaar. Iets wat mij erg meeviel, omdat ik een groter verschil had verwacht. En wat aantrekkelijkheid betreft, daar kwam iets heel verrassends uit: grijs haar wordt namelijk even of meer aantrekkelijk gevonden als gekleurd haar. Zelf werd ik met beide foto’s precies even (on)aantrekkelijk gevonden!

Daten op grijs

Om te kijken of dat ook voor de datingmarkt gold, heb ik me ingeschreven bij een datingsite. Eerst twee maanden met mijn blonde haar, en vervolgens - onder een andere naam maar met hetzelfde profiel - met grijs haar. Om er zeker van te zijn dat mannen mij niet herkenden, zaten er tussen de blonde en grijze inschrijving drie maanden. Ik was heel benieuwd met welke foto ik meer in de smaak viel.

De uitslag kwam helemaal overeen met het grote onderzoek. Met mijn blonde haar ontving ik namelijk 39 berichten en met mijn grijze haar 41. Dus nagenoeg hetzelfde. Daaruit kun je concluderen, dat vrouwen misschien denken dat ze minder aantrekkelijk worden gevonden met grijs haar, maar in de praktijk blijkt dat dus niet het geval te zijn.

Wat me nog meer verraste in mijn zoektocht, waren de reacties van de 50 vrouwen met grijs haar die ik interviewde. Iedereen, maar dan ook iedereen, was ontzettend blij met haar haar en geen van hen wilde nog terug naar de eigen haarkleur, als dat mogelijk zou zijn. Dat moet toch een opsteker zijn voor alle vrouwen die, net als ik, wel willen, maar nog niet durven.

Meer weten over Wies en haar onderzoek? Ze maakte er op haar eigen BLOW.nl een documentaire over.

Dit artikel is eerder verschenen in de printeditie van Nouveau, die je hier kunt bestellen.

Beeld: Wies Verbeek/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in