Prins William kritisch op ruimtetoerisme

Prins William kritisch op ruimtetoerisme

ZKH gooit miljardairs ferm onder de bus.

Prins William (39) heeft kritiek geuit op de steenrijke ondernemers die zich op ruimtetoerisme storten. Het zou beter zijn als zich zouden richten op het redden van deze planeet, zegt hij bij de BBC.

"Het gaat hier om mensen met de beste hersenen ter wereld, die zouden zich bezig moeten houden met het herstel van deze planeet, in plaats van te proberen om de volgende plek te vinden om te gaan wonen", zegt William.

Miljardairshobby

De kritiek komt er één dag na de ruimtereis van Star Trek-acteur William Shatner, die met negentig jaar de oudste mens ooit in de ruimte is geworden.

Het ging om de tweede bemande missie van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos.

Prins William kritisch op ruimtetoerisme

Ook miljardairs Richard Branson en Elon Musk hebben zich op het (behoorlijk vervuilende) ruimtetoerisme gericht. Musk wil naar Mars, Bezos sprak over zijn ruimtevlucht in juli als "onderdeel van een weg naar de ruimte bouwen, zodat onze kinderen en hun kinderen een toekomst hebben."

Klimaatconferentie

In de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow (COP26), die op 31 oktober van start gaat, dringt prins William aan op concrete actie bij de wereldleiders.

Prins William kritisch op ruimtetoerisme

"Als we niet opletten, dan pakken we de toekomst van onze kinderen af", zegt hij. "Ik wil dat de dingen waarvan ik altijd heb kunnen genieten - het buitenleven, de natuur, het milieu - er altijd zijn voor mijn kinderen. En niet alleen voor mijn kinderen, maar voor die van iedereen."

Minder woorden, meer daden

Prins William schaart zich daarmee achter de uitspraak van zijn vader, prins Charles (72).

De Britse kroonprins had begin deze week verklaard dat hij bezorgd is dat de wereldleiders op de klimaatconferentie in Glasgow "alleen maar zouden praten", in plaats van daden te stellen die de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen.

Prins William kritisch op ruimtetoerisme

William houdt zich al een hele tijd bezig met klimaatverandering en de gevolgen voor het milieu en treedt daarmee in de voetsporen van zijn opa prins Philip en zijn vader kroonprins Charles (hier in 2003), die de ellende in de jaren zeventig al aankaartte en daar destijds vaak om werd bespot.

Prins William kritisch op ruimtetoerisme

"Het is heel moeilijk voor hem geweest," zegt William. "Ik denk dat hij heeft bewezen dat hij zijn tijd ver vooruit was."

"Maar het zou niet zo moeten zijn dat er nu een derde generatie nodig is om het onderwerp nog meer aan te jagen."

Prins William kritisch op ruimtetoerisme

"Als ik voor mezelf spreek: ik zou het een absolute ramp vinden als George over pakweg dertig jaar nog steeds hetzelfde zou zeggen, want tegen die tijd zijn we echt te laat."

Foto's (c) Getty Images, The Royal Family

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in