Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Royal veiling: binnenkort wéér spullen van prinses Diana onder de hamer

De opbrengst van bepaalde kledingstukken wordt op tienduizenden dollars geschat.

prinses Diana

Van haar baljurken tot haar juwelen en zelfs persoonlijke brieven: iedereen lijkt een stukje Diana te willen hebben. Binnenkort wordt de zoveelste veiling van spullen van de tragisch overleden prinses gehouden. Maar voordat het zover is, worden een aantal van haar kledingstukken tentoongesteld.

Hoge bedragen

Dat persoonlijke eigendommen van (overleden) royals geveild worden is niets nieuws aan de horizon. Talloze keren is gebleken dat verzamelaars, musea en royalty fans er behoorlijk wat centen voor over hebben om kledingstukken, kunstwerken, juwelen of andere spullen van koninklijke figuren in handen te krijgen. Hierin spannen de bezittingen van wijlen prinses Diana overigens wel de kroon. Haar spullen worden nog met enige regelmaat voor honderdduizenden dollars verkocht. Haar iconische rode trui waar het bekende ‘zwarte schaap’ op staat werd in september vorig jaar zelfs geveild voor maar liefst 1,1 miljoen dollar.

Controversiële veiling

Het blijft echter niet bij alleen kledingstukken die geveild worden. Begin vorig jaar werd er een veiling aangekondigd die voor behoorlijk wat controverse zorgde. Susie en Tarek Kassem, vrienden van Lady Di, deden daar namelijk afstand van een set behoorlijk persoonlijke brieven die de prinses aan hen had geschreven. In deze brieven ging zij diep in op de details van haar scheiding van toenmalig kroonprins Charles. Je begrijpt dat er naast een groep die niets liever wilde dan dit schrijfwerk bemachtigen, ook flink veel mensen waren die van schande spraken dat zulke privé-eigendommen bij opbod verkocht werden.

Nieuwe veiling

Inmiddels is er wéér een nieuwe veiling aangekondigd voor spullen van Diana. Op 27 juni zullen er door veilinghuis Julien's Auctions verschillende kledingstukken van de overleden prinses worden geveild. Het gaat onder anderen om het gele pak van ontwerper Catherine Walker. De opbrengst van dit item wordt geschat op 30.000 tot 50.000 dollar, maar de ervaring leert dat dergelijke royal spullen doorgaans voor veel meer geld worden geveild dan de schattingen.

Tentoongesteld

Voordat de spullen van Lady Di onder de hamer gaan, worden ze tentoongesteld. Ze zullen eerst te zien zijn in een warenhuis in Hongkong, en daarna nog in Ierland.

Royalty
  • The Times, AD, RTL Boulevard
  • NL Beeld