De echtgenote van de Britse prins William was afgelopen maandag jarig. Wat volgt is een jaar vol veranderingen. Zo wordt er gesproken over een verhuizing, meer royale taken én natuurlijk het huwelijk van zus Pippa.

Het is al langere tijd de bedoeling dat koningin Elizabeth II meer taken overdraagt aan haar familieleden. Met haar recentelijke hevige griep is de noodzaak hiervan duidelijker dan ooit geworden.

Handen uit de koninklijke mouwen
De Bitse pers heeft de officiële activiteiten die Kate en William in 2016 hebben ondernomen uitgerekend: William was 188 keer op pad, Kate 140. Erg weinig vergeleken met zijn ouders, wordt gezegd. In 1985 kwam bijvoorbeeld Charles 404 keer naar koninklijke verplichtingen en Diana 299 maal. Het stel werkt naar eigen zeggen “zo weinig”, omdat William als helikopterpiloot voor de reddingsdienst in touw is en Kate haar kinderen prins George (3) en prinses Charlotte (1,5) zelf opvoedt.

Langer to-do lijstje
Kroonprins Charles wil de monarchie verder afslanken. Dat heeft automatisch invloed op het aantal taken dat de harde kern van de Windsors op zich zal moeten nemen, maar voor nu krijgt de rest van de familie extra taken. Zo heeft de koningin al 25 goede doelen waar zij beschermvrouw van is onderverdeeld aan de familie. Als extra taak heeft de koningin Kate nu tot beschermvrouwe benoemd van de All England Lawn Tennis Club in Wimbledon. William is beschermheer van de Welsh Rugby Union.

LEES OOK: Unieke foto's ontdekt: zo zag het leven op Downton Abbey er echt uit

Verhuizing
Het gezin van vier woont momenteel in landhuis Anmer Hall, Norfolk. Handig voor William, omdat het niet ver is van de uitvalbasis van zijn werk. In maart loopt zijn contract af, waarna het gezin mogelijk naar Kensington Palace in Londen verhuist. Zo woont hij dichter bij Buckingham Palace en kan hij vaker voor zijn oma invallen. Kleine prins George is al ingeschreven op een nieuwe school.

Obama op bezoek op Kensington Palace
Obama op bezoek op Kensington Palace

Huwelijk en herdenking
Kate’s jongere zusje Pippa geeft in mei het ja-woord aan James Matthews, waar dochter Charlotte zal stralen als bloemenmeisje. 2017 is spijtig genoeg ook het jaar van de herdenking van Kate’s schoonmoeder prinses Diana; het is op 31 augustus 20 jaar geleden dat Lady Di verongelukte. 2017 wordt een mijlpaaljaar, we wensen de Royal Family veel sterkte én geluk.