Weigert prins Charles zijn broer Edward een titel?

Weigert prins Charles zijn broer Edward een titel?

Ingewikkeld, de banden tussen de Windsors onderling.

Alsof de verhoudingen met broer Andrew nog niet lastig genoeg zijn, lijkt er nu óók nog eens iets aan de hand tussen prins Charles en zijn andere broer, prins Andrew. Die rekende op de titel van zijn vader, maar deze nu toch niet lijkt te krijgen.

Bronnen nabij de Britse royal family klappen uit de school tegen de krant The Times over alle gedoe die zich achter de schermen afspeelt rondom de titel 'Duke of Edinburgh'.

Weigert prins Charles zijn broer Edward een titel?

Op verzoek van prins Philip

Prins Edward zou die erven, weet hij al zo'n twintig jaar. Prins Philip, de vorige houder van de titel, had hem en toen-nog-verloofde Sophie voorafgaand aan hun huwelijk speciaal gevraagd of zij ooit de Duke en Duchess of Edinburgh wilden worden. Dat zou pas gebeuren als de titel weer vrijkwam, maar toch.

Nu prins Philip er niet meer is, is het aan Charles om de titel te vergeven. En zo melden insiders nu dus: dat gebeurt niet. "Hij denkt daar anders over", aldus een bron van The Times. "Met het overlijden van Philip is de titel overgegaan op Charles als oudste zoon, en hij bepaalt wat er nu mee gebeurt. Een ding is zeker: Edward krijgt 'm niet."

Weigert prins Charles zijn broer Edward een titel?

Waarom?

Voor veel royalty-watchers is het gissen naar het waarom. Charles zou zelf even overwogen hebben om de titel aan te nemen, is één theorie. Maar zijn huidige titel (naast Prince of Wales), Duke of Rothesay (Schotland), is hoger dan die van Duke of Edinburgh dus dat werd hem afgeraden.

Zou hij de titel willen bewaren voor een ander familielid? Of gaat de titel misschien zelfs helemaal met pensioen in het kader van Charles' plan om de monarchie af te slanken? Is er ook tussen Charles en Edward nu sprake van brouille? Of is het storm in een glas water? Alleen de Windsors weten het zeker. Wat wél zeker is: Philip heeft zijn wensen duidelijk kenbaar gemaakt, zij het al twintig jaar geleden.

Weigert prins Charles zijn broer Edward een titel?

Het paleis biedt geen antwoorden: "We geven geen commentaar op zaken die hieraan gerelateerd zijn", liet een woordvoerder van Charles simpelweg weten.

Intrige in Windsor-kringen. Het zal ook eens niet.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in