Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Om déze reden droeg wijlen prinses Diana haar ketting als hoofdband

Haar toenmalige haarstylist onthult hoe deze modekeuze tot stand is gekomen. 

Diana

Prinses Diana wordt gezien als één van de grootste mode-iconen van haar tijd. De ex-vrouw van koning Charles slaagde er keer op keer in om in de meest creatieve outfits ten tonele te verschijnen en ze droeg ooit zelfs een ketting om haar hoofd tijdens een gala diner in Melbourne. Diana's toenmalige haarstylist onthult nu de reden achter deze opvallende modekeuze.

Iconische look

In 1985 verscheen de prinses van Wales op een gala in het Southern Cross Hotel in Melbourne, in een zeegroene satijnen jurk en een royal erfstuk: een art-deco choker met smaragden die nog van Queen Mary was geweest en die Diana na haar huwelijk van wijlen Queen Elizabeth had gekregen. Daarvan kreeg de koningin wellicht spijt toen ze zag hoe haar schoondochter zich in het openbaar vertoonde met het kostbare sieraad. Ze droeg ‘m niet ‘zoals het hoort’ rondom haar hals, maar liet hem hangen op haar voorhoofd.

De reden

Hoewel de haarband achteraf een iconische look van Diana is geworden, was dit niet vooraf zo bepaald. Tijdens een speciaal panel ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van People, heeft Diana’s toenmalige haarstylist, Richard Dalton, eindelijk verklapt hoe deze modehack zo ontstaan is: “Ik geloof dat ze een beetje verbrand was in haar nek, en dus zeiden we: ‘Laten we er een hoofdband van maken’.” Hij voegde daaraan lachend toe: “Ik vroeg Evelyn, haar stylist, om vijftien centimeter ondergoedelastiek, (het soort dat oma’s gebruiken), en transformeerde het accessoire daarmee tot een hoofdband.” Dat is nou nog eens denken in oplossingen!

Richard Dalton ontmoette Princess Diana, destijds nog Lady Diana Spencer, toen zij nog maar 17 jaar oud was. Hij is vervolgens meer dan 10 jaar lang haar haarstylist geweest, en heeft daarvoor hele wereld over gereisd.

Smaragdgroene choker

Het gala in 1985 was overigens niet de enige keer dat Diana de choker heeft omgehad. Op verschillende andere momenten liet Lady Di zien dat ze ook prima wist hoe je ‘em eígenlijk hoort te dragen. Ze droeg de ketting bij verschillende diners en gelegenheden, en de laatste keer was tijdens haar 36e verjaardag. Tragisch genoeg zou dit ook haar laatste verjaardag ooit zijn.

NL Beeld

Wat er na haar overlijden met de ketting gebeurde? Nou, die bleef gewoon in de familie. In 2022 besloot haar schoondochter, prinses Kate, namelijk dat het hoog tijd was om hem weer het daglicht te laten zien. Tijdens de tweede editie van de jaarlijkse Earthshot Prize Awards prijkte de ketting om haar hals.

NL Beeld

Dit is overigens niet het enige sieraard waar één van Diana’s schoondochters mee gespot is. Zowel Kate als Megan Markle wordt regelmatig gespot met een pareltje uit de uitgebreide sieraden collectie van de prinses. Sterker nog, William gaf zijn Kate dezelfde verlovingsring als die van Diana, en in de ring van Megan zaten twee diamanten uit Diana’s collectie verwerkt. Zo moeder, zo schoondochter!

Royalty
  • Beau Monde, People, Elle
  • NL Beeld