Er gaat meer geld uit hun stichting dan erin komt…
Alsof koningin Elizabeth de afgelopen weken al niet genoeg aan haar hoofd had met prins Andrew zijn titels afnemen, dreigt nu haar kleinzoon prins Harry Her Majesty's Government aan te klagen om zo af te dwingen dat die beveiliging betaalt voor zijn gezin en hem als ze in Engeland zijn.
Daar lopen ze de deur niet plat. Meghan is er sinds begin 2020 niet meer geweest, Harry is enkele keren teruggekeerd, onder andere voor de begrafenis van zijn opa (waarbij zijn beveiliging wél was geregeld vanuit het paleis)...
...en de onthulling van het beeld van zijn moeder (toen kreeg hij geen officiële beveiliging, vermoedelijk omdat het als privébezoek werd gezien).
Dat hij in Canada en later de VS geen Britse beveiliging heeft, is al sinds de Sussexit een doorn in Harry's oog. Het is ook naar eigen zeggen de reden van zijn miljoenendeals met Netflix en Spotify, zodat hij zelf Amerikaanse privébeveiliging kan inhuren. Die overigens buiten beeld bleef tijdens zijn avonturen met James Corden.
Het lijkt eindelijk tot de prins te zijn doorgedrongen dat het onredelijk is van de Britse belastingbetaler te verwachten dat die voor zijn beveiliging blijft dokken, hoewel hij niet meer in het Verenigd Koninkrijk woont of werkt.
Hij is bereid zelf de kosten te betalen bij een bezoek aan Engeland, maar wil dan wel gebruik kunnen maken van de speciaal opgeleide securitymensen van Scotland Yard die hem al vanaf kind beveiligden toen hij nog bij het Koninklijk Huis hoorde, voor hij naar Amerika vertrok. Zijn Amerikaanse beveiligers zouden op Brits grondgebied niet genoeg rechten hebben om hem te beveiligen.
Scotland Yard zou daar niet veel trek in hebben, zoals Buckingham Palace op haar beurt weinig zin heeft in de publiciteit rond een rechtszaak die eigenlijk neerkomt op Harry versus de Queen.
Harry, die de afgelopen twee jaar de macht van professioneel slachtofferschap heeft ontdekt. heeft er in ieder geval een goed excuus aan om niet naar huis te komen. De Britse tabloids denken er zo het hunne van.
Er speelt hier echter nog iets anders: geld. Of beter gezegd, het rap vervliegen van het startkapitaal van de Sussex'jes, die als 'brand' nog niet erg uit de verf komen en in Engeland geen goodwill hebben gekweekt door de Windsors veelvuldig onder de bus te gooien.
Het businessplan van 2020 was duidelijk: twee aansprekende royals verlieten het Britse koningshuis om in Amerika een nieuw leven op te bouwen als 'global influencers'.
In ruil voor het inleveren van hun Koninklijke Hoogheid-titels kregen ze de vrijheid om te opereren naar eigen goeddunken en zo fondsen te werven voor onder andere Archewell, de stichting waarmee ze goede doelen wilden steunen.
De deals met Netflix en Spotify dienden ook deels dit doel: inkomen voor henzelf genereren en daarvan tevens charitatieve organisaties ondersteunen. Het probleem is dat ze voor beide titels nog niets substantieels hebben geleverd. En dat is niet alleen aan de coronabeperkingen te wijten, het fenomeen podcast is de afgelopen twee jaar geëxplodeerd en zoiets zou prima te produceren zijn geweest bij hen thuis of in hun bubbel.
Uit openbare belastinggegevens van Archewell blijkt dat ze voor de organisatie in 2020 slechts iets minder dan $ 50.000 wisten op te halen (opvallend genoeg precies de grens voor een minder uitgebreide belastingaangifte) en als stichting vrijstelling van federale belasting kregen.
Er ging meer geld ($ 55.600) naar advocaten die hen hielpen met het opheffen van hun Britse stichting Sussex Royal, die ze in 2019 hadden opgericht. Die mochten ze niet 'meenemen' naar Amerika vanwege het woord 'royal'.
Op het account van Sussex Royal stond destijds meer dan $ 380.000 dollar die niet is overgemaakt naar de nieuwe Amerikaanse stichting. Dat geld zou naar Harry's ecoreizen project Travalyst zijn gegaan, geen stichting maar een BV.
Hoewel het hoofdkwartier van Archewell in Californië staat, waar Harry en Meghan ook wonen, zijn de stichting en al hun andere onderneming gevestigd in Delaware, een staat met wetten waarin financiële transparantie bepaald niet centraal staat. Wat nogal schuurt met hun nieuwe businesspartner, financiële firma Ethic, die juist transparantie voorstaat.
Op de website meldt Ethic dat Harry en Meghan 'want to shine a light on how we can all impact the causes that affect our communities, bring transparency into how the corporate world sets the tone and shapes outcomes for everyday families, and believe that more people should have a seat at the table when it comes to making progress.'
Harry en Meghan hebben de afgelopen maanden wel kleinere donaties gedaan, zoals haarnetjes, mondmaskers en schorten voor een goed doel dat voormalige bendeleden een tweede kans geeft.
Intussen willen Netflix en Spotify wel eens waar voor hun geld zien. De laatste kondigde in 2021 een 'full scale launch' aan, de hertog en hertogin van Sussex hebben tot nu toe slechts één podcast van 33 minuten geleverd waarvoor ze vrienden als James Corden, Sir Elton John, Tyler Perry en Naomi Osaka optrommelden.
Van de 'documentaires, docuseries, speelfilms, scripted shows en kinderprogramma's' is nog niets terechtgekomen. Het enige redelijke concrete is een docuserie over Harry's Invictus Games, maar die had de pech dat de Games werden uitgesteld in verband met corona.
Daar kunnen Harry en Meghan niet aan doen, maar het is wel 'crunch time' zoals de Amerikanen dat zeggen. Willen de voormalig militair en de voormalige tv-starlet hun aanzien in Amerika houden met alle duurbetaalde privileges die ze nu genieten, dan moet er zeer binnenkort wel wat te streamen zijn. Daar helpt echt geen rechtszaak tegen Engeland aan.
Foto's (c) Brunopress, Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in