Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Opmerkelijke brieven van Diana, die 'flink wat slaap inhaalde' op huwelijksreis

Het was op 29 juli 1981 dat de 32-jarige prins Charles in het huwelijk trad met zijn prachtige en nog piepjonge 20-jarige Lady Diana Spencer. De hele wereld keek applaudisserend toe tijdens de tocht die zij destijds met haar acht meter lange sluier maakte, richting het altaar. Een sprookjeshuweli...

Opmerkelijke brieven van Diana, die 'flink wat slaap inhaalde' op huwelijksreis

Het was op 29 juli 1981 dat de 32-jarige prins Charles in het huwelijk trad met zijn prachtige en nog piepjonge 20-jarige Lady Diana Spencer. De hele wereld keek applaudisserend toe tijdens de tocht die zij destijds met haar acht meter lange sluier maakte, richting het altaar. Een sprookjeshuwelijk waar menig romantische ziel zich die dag vol overgave aan verkneukeld moet hebben.

We zagen het prinselijk paar per koets naar Buckingham Palace vertrekken alwaar zij, vanaf het balkon, de beroemde kus uitwisselden. Maar hoe verliep hun gezamenlijk leven daarna, tijdens al die momenten buiten de schijnwerpers? 

Huwelijksreis om bij te komen 

Diana schreef erover, in brieven aan haar persoonlijk secretaresse. Die binnenkort geveild zullen worden in Gloucestershire, Engeland. Een prachtige kijk in haar huiselijk leven, waarin haar zachte, betrokken kant wederom sterk naar voren komt. 

Slaap ingehaald

Over de huwelijksreis schreef prinses Di op 15 augustus 1981 dat ze vooral ‘flink wat slaap in had kunnen halen’ tijdens hun verblijf op het Koninklijk jacht Brittania. Het was een van de vele opmerkelijke brieven die haar persoonlijk secretaresse Jane Parsons van haar ontving. 

Lees ook: Kate Middleton blaast 35 kaarsjes uit - en nu wordt alles anders

24.000 bedankbrieven 

Uit de briefwisseling tussen beiden komt niet alleen informatie naar voren over hun huwelijk en de periode vlak daarna. Ook de 4500 ontvangen cadeautjes, na de geboorte van prins William, en de 24.000 bedankbriefjes die daarop verzonden werden, zijn hierin terug te lezen. Net als Diana’s bezorgdheid voor haar personeel, bang dat ze hen te veel werk gaf, tegen een te lage vergoeding, en zij overbelast zouden raken in deze absurd drukke periode. 

'Er komt voorlopig geen nieuwe baby'

Zo schreef ze hen op 25 juni, na haar zoons komst, met de woorden: ‘Ik weet dat jullie bedolven worden onder een lawine van post, maar maak jullie niet druk; er komt voorlopig geen nieuwe baby, in ieder geval niet totdat ik helemaal tot rust gekomen ben.’ Ook Charles was met hun personeel begaan, zo schreef hij hen in diezelfde tijd: ‘Mijn oprechte excuses voor al het werk dat nu op jullie schouders terecht komt dankzij ons!’ 

Ter illustratie: een van de vele brieven die Diana schreef

‘Hij herkende me onmiddellijk!’ 

Een derde brief geeft een beeld van haar blijdschap in juli 1983, nadat ze terugkeerde van een reis door Australië, en ze haar kleine William eindelijk weer in haar armen had. ‘Hij herkende me onmiddellijk, wat zo’n enorme opluchting voor me was! Soms nemen kinderen het hun ouders oprecht kwalijk als ze een tijdje weg zijn. Het is zo heerlijk om weer terug te zijn, laten we hopen dat we de rest van het jaar thuis mogen blijven, en dat er voorlopig niet meer gereisd hoeft te worden.’ 

De veiling 

Tijdens de veiling zullen niet alleen brieven, maar ook huwelijkscadeaus die zij ontvingen, onder de hamer gaan. Als ook gedroogde bloemen, afkomstig uit Diana’s huwelijksboeket, kerstkaarten en foto’s, en uitnodigingen van talloze koninklijke festiviteiten. Voor informatie: Stroud Auctions

Voor wie kans wil maken; op 12 april gaan de stukken om 10 uur definitief onder de hamer. Vooraf oriënteren kan op 11 april, tussen 10.00 en 19.00.