• Royalty

Podcast over de bekendste familie van Nederland: de Oranjes!

Door Ella Vermeulen
Podcast over de bekendste familie van Nederland: de Oranjes!

Van 16de eeuwse influencer Willem tot kroonprinses Amalia.

Het is genieten voor royaltyfans: in de nieuwe podcastserie 'Van Oranje: van Willem tot Amalia' nemen presentator Kevin Goes en AD's koningshuisverslaggever Jeroen Schmale luisteraars mee door de geschiedenis van de Oranje-dynastie aan de hand van tien bepalende figuren.

Waarom heet die eerste Willem eigenlijk Van Oranje? 

Hoewel er bijna dagelijks artikelen verschijnen over Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Beatrix, is er over hun voorouders onder Nederlanders veel minder bekend. Hij wordt bezongen in het Nederlandse volkslied, maar wie is deze eerste Willem van Oranje eigenlijk? En waar ontleent hij de naam ‘Van Oranje’ aan?

Vader des Vaderlands

Goes en Schmale bespreken onderhoudend en geestig de ‘Vader des Vaderlands’ in het eerste seizoen van ‘Van Oranje’.

Podcast over de bekendste familie van Nederland: de Oranjes!

Tijdens tien seizoenen zal de lijn van opvolging gevolgd worden tot ook koning ‘Gorilla’ Willem III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix voorbij komen. Om te eindigen bij de huidige koning (hier op zijn kantoor, onder het oog van Willem van Oranje die streng toekijkt of het allemaal wel goed gaat) en troonopvolgster prinses Amalia. De geschiedenis kenmerkt zich door heldendaden, maar ook door mythes en schandalen. Want ook de Oranjes blijken door de hele familiegeschiedenis heen gewoon mensen te zijn.

Podcast over de bekendste familie van Nederland: de Oranjes!

Kevin Goes, presentator en Podcast-coördinator DPG Media: “Het koningshuis leeft. We leven in een tijd waar alles wat royals doen of laten, zeggen of niet zeggen in de gaten gehouden wordt. Reden voor ons om eens goed in de geschiedenis te duiken om te kijken waar de roots van de Oranjes liggen. Het is geen saai verhaal, wat we vertellen. We trekken de verhalen naar nu en kijken door onze ogen uit de 21ste eeuw naar Willem.”

Podcast over de bekendste familie van Nederland: de Oranjes!

Jeroen Schmale, koningshuisverslaggever: “We vertellen onze luisteraars waarom we straks weer met z’n allen in oranje shirts voor de tv zitten bij het WK voetbal en hoe Willem van Oranje eigenlijk prins werd. Waarom kwam hij naar de Nederlanden en waarom werd hij leider van de opstand tegen de Spaanse overheersing? Maar ook: hoe werd hij een 16de-eeuwse influencer? Je komt het allemaal te weten in het eerste seizoen.”

Je beluistert de podcast Van Oranje hier.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in