The Queen: onbekende foto's van vroeger

The Queen: onbekende foto's van vroeger

'Ze had ontzagwekkende armspieren had van het zwaaien'.

In april wordt koningin Elizabeth 95 jaar. Het zou uitbundig worden gevierd, maar door corona kan dat niet. Wel wordt er op tv veel aandacht aan besteed, met documentaires in de aanloop naar de verjaardag. Niets is zeker, maar de ervaring leert dat dit soort programma's uiteindelijk ook in Nederland op de buis komen. We delen alvast een beetje voorpret! 

The Queen: onbekende foto's van vroeger

'The Queen Unseen' is een schatkamer vol oude privébeelden van Elizabeth, waarin ze te zien is als 'moeder, kok, dierenvriend, boerin en ervaren paardenkenner.

The Queen: onbekende foto's van vroeger

'In My Years With The Queen', ook een docu ter ere van de verjaardag, haalt Pamela, een nicht van prins Philip, herinneringen op aan haar jaren met Elizabeth...

....die volgens haar in haar jonge jaren 'ontzagwekkende armspieren had van al het zwaaien'. Deze foto is gemaakt op Malta in 1950, Elizabeth staat links, Pamela rechts. 

Lady Pamela Hicks (91) is al sinds hun kindertijd bevriend met koningin Elizabeth (hier in 1946 een van haar bruidsmeisjes), die ze omschrijft als "een vertrouweling, een briljant imitator, een Highland danspartner en een groot liefhebber van chocolade.'

The Queen: onbekende foto's van vroeger

Grappig: chocoholic Elizabeth verstopte chocolaatjes in haar kamer om te voorkomen dat haar 'hebberige gezinsleden die zouden pikken'. En ze was heel zuinig: ooit vroeg ze in een memo aan haar moeder of die echt zoveel nieuwe jurken nodig had. Er kwam een heel kort en bits antwoord op. Voor wie nog twijfelt over die zuinigheid: Pamela's dochter India Hicks, bruidsmeisje bij het huwelijk van Charles en Diana, kreeg ook thermisch ondergoed dat nog van de 17 jaar oudere prinses Anne was geweest.

The Queen: onbekende foto's van vroeger

Pamela vergezelde toen nog kroonprinses Elizabeth en prins Philip in 1952 naar Nairobi waar ze zonder het te weten haar laatste nacht met nog een beetje vrijheid doorbracht in het Treetops hotel, een op palen gebouwde lodge. "Ze ging de ladder op als prinses, ze kwam beneden als koningin," zegt Hicks. "Al wist ze op dat moment nog niet dat haar vader was overleden. Philip hoorde het van zijn assistent en nam haar mee naar een stroompje net forellen om het aan haar te vertellen. Je kon zien wanneer het indaalde, aan de lichaamstaal. Ze hield haar pas in en liet haar schouders was hangen. Je kon niet anders dan denken: wat afschuwelijk voor haar."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in