Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Peiling: het vertrouwen in de Oranjes verder gedaald

Er blijft een dalende lijn, zo blijkt uit cijfers van het EenVandaag Opiniepanel.

vertrouwen gedaald

De populariteit van het Koninklijk Huis is geen vanzelfsprekendheid meer. Met name het vertrouwen in koningin Máxima is dit jaar verder gedaald: 55 procent van de Nederlanders geeft aan vertrouwen in haar te hebben, terwijl dit vorig jaar nog 61 procent was.

Vertrouwen in het koningshuis

Het vertrouwen in onze koning is dit jaar weer wat verder gedaald. 53 procent van de Nederlanders geeft aan vertrouwen in koning Willem-Alexander te hebben, terwijl dit afgelopen jaar nog 55 procent was. Dit blijkt uit cijfers van het EenVandaag Opiniepanel, bestaande uit ruim 26.000 leden.

De steun voor de monarchie blijft nagenoeg onveranderd met 52 procent van de ondervraagden die de monarchie steunt, tegen 54 procent ten opzichte van vorig jaar. Het percentage dat voorstander is van een republiek is met 37 procent exact gelijk gebleven.

Wimlex en politiek

Koning Willem-Alexander liet zich de laatste jaren over een tal van politieke zaken uit; van stikstofcrisis tot gendergelijkheid. Of een koning zulke uitspraken kan doen, daar zijn de meningen over verdeeld. 42 procent van de mensen vindt het een goede zaak dat hij zijn mening deelt over politieke zaken. Toch denkt een ongeveer even groot deel (40 procent) daar anders over, en zien zij liever dat de koning zijn politieke mening voor zich houdt. 18 procent zegt het niet te weten.

Zo'n 53 procent is van mening dat de koning, door zich uit te spreken over politieke of maatschappelijke thema's, juist kan laten zien dat hij begaan is met de samenleving. "Betrokkenheid tonen bij wat niet goed gaat in Nederland, is een steun voor de burgers", aldus een panellid. Ook zou hij, als persoon die 'boven de partijen staat', volgens sommigen kunnen helpen om verschillende groepen dichter bij elkaar te brengen. Verdeeldheid alom, dus.

De koningin en kroonprinses

Ook het vertrouwen in koningin Máxima neemt dus af en daalt dit jaar met zo'n 6 procent. Dit zou vooral te danken zijn aan haar pleidooi voor de invoering van de digitale euro.

Kroonprinses Amalia krijgt nu iets minder dan de helft, 47 procent van de Nederlanders met zich mee. Alhoewel 21 procent van hen het nog te vroeg vindt om een oordeel daarover te vellen. ''Amalia is lief en serieus, maar laat haar eerst van het vrije leven genieten en volwassen worden'', aldus een panellid van EenVandaag.

Royalty
  • Libelle, EenVandaag
  • NL Beeld